logo-print

Νόμος 2805/2000

Κύρωση του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αυστρίας, του Βασιλείου του Βελγίου, του Βασιλείου της Δανίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, της Ομο-σηον&ακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ελληνική Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, κατ' εφαρμογή του άρθρου III παράγραφοι (1) και (4) της Συνθήκης γιατημη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

28/03/2000

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Ποινικός Κώδικας Ι
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2805

Κύρωση του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αυστρίας, του Βασιλείου του Βελγίου, του Βασιλείου της Δανίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, της Ομο-σηον&ακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ελληνική Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, κατ' εφαρμογή του άρθρου III παράγραφοι (1) και (4) της Συνθήκης γιατημη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρβρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το όρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αυστρίας, του Βασιλείου του Βελγίου, του Βασιλείου της Δανίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, κατ' εφαρμογή του άρθρου III παράγραφοι (1) και (4) της Συνθήκης για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, το οποίο υπογράφηκε στη Γενεύη στις 22.9.1998 και του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

732

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΟΥΚΑΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ, ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΟΛΕ ΚΑΤΈΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ III ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ (I) ΚΑΙ (4) ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΑ ΤΗ ΜΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Προοίμιο

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Δημοκρατία της Αυστρίας, το Βασίλειο της Δανίας, η Δημοκρατία της Φινλανδίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Ελληνική Δημοκρατία, η Ιρλανδία, η Ιταλική Δημοκρατία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τα Βασίλειο των Κάτω Χωρών, η Πορτογαλική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας και το Βασίλειο της Σουηδίας (στο εξής "τα Κράτη") και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (στο εξής ■Κοινότητα") αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη συμφωνίας μεταξύ των Κρατών, της Κοινότητας και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (στο εξής "Οργανισμός") κατ'εφαρμογή του άρθρου III παράγραφοι (1) κα: (Λ) της συνθήκης για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων {στο εξής "συμφωνία πυρηνικών διασφαλίσεων"), η οποία τέθηκε σεισχύστις21 Φεβρουαρίου 1977ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΝΩΣΗ της βούλησης της διεθνούς κοινότητας να συνεχίσει να προάγει τις προσπάθειες για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων ενισχύον:ας την αποτελεσματικότητα και βελτιώνοντας την απόδοση του συστήματος πυρηνικών διασφαλίσεων του Οργανισμού.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι, κατά την εφαρμογή των πυρηνικών διασφαλίσεων, c Ο?γαν;συος οφείλει: να μην παρακωλύει την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κοινότητος ή τη 5ιεθ-.·ή συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών δραστηριοτήτων για ειρηνικούς σκοπούς1 ν- τη^ε: ηζ ισχύουσες διατάξεις σε θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας της σωματικής ακεραιότητας κα: λοιπών ζητημάτων διασφάλισης καθώς και δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων και να λαμθάνε: κάθε εύλογο μέτρο προστασίας των εμπορικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών μυστικών καθώς και των λοιπών απόρρητων στοιχείων που περιέρχονται στη γνώση του,

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η συχνότητα και η ένταση των περιγραφόμενων στο παρόν npcTboiJvC δραστηριοτήτων διατηρούνται τουλάχιστον σε επίπεδο ανταποκρινόμενο στον στόχο svirxucnc της αποτελεσματικότητας και βελτίωσης της απόδοσης των πυρηνικών διασααλιαεων tz>-j Οργανισμού,

Κ Κοινότητα, τα Κράτη και ο Οργανισμός συμφωνούν τα ακόλουθα :

733

ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Άρθρο 6

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 5. ο Οργανισμός δύναται να διεξάγει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α. Σε περίπτωση πρόσβασης παραχωρηθείσας σύμοωνα με το άρθρο 5.α.(Ί) ή (iii) : -oirrtci επιθεώρηση- συλλογή περιβαλλοντικών δειγμάτων χοήση συσκευών ανίχνευσης και ιιέτοησης της ακτινοβολίας1 εφαρμογή σφραγίδων και άλλων διατάξεων αναγνώριοης των παραποιήσεων που καθορίζονται στους επικουοικούς διακανονισμούς· καθώς και άλλες αντικειμενικές μετρήσεις που έχουν αποδειχθεί εοικτές από τεχνική άποψη κα; οι οποίες έχουν επιτραπεί από το διοικητικό συμβούλιο (στο εξής "συμβούλιο", κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του Οργανισμού και του οικείου Κράτους.

3. Σε περίπτωση πρόσβασης παραχωρηθείσας σΟυοωνα ux το άρθρο 5.α. (ίί) : οπτική επιθεώρηση" μέτρηση πλήθους πυρηνικών υλών μη καταστρεπτικές μετρήσεις και δειγματοληψία· χρησιμοποίηση ανιχνευτών ακτινοβολίας και μετρητικών συσκευών εξέταση αρχείων σχετικών με τις ποσότητες, την προέλευση κα: διάταξη του υλικού' συλλογή περιβαλλοντικών δειγμάτων καθώς και άλλες αντικειμενικές μετρήσεις που έχουν αποδειχθεί εφικτές από τεχνική άποψη και οι οποίες έχουν επιτραπεί οπό το συμβούλιο, κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του Οργανισμού, της Κοινότητας και του οικείου Κράτους.

Σε πεοίπτωση πρόσβασης παραχωρηθείσας σύμφωνα με το άρθρο 5.β. : οπτική επιθεώρηση-συλλογή περιβαλλοντικών δειγμάτων χοήση συσκευών ανίχνευσης και μέτρησης της ακτινοβολίας· εξέταση αρχείων παραγωγής και αποστολής σχετικών με διασφαλίσεις· καθώς και άλλες αντικειμενικές μετρήσεις που έχουν αποδειχθεί εοικτές από τεχνική άποψη και σι οποίες έχουν επιτραπεί από το συμβούλιο, κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του Οργα'.τσυού και του οικείου Κράτους.

5. Σε περίπτωση πρόσβασης παραχωρηθείσας σύμφωνα υε το άρθρο θ.γ. : ουλλογή περιβαλλοντικών δειγμάτων και οε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν επιλύουν το πρόβλημα ή την αντίφαση στη θέση που ορίζει ο Οργανισμός κατ'εφαρμογή του άρθρου Ε.ν„ χρησιμοποίηση στη θέση αυτή οπτικής επιθεώρησης, συσκευών ανίχνευσης και μέτρησης της ακτινοβολίας, και με τη συμφωνία του οικείου Κράτους, και όποτε υπεισέρχονται πυρηνικές ύλες, με τη συμφωνία της Κοινότητας και του Οργανισμού, άλλων αντικειμενικών μετρήσεων.

