logo-print

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους κωδικούς πρόσβασης από την ΑΔΑΕ

Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου, προστάτεψέ το!

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Με έντυπό της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παρέχει συμβουλές σχετικά με Κανόνες Ασφάλειας για τους Κωδικούς Πρόσβασης.

Σύμφωναμε την ΑΔΑΕ, βασικός κανόνας για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σας και της ιδιωτικής σας ζωής είναι να επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε.

Μην παίρνετε ελαφρά την ασφάλεια. Κωδικοί που είναι εύκολο να προβλεφθούν σας βάζουν σε κίνδυνο. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ή στο κινητό σας τηλέφωνο και υποκλέψει όλα σας τα μηνύματα.

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε έναν εξαιρετικά ασφαλή κωδικό πρόσβασης που για να παραβιαστεί θα χρειαστούν χρόνια. Θα πρέπει να είναι μεγάλος (πάνω από 8 χαρακτήρες), σύνθετος (με γράμματα, σύμβολα, αριθμούς) αλλά και να τον θυμάστε, γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύεται.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα τρόπο για να το πετύχετε: το passphrase

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε μια σύντομη φράση που σας αρέσει και θα μπορείτε να τη θυμάστε εύκολα (π.χ. ένα στίχο από το αγαπημένο σας τραγούδι).

ΒΗΜΑ 2: Ενώστε τη φράση σε μια λέξη βάζοντας το πρώτο γράμμα κάθε λέξης με ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΒΗΜΑ 3: Προσθέστε σύμβολα ή αριθμούς χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο, π.χ. «το τελευταίο γράμμα σε κάθε λέξη της φράσης να αλλάζει σε σύμβολο ή αριθμό».

Στο παράδειγμα παρακάτω, το σύμβολο ή ο αριθμός επιλέγεται με βάση τη διάταξη στο πληκτρολόγιο. (π.χ. ο αριθμός 3 αντικαθιστά το γράμμα ε επειδή βρίσκεται πάνω από το γράμμα αυτό στο πληκτρολόγιο).

π.χ. η φράση «Μάντεψε τον κωδικό μου» μπορεί να γίνει Μαντεψ3Το^Κωδικ9Μο^

ΒΗΜΑ 4: Κάντε τον κωδικό σας μοναδικό για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση χρησιμοποιώντας παραλλαγές. Ένας τρόπος είναι να προσθέσετε στον κωδικό σας χαρακτηριστικά από μια εφαρμογή.

Για παράδειγμα, για το Facebook, προσθέστε το γράμμα F και τον αριθμό 4 που βρίσκεται πάνω από το γράμμα αυτό, και ο κωδικός γίνεται F4Μαντεψ3Το^Κωδικ9Μο^.

Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε θα πρέπει τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).

Εκτός από ισχυρός, ο κωδικός σας πρέπει να είναι και μυστικός. Να ξέρετε ότι καμία εταιρία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

Φυσικά, ο ασφαλής κωδικός πρόσβασης που δημιουργήσατε δεν σας προστατεύει αν ένας χάκερ μπορεί να τον παρακάμψει με άλλο τρόπο.

Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας (για ανάκτηση κωδικού) που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Επισκεφθείτε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (www.adae.gr) και ενημερωθείτε σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να εφαρμόζετε για την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών σας.

Δείτε το σχετικό έντυπο εδώ.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send