logo-print

ΥΠΕΝ : Ξεκίνησε η υλοποίηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών και του δάσους στις περιοχές της πυρκαγιάς

Δράσεις αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος και προστασίας από πλημμύρες και διάβρωση

19/08/2017

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Συνάντηση εργασίας για την άμεση εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, όπως ανακοινώθηκαν και από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17/8/2017, στο Δασαρχείο Καπανδριτίου.

Στη συνάντηση μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, συμμετείχαν ο κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο κ. Κώστας Δημόπουλος, γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, η κ. Καλλιόπη Καρδαμίτση, γεν. διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο κ. Ιωάννης Ζιάζιαρης, δασάρχης Καπανδριτίου, ο κ. Γεώργιος Ζαρείφης, δασάρχης Πάρνηθας, ο κ. Παύλος Χριστακόπουλος, διευθυντής Αναδασώσεων Αττικής, η κ. Μαρία Βουλαλά, αναπληρώτρια διευθύντρια Δασών Ανατ. Αττικής, ο κ. Μάκος Βασίλης, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντικείμενο της συνάντησης εργασίας και των αποφάσεών της ήταν:

  • Η οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, εντός των επόμενων ημερών, με την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας.
  • Η κήρυξη της πληγείσας περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψη την οριοθέτηση, τους δασικούς χάρτες που βρίσκονται σε ανάρτηση ή είναι θεωρημένοι, επιτόπιες αυτοψίες και τα δεδομένα των υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ.
  • Η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για τη βόσκηση, το κυνήγι και άλλες δραστηριότητες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής.
  • Ο άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία των κατάντι περιοχών και ιδιαίτερα των οικισμών, για την αποσόβηση πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο, με ίδιους πόρους και τεχνογνωσία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων, εντός του Σεπτεμβρίου.
  • Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, πλαισίου σύμβασης και επιβλέπουσας υπηρεσίας για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου, πριν από τη χειμερινή περίοδο.
  • Η εκπόνηση μελέτης αναδάσωσης στις πληγείσες περιοχές, με αξιοποίηση της δυνατότητας αναγέννησης του δασικού οικοσυστήματος, αλλά και με σχεδιασμό με μεσογειακά είδη ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Η μελέτη αναδάσωσης θα αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο όλων των δράσεων αναδάσωσης της Αυτοδιοίκησης ή άλλων κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.
  • Ενσωμάτωση των ορίων της αναδασωτέας έκτασης στους υπό ανάρτηση Δασικούς Χάρτες της περιοχής, των οποίων η ανάρτηση προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2017.

Από την πλευρά του Aναπλ. Υπουργού διευκρινίστηκε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η εφαρμογή σε όλες τις καμένες εκτάσεις πανελλαδικά των δράσεων αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος και προστασίας από πλημμύρες και διάβρωση.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Δασαρχείων, της Γεν. Διεύθυνσης Δασών, των δομών Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του Δήμου και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης πυρκαγιάς, αλλά και η ανάγκη διατήρησης του ίδιου επιπέδου συνεργασίας, επενδύοντας σε δράσεις προστασίας, αλλά και πρόληψης των πυρκαγιών.

Αποτέλεσε θέση όλων των συμμετεχόντων ότι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δασικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών εκτάσεων, θα λειτουργήσουν προληπτικά και θα μειώσουν το κόστος πυρόσβεσης, εφόσον η αξιοποίηση του δάσους μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και αυξάνει τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους.

Πηγή: ypeka.gr

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