738

- ΆρθροΤ ---------- · -----α. Κατ'αίτηο—, Κράτους, ο Οργανισμός και το υπόψη Κράτος συνάπτουν διακανονισμούς οργανωμένης πρόσβασης δυνάμει του παρόντος πρωτοκόλλου ώστε να εμποδίσουν τη διάδοση πληροφοριών σημαντικών για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, για να τηρήσουν τις απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας της σωματικής ή υλικής ακεραιότητας κπι να προστατεύσουν τις απόρρητες ή σημαντικές από εμπορική άποψη πληροφορίες. Οι διακανονισμοί αυτοί δεν εμποδίζουν τον Οργανισμό να προβεί σης απαιτούμενες ενέργειες ώστε να κατοχυρώσει πειστικά την απουσία αδήλωτων υλών και δραστηριοτήτων στην υπόψη θέση, και να επιλύσει οποιοδήποτε ζήτημα σχετικό με την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών που προβλέπονται στο άρθρο 2 ή οποιαδήποτε αντίφαση προς τις πληροφορίες αυτές.

β. Όταν διαβιβάζει τις πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 2, ένα Κράτος δύναται να υποδεικνύει στον Οργανισμό τους τόπους για τους οποίους η πρόσβαση μπορεί να υπαχθεί σε κανονιστικές ρυθμίσεις.

γ, Εν αναμονή της έναρξης ισχύος των ενδεχομένως αναγκαίων επικουρικών διακανονισμών, η Γαλλία δύναται να προσφύγει στην υπαγόμενη σε κανονιστικές ρυθμίσεις πρόσβαση σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου α ανωτέρω.

Άρθρο 8

Καμία διάταξη του παρόντος πρωτοκόλλου δεν εμποδίζει ένα Κράτος να παραχωρήσει στον Οργανισμό πρόσβαση σε τόπους πέραν των προβλεπομένων στα άρθρα 5 και 9 ή να ζητήσει από τον Οργανισμό να διεξάγει δραστηριότητες επαλήθευσης σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Ο Οργανισμός καταβάλλει αμελητί κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε vg ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα.

Άρθρο 9

Κάθε Κράτος παραχωρεί στον Οργανισμό πρόσβαση σε δέσεις καθοριζόμενες από αυτόν νια τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών δειγματοληψιών ευρείας περιοχής, υπό τον όρο ότι εάν το οικείο Κράτος αδυνατεί να παραχωρήσει μια τέτοια πρόσβαση, θα καταβάλλει κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Οργανισμού σε εναλλακτικές θέσεις. Ο Οργανισμός δεν θα επιδιώξει μισ τέτοια πρόσβαση πριν εγκριθούν από το συμβούλιο η χρήση περιΞα/Λο\τ·.!;ών '^βιγματοληψιών ευρείας περιοχής και οι σχετικοί διαδικαστικοί διακανονισμοί, κατόπιν «αβουλεύσεων μεταξύ του Οργανισμού και του οικείου Κράτους.

Άρθρο 10

Ο Οργανισμός ενημερώνει το οικείο Κράτος και. κατά περίπτωση, την Κοινότητα, σχετικά με :

ί) Τις δραστηριότητες που διεξάγονται δυνάμει του παρόντος πρωτόκολλο!.·, καθώς κα: σχετικά με τις δραστηριότητες που αφορούν ζητήματα ή αντιφάσεις τα onoic έχει υποδείξει ο Οργανισμός στο οικείο Κράτος και, κατά περίπτωση, στην Κοινότητα, εντός εξήντα ημερών μετά τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων αυτών από τον Οργανισμό.

ϋ) Τα αποτελέσματα των δραεπηριοτήτων που διεξάγονται προς επίλυση των ζητημάτων ή αντιφάσεων που έχει υποδείξει ο Οργανισμός στο οικείο Κράτος και. κατά περίπτωση, στην Κοινότητα, το γρηγορότερο δυνατό και, οπωσδήποτε, εντός τριάντα ημερών από τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων από τον Οργανισμό.

β. Ο Οργανισμός Ενημερώνει το οικείο Κράτος σχετικά με τα συμπεράσματα που συνάγει από τις δραστηριότητες που διεξάγει κατ'εφαρμογήν του παρόντος πρωτοκόλλου. Te συμπεράσματα αυτά διαβιβάζονται σε ετήσια βάση.

739

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΏΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Αρθρο 11

α. ί) Ο Γενικός Διευθυντής κοινοποιεί στην Κοινότητα και στα Κράτη την έγκριση, εκ μέρους του συμβουλίου, της χρηοτμοποίησης οποιουδήποτε υπαλλήλου του Οργανισμού ως επιθεωρητή πυρηνικών διασφαλίσεων. Ο υπάλληλος στον οποίο αναφέρεται η κοινοποίηση προς την Κοινότητα και τα Κράτη λογίζεται ως διορισμένος επιθεωρητής για τα Κράτη, εκτός εάν η Κοινότητα γνωστοποιήσει στον Γενικό Διευθυντή, εντός τριών μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης της έγκρισης του συμβουλίου, ότι δεν αποδέχεται τον συγκεκριμένο υπάλληλο ως επιθεωρητή για τα Κράτη..

ii) Ο Γενικός Διευθυντής, εις απάντηση σε αίτημα της Κοινότητας ή με δική του πρωτοβουλία, γνωστοποιεί άμεσα οτην Κοινότητα και στα Κράτη την ανάκληση του διορισμού ενός υπαλλήλου ως επιθεωρητή για τα Κράτη.

β. Η κοινοποίηση που προβλέπεται στην ανωτέρω παράγραφο α. θεωρείται παραληφθείσα από την Κοινότητα και τα Κράτη επτά ημέρες μετά την ημερομηνία αποστολής της με συστημένη επιστολή από τον Οργανισμό στην Κοινότητα και στα Κράτη.

ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ Άρθρο 12

Εντός ενός μηνάς από την ημερομηνία παραλαβής σχετικής αίτηοης, κάθε Κράτος εκδίδει, για τον διορισμένο επιθεωρητή τον οποίο αφορά η αίτηση, τις δέουσες θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου/εξόδου ή/και, αν χρειάζεται, θεωρήσεις διαμετακόμισης, ούτως ώστε να του επιτραπεί η είσοδος και η διαμονή στο έδαφος του οικείου Κράτους για τους σκοπούς της άσκησης των καθηκόντων του. Οι εκδιδόμενες θεωρήσεις ισχύουν για ένα τουλάχιστον έτος και ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες ούτως ώστε να καλύψουν τη διάρκεια του διορισμού του επιθεωρητή για τα Κράτη.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Άρθρο 13

α. Σε περίπτωση που ένα Κράτος ή η Κοινότητα, κατά περίπτωση, ή ο Οργανισμός επισημάνει ότι. είναι απαραίτητο να προσδιορισθεί στους επικουρικούς διακανονισμούς ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα στο παρόν πρωτόκολλο μέτρα, το εν λόγω Κράτος ή το Κράτος, η Κοινότητα και ο Οργανισμός συμφωνούν επί των επικουρικών αυτών διακανονισμών εντός ενενήντα ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου ή, όταν δηλώνεται ότι χρειάζονται τέτοιοι επικουρικοί διακανονισμοί μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου, εντός ενενήντα ημερών από την ημερομηνία δήλωσης.

β. Εν αναμονή της ενάρξεως ισχύος των αναγκαίων επικουρικών διακανονισμών, ο Οργανισμός έχει δικαίωμα να εφαρμόσει τα μέτρα που ποοβλέπονται στο παρόν πρωτόκολλο.

' ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Άρθρο 14

α. Κάδε Κράτος επιτρέπει στον Οργανισμό την ελεύθερη επικοινωνία, για επίσημους σκοπούς, .μεταξύ των επιθεωρητών του Οργανισμού στο εν λόγω Κράτος και της έδρας και/ή των περιφίοοακών γραφείων του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαβίβασης, αυτόματης ή μη, πληροφοριών συλλεγόμενων μέσω των συστημάτων απομόνωσης ή/και επιτήρησης ή μετρήσεων του Οργανισμού, και προστατεύει την επικοινωνία αυτή. Ο Οργανισμός, σε συνεννόηση με το οικείο Κράτος, έχ» outofattMQ να χρησιμοποιεί διεθνώς καθιερωμένα συστήματα άμεσης επικοινωνίας, καθώς και δορυφορικά συστήματα και άλλες μορφές τηλεπικοινωνίας που δεν χρηοτμοττεΗούνται στο εν λόγω Κράτος. Κοτ'σίτηοη ενός Κράτους ή

740

ΕΦΗΜΕΡα ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

του Οργανισμού, οι όρο* εφαρμογής της παρούσας παραγράφου στο εν λόγω Κράτος όσον αφορά την αυτόματη ή μη διαβίβαση πληροφοριών συλλεγόμενων από τα αυστήμστα απομόνωσης ή/και επιτήρησης ή μετρήσεων του Οργανισμού προσδιορίζονται στους επικουρικούς διακανονισμούς.

β. Κατά την επικοινωνία και τη διαβίβαση των πληροφοριών που προβλέπονται στην παράγραφο α. ανωτέρω, λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ανάγκη προστασίας, των αποκλειστικών ή σημαντικών από εμπορική άποψη πληροφοριών ή των σχεδιαστικών στοιχείων που το οικείο Κράτος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικά.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Άρθρο 15

α. Ο Οργανισμός διατηρεί αυστηρό σύστημα αποτελεσματικής προστασίας των εμπορικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών απόρρητων στοιχείων ή άλλων εμπιστευτικών πληροφοριών παυ έχει στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέρχονται εις γνώση του στο πλαίσιο της εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου.

β. Το προβλεπόμενο στην παράγραφο α. σύστημα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις σχετικά με :

ϊ) τις γενικές αρχές χειρισμού των απόρρητων πληροφοριών και τα συναφή μέτρα·

ϋ) τους όρους απασχόλησης του προσωπικού που αφορούν την προστασία των απόορητων πληροφοριών

iii) τις διαδικασίες που προβλέπονται σε περίπτωση πραγματικής ή υπατιθέμενης παραβίασης του απορρήτου.

γ. Τα σύστημα που αναφέρεται στην παράγραφο α. ανωτέρω εγκρίνεται και αναθεωοείται ανά διαστήματα από το συμβούλιο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Άρθρο 16

α. Τα παοαρτήματα του παρόντος πρωτοκόλλου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πρωτοκόλλου, Υπό την επιφύλαξη τροποποίησης των παραρτημάτων I και II. ο όρος "πρωτόκολλο*, όπως χρησιμοποιείται στο παρόν όργανο, καλύπτει το πρωτόκολλο και τα παοαρτηματά του συνολικά.

Ξ. Ο κατάλογος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνεται στο παράρτημς I και ο κατάλογο; τεχνικού εξοπλισμού και υλών που περιλαμβάνεται στο παράρτημα II μπορούν να τροποποιηθούν από το συμβούλιο με βάση τη γνωμοδότηση μιας ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων, ανοικτής σύνθεσης, που συγκροτείται από το συμβούλιο. Οποιαδήποτε τροποποίηση αυτής της φύσεως τίθεται σε ισχύ τέσσερις μήνες μετά την έγκρισή της από το συμβούλιο.

ι

la παράρτημα 111 του παρόντος πρωτοκόλλου προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Κώι^οτ$ιτα και τα Κράτη θα εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα στο παρόν πρωτόκολλο μέτρα.

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ Άρθρο 17

α 7c «αράν πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία κατά την οποία ο Οργανισμός λαμβάνει ταυτόχρονα από την Κοινότητα και τα Κράτη γραπτή κοινοποίηση περάτωσης των αντίστοιχων εσωτερικών διαδικασιών που είναι αναγκαίες για την έναρξη ισχύος.

_ΕΦΗ^ΕΗΣΤΗΣΚΥΒΕΙ^ΗΧΕΟΣΠΈΥΧΟΙΠΡΟΤΟ)_74Ί

β. Τα Κράτη και η Κοινότητα δύνανται, ανά πάσα οττγμή πριν οπό την έναρξη ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου, να δηλώσουν ότι θα εφαρμόσουν το παρόν πρωτόκολλο σε προσωρινή Βάση.

γ. Ο Γενικός Διευθυντής ενημερώνει αμελητί όλα τα κράτη μέλη του. Οργανισμού σχετικά με οιαδήποτε δήλωση προσωρινής εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου και σχετικά με την έναρξη ισχύος του.

ΟΡΙΣΜΟΙ Αρθρο 18

Για τους σκοπούς του παρόντος πρωτοκόλλου :

α. Ως δοαστποιόττττΕΟ έοευναί· και nvnimjEnc ουνδεόυενεο ue τον κύκλο του πυρηνικού καυοΰιου νοούνται οι δραστηριότητες που σχετίζονται σαφώς με οποιαδήποτε πτυχή τελειοποίησης μεθόδων ή συστημάτων σχετικών με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες λειτουργίες ή εγκαταστάσεις:

μετατροπή πυρηνικών υλών, εμπλουτισμός πυρηνικών υλών, παρασκευή πυρηνικού καυσίμου, αντιδραστήρες, κρίσιμες εγκαταστάσεις, επανεπεξεργασία πυρηνικού καυσίμου,

επεξεργασία (εκτός της ανασυσκευασίας, ή της προετοιμασίας άνευ διαχωρισμού στοιχείων, με σκοπό την εναπόθεση ή απομάκρυνση) αποβλήτων μέσης ή υψηλής ραδιενέργειας που περιέχουν πλουτώνιο, ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού ή ουράνιο 233,

με εξαίρεση τις δραστηριότητες θεωρητικής ή θεμελιώδους επιστημονικής έρευνας ή τις εργασίες έρευνας και ανάπτυξης που συνδέονται με τις βιομηχανικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων, τις ιατρικές, υδρολογικές και γεωργικές εφαρμογές, τις επιπτώσεις" στην υγεία και στο περιβάλλον και τη βελτίωση της συντήρησης.

β. Ως τοηοθεοία νοείται η περιοχή που οριοθετείται από την Κοινότητα και ένα Κράτος στις αντίστοιχες πληροφορίες σχεδιαστικών χαρακτηριστικών μιας μονάδας, συμπεριλαμβανομένης μονάδας που δεν λειτουργεί πλέον, και στις αντίστοιχες πληροοοαίες για θέση εκτός μονάδων όπου συνήθως χρησιμοποιούνται πυρηνικές ύλες. συμπεριλαμβανομένης θέσης εκτός μονάδων που δεν λειτουργεί πλέον και όπου συνήθως χρησιμοποιούνταν πυρηνικές ύλες (αυτό περιορίζεται σε θέσεις με θερμές κυψέλες ή όπου διεξάγονταν δραστηριότητες σχετΛκές με τη μετατροπή, τον εμπλουτισμό, την παρασκευή ή επανεπεξεργασία πυρηνικού καυσίμου). Ο όρος τοποθεσία περιλαμβάνει επίσης τις πάαης φύσεως εγκαταστάσεις που συστεγάζονται με τη μονάδα ή τη θέση, για την παροχή ή τη χρήση ουσιαστικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων : θερμές κυψέλες για την επεγεργασία ακτινοβολημένων υλικών που δεν περιέχουν πυρηνικές ύλες- εγκαταστάσεις για την ■επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διάθεση αποβλήτων και κτίρια συσχετιζόμενα υε ιβιαίτερα είδη καθοριζόμενα από το οικείο Κράτος βάσει του ανωτέρω σημείου α.(ίν) του αρζρου 2.

γ. Ώο.παοοπλισυένη υονόδα ή ποοοπλισυένη θέση εκτόσ υονάδων νοείται μια εγκατάσταση ή θέρη στην οποία έχουν αφαιρεθεί ή καταστεί αδύνατες για λειτουργία υπολειπόμενες κατασκευές και τεχνικός εξοπλισμός βασικός για τη χρήση της, ώστε να μη χρησιμοποιείτο, ως τόπος αποθήκευα ης και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για το χειρισμό, την επεξεργασία ή την αξιοποίηση πυρηνικών υλών.

δ. Ως υονάδο που δεν λεπουονεί πλ^ρν ή θέση εκτόο υονάδων nou δεν λειτουρνεί πλέον νοείται μια εγκατάσταση ή θέση όπου έχουν σταματήσει ot εργασίες και αφαιρεθεί οι πυρηνικές ύλες, δεν έχει όμως παροπλιστεί.

ε. Ως ouodvio υΦπλού Bafluou ευηλουηομοΟ νοείται το ουράνιο που περιέχει ισότοπο 225 κατά

742

ΕΦΗΜΕΡ1Ζ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

ποσοστό 20% τουλάχιστον.

στ. Oc περιβαλλοντική δεινυατοληιΐιια ΓΕαοτώυ,Ενη °"ό τη θέση νοείται η συλλογή δεινμότων tqu περιβάλλοντος (π.χ. αέρας, ύδατα, βλάστηση, έδαφος, επιχρίσματα) σε έναν τόπο υποδεικνυόμενο από τον Οργανισμό και στην άμεση γειτονία αυτού προκειμένου να είναι σε θέση ο Οργανισμός να συνάγει συμπεράσματα ως προς την απουσία μη δηλωμένων πυρηνικών υλών ή δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη θέση.

ζ. Ως ρεοιβολλοντική δεινυοτοληιΐιία Euoeiac πεοιονηο νοείται η συλλογή περιβαλλοντικών δειγμάτων (π.χ. αέρας, ύδατα, βλάστηση, έδαφος, επιχρίσματα} σε δέσμη θέσεων υποδεικνυόμενων από τον Οργανισμό προκειμένου να είναι σε θέση ο τελευταίος να συνάγει συμπεράσματα ως προς την απουσία μη δηλωμένων πυρηνικών υλών ή δραστηριοτήτων σε μια ευρεία περιοχή.

η. Ως πυρηνική ύλη νοείται οποιαδήποτε ύλη πηγής ή ειδικό σχάσιμο υλικό όπως ορίζονται στο άρθρο XX του καταεΠΌΤτκού. Ο όρος ύλη πηγής δεν ερμηνεύεται ως ισχύων για μεταλλεύματα ή κατάλοιπα αυτών. Εάν. μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου, το συμβούλιο, ενεργώντας βάσει του άρθρου XX του καταστατικού, ορίσει και προσθέσει νέες ύλες στον κατάλογο εκείνων που θεωρούνται ως ύλες πηγής ή ειδικά σχάσιμα υλικά, ο ορισμός αυτός τίθεται σε ισχύ βάσει του παρόντος πρωτοκόλλου μόνο κατόπιν αποδοχής του εκ μέρους της Κοινότητας και των Κρατών.

θ. Ως μονάδα νοείται:

ί) αντιδραστήρας, κρίσιμη εγκατάσταση, μονάδα μετατροπής, μονάδα παρασκευής, μονάδα επανεπεξεργασίας, μονάδα διαχωρισμού ισοτόπων ή χωριστή εγκατάσταση αποθήκευσης-

ii) κάθε τόπος όπου συνήθως χρησιμοποιούνται πυρηνικές ύλες σε ποσότητες ανώτερες του ενός ενεργού χιλιογράμμου.

ι. Ως θέση εκτός υονάδων νοείται οποιαδήποτε εγκατάσταση ή θέση. που δεν αποτελεί μονάδα, όπου συνήθως χρησιμοποιούνται πυρηνικές ύλες σε ποσότητες το πολύ ενός ενεργού χιλιογράμμου.

_ΕΦΗΜΕΡΙΕ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)__743

Hecho en Yiena. par duplicado, el vetnttdos de septiembre fie mil novecientos noventa y ocho, en las lenguas alcmana, danesa. espaflola, finesa. francesa, grieca, inglesa. italiana, neeriandesa. portuguesa. y sueca, siendo cada uno de estos textos igualmente auieniico, si bien, en caso de discrepancta, haran fe tos textos acordados en las lenguas oficiales de la Junta de Gobemadores del ODEA.

Udfaerdiget ί Wien den toogtyvende September nittenhundrede og otieoghalvfems i to eksemplarer pi dansk, engelsk, finsk, rransk. graesk, haliensk, nederlandsk. portugisisk. spansk, svensk og rysk med samme gyldighed for alle versioner, idet teksterne p5 de officielle iAEA-sprog dog bar fortrinssstilling i tilfaslde af uoverensstemmelser.

Geschehen zu Wien am 22. September 199S in zwei Urschrifien in danischer. deutscher. englischer. finnischer, franzQsischer, anechischer. italienischer, niededandischer. portugiesischer, schwedischer und spanischer Sprache, wobei jeder Wortlaut gleichermaBen vtrbindfich. im Faile von unierscbiedlichen Auslegungen jedoch der Wortiaui in den Amlssprachen des Gouvemeursrais der Internationa len Atomenercie-Organisation maBsebend ist.

Έγινε στη Βιέννη εις διπλούν, την 22η ημέρα του Σεπτεμβρίου 139S, στη δανική, σλλονδική. αγγλική, φινλανδική, γαλλική, γερμανική, ελληνική, ιταλική, ποοτογαλική. ισπανική και σουηδική γλώσσα· τα κείμενα σε όλες τις ανωτέρω γλώσσες είναι εξίσου αυθεντικά, εκτός από περίπτωση απόκλισης, οπότε υπερισχύουν τα κείμενα που έχουν συνταχθεί στις επίσημες γλώσσες του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Done ar Vienna in duplicate, on the 22nd day of September 1993 in the Danish. Dutch. ■English. Finnish. French. German. Greek. Italian. Portuguese. Spanish and Swedish langoages. the texts of which are equally authentic excepi that, in C2se of divergence, those :exts concluded in the official languages of the IAEA Board of Governors shall prevail.

Fait a Vienne, en deux exemplaires, le 22 septembre 1998, en lansues allemande. anglaise. canoise. espagnole, finnoise, francaise, grecqus, italienne. ne'erlandaise, portugaiss e: susdoise-. tous ces texiss font eealement foi sauf qu'en cas de divergence, les versions conclues-cans tes lancues officielles du Conseil des aouvemeurs de I'AIEA prevalen*..

744_ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)_

Fano a Vienna in duplice copia, il giomo 22 del mese di senembre I99S netle lingue danese, finnico, francese, greco, inglese. italiano, olandese, portoghese* spagnolo, svedese e tedesco, ognuna delia quali facente ugualmente fede, ad eccezione dei testi conclusi nelle lingue ufficiali del Consiglio dei govematori dell'AIEA che prevaigono in caso di divergenza tra ί testi.

Gedaan le Wenen op 22 September 1998, in tweevoud, in de Deense, de Duitse, de Engelse, de Finse, de Franse, de Griekse, de Italiaanse, de Nederlandse. de Portugese, de Spaanse en de Zweedse taal, zijnde alle teksten gelijkelijk authentiek. met dien verstande dat in geval van tegenstrijdigheid de teksten die zijn gesloten in de officiSle talen van de IOAE bindend zijn.

Fetto em Viena em duplo exemplar, aos vinte e dots de Setembro de 1998 em lingua alerna, dinamarquesa, espanhola, finlandesa, francesa, grega. inglesa, italiana, neeriandesa, portuguesa e sueca; todos os textos fazem igualmente ft mas, em caso de divergencia, prevalecem aqueles textos que tenham sido estabelecidos em linguas ofictats do Conselho dos Govemadores da AIEA.

Tehty Wienissa kahtena kappaleena 22 paivana" syyskuuta 199S tanskan, hollannin, engiannin. suomen. ranskan, saksan, kreikan, Italian, portugalta, espanjan ja ruotsin kielella; kaikki kieliversiot ovat yhta' todistusvoimaisia. muna iroavuuden iimetessS on noudatettava niita teksteja. jotka on tehry Kansainvalisen atomienergiajarjestdn haiiintoneuvoston viraUisilia kielilla.

Utfiirdat i Wien i rva exemplar den 22 September 1998 pz canska, eneelska. finska. rrar.ska. grekiska. italienska, nederlSndska. ponugisiska/spanska. svenska och ryska spraktn. varvid varje sprakversion skall 8ga lika gildghet, mom ifall de skulle skilja sis at da de tex;er som ingarts pi IAEA:s sryrelses officieHa sprlk skall ha foretrSde.

745

por e) Gobiemo del Reino de Belgica

For Kongeriget Belgiens regering

FQr die Regierung des Konigreichs Belgien

Για την «ίβέρνηση του Βασιλείου του Βελγίου

For the Government of the Kingdom of Belgium

Pour le gouvemement du Royaume de Belgique

Per il govemo del Regno del Belgjo

Voor de regering van het Koninkrijk Belgifi

Pelo Govemo do Reino da Belgica

Belgian kuningaskunnan haUituksen puolesta

F6r Konungariket Belgiens regering

Por el Gobiemo del Reino de Dinamarca For Kongeriget Danmarks regering

FQr die Regierung des Konigreichs Danemark Για την κυβέρνηση του Βασιλείου της Δανίας For the Government of the Kingdom of Denmark Pour le gouvemement du Royaume du Danemark Per il govemo del Regno di Danimarca Voor de regering van het Koninkrijk Denemarken Pelo Govemo do Reino da Dinamarca Ttnskan hoiingaskunnan hallituksen puolesta For Konungariket Danmarks regering

746

por el Gobiemo de la Republics Federal de Alemania

For Forbundsrepublikken Tysklands regering

fur die Regierung der Bundesrepublik DeutschUnd

Για την κυβέρνηση της Ομοσπσνδιοκης Δτροκροτίας της Γερμανίας

For the Government of the Federal Republic of Germany

Pour le gouvemement de la Republique federale d'AUemagne

Per il govemo della Repubblica federale di Germania

Voor de regering van de Bondsrepubliek Duitsland

Pelo Govemo da Repiiblica Federal da Alemanha

Saksan liittotasavallan hallituksen puolesta

Por el Gobiemo de la Repiiblica griega

For Den Hellenske Republiks regering

FQr die Regjerung der Griechiscben Republik

Για την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας

For the Government of the Hellenic Republic

Pour le gouvemement de la Republique hellenique

Per il govemo della Repubblica ellenica

Voor de regering van de Helleense repubiiek

Pelo Govemo da Republica Helenica

Helleenien t2savallan hallituksen puolesta

Fer Republiken Greklands rcgeriag

ΦΕΚ50

747

life ol Gobjemo del Reino de Espafia for Kccgeriget Spaniens regering A (&e Regierung des K^'greichs Spaniea Γβτην ηιβέρνηση του ΒαΛλϊ^ της Ισπανίας Jot the ΟονοτΏΤοαΛ of the Kingdom of Spain jfeur le gouveraement du Royaume d'Espagne fm fl govecno del Regno di Spagna tytor da regering van het Kcsiinkrijk Spanje Ih&t Govemo do Reino de Espanha gipqjaa kunmgiwlamrum hallituksen puolesta

Ι» KanBg«riket Spaniens regering rf ^ ^jt^-^ sLi^<Pgr d Gobiemo delrlanda pVlMiiegering FUr-JirJtapeiung Irlands £αττ#.*φέρνΓμη της Ιρλανδίας nMheCweniment of Ireland rWi«foovtrnemcnt ds l'lrlande fartf pMno dell'Irlanda

regering van Isriand ftjeftbverho da Irlanda Jp^faaQhuksen puolesta ^«■ώ regering

Por el Gobiemo de la Republics italiana For Den Italienske Republics regering FQr die Regierung der Itau'enischen Republik Για την κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας For the Government of the Italian Republic Pour le gouvemement de la Republique italienne Per U govemo della Repubblica italiana Voor de regering van de Italiaanse Republiek Pelo Govemo da Republic* Italiana Italian tasavaUan hallituksen puolesta FQr Republiken Italiens regering

Por el Gobiemo del Gran Ducado de Luxemburgo For StorhertugdBmmet Luxembourgs regering

FQr die Regierung des GroQherzogtums Luxemburg Για την κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου For the Government of the Grand Duchy of Luxembourg Pour le gouvemement du Grand-Duche de Luxembourg Per il govemo del Granducato di Lussemburgo Voor de regering van het Groothertogdom Luxemburg Pelo Govemo do GrSo-Ducado do Luxemburgo Luxemburgin suurherttuakunn an hallituksen puolesta F6r Storhertigdomet Luxemburgs regering

749

Porel φηΜ^"*» del Reino de Ios Ptises Bajos f»rKbiie«ii'8«fc Nefferlaodenes regering farilt f^oietaog da KOoigreichs der Niederumde fee* ifevrjon tou BamXefou tm Κάτω Χωρών fa u tc Οσττττίΐτκ^ of the Kingdom of the Netherlands far || loovemement du Royvime des Pays-Bas fcJlwenwW Regno dei Paesi Bassi VooTdiriyfa8VBtt I** K°rimicrijk der Nederianden re]sflov«no do Reino dos Palses Baixos

Vir IfiWiVtiket Nederlandernas regering

I

rhr dOobiamo do la Repobtica de Austria

FtfrfapobOdni flstrfgs regering £ttr die tftffartBg der Republik Osterreich Ua-crp <ifwrini|Tf|r, Ατρε<φστ(ος-Γης Αυστρίας For thefttwniiMii of the Republic of Austria rWltgniiMimmMii de la Republique d'Autriche

farrtjMBb delta Repubblica d* Austria VooTjfcliienng van de Republiek Gxwtenrijk

ft^jWftliuij da Republica da Austria MiatamUaa hallituksen puolesta

w«M>tien Osterrikes regering

«

750

Ροϊ βΐ Gobiemo de la Republica portuguesa FofDen Portugisiike Republiks regering fOr die Regierung der Pctmigjesiscnea Republik Πα την κυβέρνηση της Πορτογαλικής Δημοκρατίας for the Government of the Portuguese Republic Pour le gouvemement de la Republique portugaise Per 3 govemo della Repubblica portoghese Voor de regering van de Portugese Republiek Mo Govemo da Republica Portuguesa portognlin tasavallan hallituksen puolesta For Repubuken Portugals regering

•ford Gobiemo de la Republica de Finlandia

*Vor Si|wMttirrn Finlands regering

ruYdteJ«0erang der Republik Franland fuuTrttAoicMjcrri της Φινλανδικής Δημοκρατίας

ToTlteOcwennnerioftheRepubUcofFmland fW k louvetuenient de la Republique de Finlande Peril esvetoo della Repubblica di Finlandia ^OTd&lefermg van de Republiek Finland

^oqevetno da Republica da Finlandia

wJfBtoJevallan hallituksen puolesta "^"^ttfaen Finlands regering

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

751

Por el fij&erno del Reino de Suecia

Γοτ ItaeiWt Sveriges regering Fur (fcotegwong des Komgreichs Schweden Για mv Α&ΦΦ^ TOU BcanJifou της Σουηδίας f^TlheuOovemmentofthe Kingdom of Sweden Pour lagopvBrnffmentdu Royaume de Suede fVr il gsyexno del Regno di Svezia Vocrdt jegering van het IConmknjk Zweden

Pelo Gi^emo do Reino da Suecia

for fe^uogariket Sveriges regering

! Europea de la Energt'a Atomica ■■ AtomcncTgifiellesskab

ι Atomgememsdhaft I Κοτνοτητα Ατομ«ής Ενέργειας nAtomic Energy Community

i europeenne de feuergie atomique ι europea deU'energia atomica ' Gemeenschap voor Atoomenergie ■■ Europeia da Energia Atomica i atcmienergiaybteison puolesta ι atomenergigemenskapen

752

Por el Organismo Internacional de Energfa At<5mica For Den mternationsie Atomenergioiganisation POr die Internationale Atomeriergie-Organisation Για τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας For me International Atomic Energy Agency Pour FAgence internationale de I'energie atornique Per l'Agenzia internaztonale deU'energia atomica Voor de mternationale Organisatie voor Aloomenergie Pela Agenda Internacional da Energia At0mica KansatnviUsen atomienergjajtrjeston puolesta For IntexnationeUa atomenergiorgaoet

753

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ α)

ΣΗΜΕΙΟ iv) ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

(ϊ) Η κατασκευή περιστοεφόυενων σωλήνων φυνοκεντοωτών η η συναρμολόγηση ωυνοκεντοωτών αεοίων.

Ως περιστρεφόμενοι σωλήνες φυγοκεντρωτών νοούνται λεπτότοιχοι κύλινδροι όπως περιγράφονται στο σημείο 5.1.1 (β) του παραρτήματος II.

Ως φυγοκεντρωτές αερίων νοούνται φυγοκεντρωτές οπως περιγράφονται στην εισαγωγική σημείωση στο σημείο 5.1 του παραρτήματος II.

(ϋ) Η κατασκευή πετρσυότων διονύσεως.

Ως πετόσυατα διογύσεωο νοούνται λεπτά πορώδη φίλτρα οπως περιγράφονται στο σημείο 5.3.1(a) του παραρτήματος II.

{iii) Η κατασκευή ή συναρμολόγηση συστπυατων Βοσισυενων αε λέιζερ.

Ως ουστήυατα Βσσισυενα σε λέιΐεο νοούνται συστήματα που ενσωματώνουν τα εν λόγω στοιχεία όπως περιγράφεται στο σημείο 5.7 του παραρτήματος II.

(iv) Η κατασκευή ή συναρμολόγηση ηλεκτρομαγνητικών διανωοιστών ισοτόπων.

Ως ηλεκτοουαννητικοι διαχωριστές ισοτόπων νοούνται τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 5.9.1 του παραρτήματος II τα οποία περιέχουν πηγές ιόντων όπως περιγράφονται στο σημείο 5.9.1 (α) του παραρτήματος II. ■·- ·

\ν) Η. κατασκευή ή συναρμολόγηση οτηλών ή εξοπλισμού εκν^λισης. /_*·

Ος στηλχ2.ή £Εοηλισυο<: εκνυλισης νοούνται τα στοιχεία που περιγρόφοντ_ι^τα σημε;α 5.6.1. 5.6.2. 5.6.3. 5.6.5. 5.6.6. 5.6.7 και 5.6.6 του παραρτήματος II. \* \ '

ivi) Η κατασκευή αεροδυναμικών ακοοωυσίων διαγωοισυου π σωλήνων πεοιόινησενιο

ίΊς αεοο5υναυικό,α*οοωύσια διανωοισιιού ή σωληνε: πεαι5'.νήσεω£ νοούντα; τα ακροφυσια διαχωρισμού και σωλήνες πεοιδινήσεως ηο·_' περιγραοονται αντιστοίχως στα οημεία 5 5 1 και 5.5.2 του παραρτήματος II.

ινιίι ~ κατ^ακΓ','" ή συναουολόνηςη συστηυοτων ncagv^y^c ouoaviou.

Γ:ς yuCTTiuaTO παοανωνή- πλρσματοο ουρανίου νοούνται συστήματα για την παράγωγη Γ.λα^^ατ^ς ουρανιοο οπως πεοιγραοονται στο σημε.ο 5 Β.3 του παραρτήματος II.

ινίϋΐ Κ κατασκευή σωλήνων ΰοκονίου.

Ος σωληνε* ΰοκονίου νοούνται σωλήνες οπως περιγράφονται στο σημείο 1.5 του παραρτήματος II.

(ixj r, κατασκευή ή αναβάθμιση 5σoέoc uoctoc ή δευτερίου.

Ως Saou υδωο η Scute sic νοείται δευτέριο. βαρύ ύδωρ ιο=εί3ιο του οευτερίου) και οποιαδήποτε αλλη ένωση δευτερίου στην οποία ο λόγος ατόμων οευτερίου προς ctolic υδρογόνου είναι ανώτερος του 1 :500Q.

(χ) Η κατασκευή νοαφι'τη πυρηνικού Βαθυού.

Ως γραφίτη" πυρηνικού Βαθυού νοείται γραφίτης καθαρότητας ανώτερης των 5 μερών

754

ισοδυνάμων βορ'.ου ανά εκατομμύριο και πυκνότητας ανώτερης του 1.50 ς/απ ,

ίχι) Η κατασκευή φιαλών νια ακπνοβοληυενο καύσιμο

Ως φιάλη νια ρκτινοΒολημένο καύσιυο νοείται λέβητας μεταφοράς ή/και αποθήκευσης ακτινοβολημένου καυσίμου που παρέχει χημική. βερμικη και ραδιολογική προστασία καΓ διαχέει τη θερμότητα διάσπασης κατά τον χειρισμό, τη υεταφορά και την αποθήκευση.

(χιί) Η κατασκευή ράΑδων ελέγγου αντιδραοτήοα.

Ως ράβδοι ελένγου αντιδραστήρα νοούνται ράβδοι όπως περιγράφονται στο σημείο 1.4 του παραρτήματος H.

ιχίίί) Η κατασκευή ασφαλών δεξαμενών και λ;"ήτω,ν v;c την c~ocuvn rac KpiatuomTac.

Ως ασφαλείς ScfeuEvcc και λέβητες νιο την cnoouvn τη- κοισιυότητας νοούνται τα στοιχεία που περιγράφονται στο σημεία 3.2 και 3.- του παραρτήματος 11.

ixivt Η κατασκευή μηχανών κοπής στοΐΥ£;ων ακτινοΰίληυενου καυσίμομ.

Oc μηνανές κοπής στοιγειων ακτινοΰολημενου καύσιμο.- . αειται εξοπλισμός όπως περιγράφεται στο σημείο 3.1 του παραρτήματος II

(χν) Η κατασκευή κυψελών οαδιενέονειςς.

Ως κυψέλες ραδιενέονειας νοείται 9άλαμος ή διασυνδε υενοι 5αλαμοι συνολικού όγκου τουλάχιστον 6 πτ με θωράκιση ίση ή μεγαλύτερη ιοοδυναμου 0.5 m σκυροδέματος, πυκνότητας 3.2 g.crn' ή μεγαλύτερης, οι οποίες διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για λειτουργία με τηλεχειρισμό

755

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ||

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ α)

σημείο ΐχ)

1. Αντιδραστήρες και εξοπλισμός

1.1. Αυτοτελείς πυρηνικοί αντιδραστήρες

Πυρηνικοί αντιδραστήρες οι οποίοι λειτουργούν κατά τρόπο ώστε να επιτρέπουν την ελεγχόμενη, αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση σχασεως. αποκλειομένων των αντιδραστήρων μηδενικής ενέργειας οι οποίοι ορίζονται ως αντιδραστήρες με μέγιστο ρυθμό παραγωγής πλουτωνίου, βάσει του σχεδιασμού τους. 100 grams ανά έτος το μέγιστο.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο -πυρηνικός αντιδραστήρας·· βασικά περιλαμβάνει tc ίτα-.χεια που περιέχονται στον λέβητα του αντιδραστήρα ή είναι άμεσα συνδεδευενα με αυτόν, τον εξοπλισμό που ελέγχει το επίπεδο ισχύος στον πυρήνα και τα κατασκευαστικό μέρη τα οποία κανονικά περιέχουν το πρωτεύον ψυκτικό μέσο του πυρήνα του αντιδραστήρα ή έρχονται σε άμεση επαφή με αυτό ή το ελέγχουν.

Ο ανωτέρω ορισμός δεν αποβλέπει στον αποκλεισμό των αντιδραστήρων οι οποίοι θα μπορούσαν να τροποποιηθούν χωρίς σοβαρή δυσκολία ώστε να παράγουν περισσότερα των 100 grams πλουτωνίου ανά έτος. Οι αντιδραστήρες που είναι σχεδιασμένοι για συνεχή λειτουργία σε σημαντικά επίπεδα ισχύος, ανεξαρτήτως της ικανότητας τους για παραγωγή πλουτωνίου, δεν θεωρούνται ως -αντιδοαίττηρες μηδενικής ενέργειας».

1.2. Λέβητες πιέσεως αντιδραστήρα

Μεταλλικοί λέβητες ως αυτοτελείς μανάδες ή ως κύρια κατασκευασμένα στο εμπόοι: τμήματα αυτών, ειδικά σχεδιασμένο; η κατασκευαομενο: νια να περιέχουν τον πυρήνα ενος πυρηνικού αντιδραστήρα, οπως αυτός ορίζεται στην -αοαγραφσ 1.1.. και ικανό·, ν-αντέξουν την πίεση λειτουργίας το- πρωτεύοντος ώυκΤι*ο-' -jtoou.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το κάλυμμα του λεΞτ,τ-, πιέσει; αντιδραστήρα κα/.υΓτετι. ζ~?το σημείο V2. ως κναιο κατασκευασμένο στο εμπόριο. τ^Γ,υ,α :νος Λέβητα ~'£Pt_c

Τα ;σωτερικα στοιχεία του αντιδραστήρα ιπ.χ στήλες -λακες στήριξης νια τον ΠΛίοπνα και άλλα ςρωτερικά στ-ιχεία tol- λέβητα οδ-vc·. -_Α-νες των ράβοω·.· ε\ενγ2-. θερμικες θωρακίσεις, διαφοάνυστα. δικτυωτές πλάκες πυρήνα, πλάκες διάχυτη. κ.λΓ.,' κανονικά παρέχονται από τον προμηθευτή του αντιδραστήρα Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα κατασκευαστικά ιιέοη εσωτερικής στήριξης αποτελούν τμήμα της κατασκευής του λέβητα! πιέσεως. Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιοετικα κριτικής σημασίας για την αοοάλεια και οξιοπιστίο της λεπενργίας του αντιδραστήρα (και. επομένως, για τις εγγυήσεις και την ευθύνη του προμηθευτή του αντιδραστήρα! ■ γιο το λόγο αυτό δεν αποτελεί κοινή πρακτική η προσφορά τους. εκτός του πλαισίου του βασικού διακανονισμού προμήθειας νια τον ίδιο τον αντιδραστήρα. Ξπομένως. παρόλο που η χωριστή προμήθεια αυτών των μοναδικών, ειδικά σχεδιασυένων και κατασκευασμένων κριτικής σημασίας, μεγάλων κα: δαπανηρών στοιχείων δεν δο έπρεπε να θεωρείτα: οπωσδήποτε ως έκτος πεδίου ενδιαφέροντος, αυτός ο τρόπος προμήθειας θεωρείτο· ελάχιστο πιθανός.

756

1.3. Μηχανές φόρτωσης και εκφόρτωσης καυσίμου αντιδραστήρα

Εξοπλισμός χειρισμού ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος για την εισαγωγή ή την αφαίρεση χαυσίμου σε πυρηνικό αντιδροστήρα. οπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1.1., ικανός για λειτουργία σε συνθήκες φορτίου η που χρησιμοποιεί τεχνικά πολύπλοκα στοιχεία προσδιορισμού θέσης ή ευθυγράμμισης που επιτρέπουν πολυσύνθετες λειτουργίες παροχής καυσίμου σε συνθήκες εκτός φορτίου όπως αυτές στις οποίες δεν είναι δυνατή η άμεση οπτική παρακολούθηση ή η πρόσβαση στο καύσιμο.

ι

1.4. Ράβδοι ελέγχου αντιδραστήρα

Ράβδοι ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για τη ουθμιση της ταχύτητας της πυρηνικής αντίδρασης σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1.1.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στους ράβδους ελέγχου αντιδραστήρα περΆαμβ-νΟνται. επιπλέον του τμήματος απορρόφησης νετρονίων, οι δομές ατηριξης η αναοτηαης των ράβδων όταν η προμήθειά τοιις γίνεται χωριστά.

1.5. Σωλήνες πιέσεως αντιδραστήρα

Σωλήνες ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για να περιλάβουν τα στοιχεία καυσίμου ή το πρωτεύον ψυκτικό μέσο οε αντιδραστήρα, οπως ούτος ορίζεται στην παράγραφο 1.1.. όπου η πίεση λειτουργίας υ-ερβαινειτα 5.1 M?a ι7^0 osi).

1.5. Σωλήνες ζιρκονίου

KcSapo ζιρκόνιο και κράματα ζιρκονίου -no uootsn σωλήνων η συνόλων σωλήνων και σε ποσότητες που υπερβαίνουν τα 5DC Kg ova "2^πνο που z\c jv ειδικά σχεδιάστε; ή κατασκευαστεί για χρήση σε αντιδραστήρα, όπως αυτός οοιζεται στην παράγραφο 1 '". και που έχουν κατά βάρος λόγος αιφνίου προς ζιρκόνιο μικρότερο από ΐ.'50θ.

1.7. Αντλίες πρωτεύοντος ψυκτικού μέσου

Αντλ.ες ειδικά σχεδιασμένε;; η ■'.οτοσκε'.,'ΟΟ'μΞνε:; γ;- εξεσοαλιση της κυκλοφορία; Td'j πρωτεύοντος ψυκτικού υ.εσο_' οτους πυρηνικούς -■.τιοοοστηρες που ορίζονται ptdv παράγραφο 1.1..

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΞΙΟΣΗ

1~,ζ ·ε:όικα σχεδιασμένες γ κζ".ζζ ■■Z'jzz-.vji: z*~knz- ζν·. ζ: δυνατόν vc r.zz-J>,z~~z.z-~zi ουνθετα ερμητικά η πολυ ερμητικό συστήματα ν.α την π-οληώη διαρροής πρωτεύοντας ■juktikou υγρού, εγκυτιυυενες ο'.τλιεο κα; ζ\-χ.ζζ -- ΓνΓΤΓ.υατα cSpcvpu; μάζας 1~ζν opipjc συμπεριλαμβάνονται αντλίες πι-τοποι-ρενες σύ^οωνα με το πρότυπο NC-l ~ ισοδύναμα πρότυπα.

2. Μη πυρηνικά υλικά για αντιδραστήρες

2.1. Δευτέριο και βαρύ ύδωρ

Το δευτέριο. το βαρύ ύδωρ (οξείδιο του δευτεοίου! κα; καθε άλλή-ένωση οευτερίου στην οτ,ΖίΖ ζ λόγος οτόμων δευτεριου προς υδοογόνρυ είναι ανώτερος του 1 :5000 γιο χρήση σε πυρηνικό αντιδραστήρα, οπυς αυτός ορίζεται στην πάρα /ραφο 1.1.. σε πρσόττ.τΐς μεγαλύτερες των 200 kg ατόμων δευτεοίου για καθε χώρα αποίεκτη για καθε 12μηνρ

757

2.2. Γροφίτης πυρηνικού βαθμού

Ο γραφίτης καθαρότητας μεγαλύτερης των 5 τμημάτων ανά ει-.ατομμύρισ ισοδυνάμου βαρίου και πυκνότητας ανώτερης των 1.50 g. cnv για χρήση σε πυρηνικό αντιδραστήρα όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1.1. σε ποσότητες μεγαλύτερες των 3 χ 104 kg.f30 μετρικών τάννων) για κάθε χώρα αποδέκτη για κάθε 12μηνο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1

Για τους σκοπούς της υποβολής αναφοράς, η κυβέρνηση καθορίζει εάν οι εξαγωγές γραφίτη σύμφωνου με τις ανωτέρω προδιαγραφές προορίζονται για χρήση σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

3. Εγκαταστάσεις γιο την επανεπεξεργασία ακτινοβολημένων στοιχείων καυσίμου και ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος εξοπλισμός

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Κατά την επανεπεξεργασία ακτινοβολημένου πυρηνικού καυσίμου το πλουτώνιο και το ουρονιο διαχωρίζονται από τα εντόνως ραδιενεργά προϊόντα σχάσης και άλλα διουρανικά στοιχεία. Ο διαχωρισμός μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες τεχνικές. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, η διεργασία Purgx έχει αποβεί η πλέον κοινή και αποδεκτή. Η διεργασία Purex περιλαμβάνει διάλυση ακτινοβολημένου πυρηνικού καυσίμου σε νιτρικά οξύ. εν συνεχεία διαχωρισμό του ουρανίου, του πλουτωνίου και των προϊόντων σχάσης με εκχύλιση με διαλύτη για την οποία χρησιμοποιείται μίγμα φωσφορικού τριβουτυλίου σε οργανικό διαλύτη.

Οι εγκαταστάσεις που εκτελούν τη διεργασία Purex εμφανίζουν παρόμοιες μεταξύ τους λειτουργίες, όπως : μικροτεμαχισμός ακτινοβολημένου στοιχείου καυσίμου, διάλυση καυσίμου, εκχύλιση με διαλύτη και αποθήκευση του υγρού διεργασίας. Ορισμένες φορές επίσης διαθέτουν παρόμοιο εξοπλισμό θερμικής απονιτρωσης του νιτρικού ουρονίου-μετατροπής νιτρικού πλουτωνίου σε οξείδιο ή μέταλλο και κατεργασίας των υγρών αποβλήτων προϊόντων σχάσης σε μορφή κατάλληλη για μακροχρόνια αποθήκευση η διάθεση. Ωστόσο, c ειδ·<ός τύπος και διαμόρφωση του εξοπλισμού που εκτελεί τις εν λογω λειτουργίες ενδέχεται να εμφανίζει διαοορες μετα;:- των δηφόρων εγκαταστάσεων Purex για διάφορους λόγους, όπως c τύπος κα: τ, ποσοτητο ακτινοβολημένου πυρηνικού καυσίμου που πρέπει να υποστεί επανεπεΞεργαΓίο κα: η μελλοντική διάθεση των ανακτώμενων υλικών καθώς και οι αρχές ασφάλειας κα; σ .".τήρησης που εΦαρυόστηκαν κατά το σχεδιασμό της εγκατάστασης

Μια -μονάδα επανεπεΐεργασίας ακτινοβολημένων στοίχε:-*1- καυσίμου» περιλαμβάνει τον εξοπλισμό και το κατο~'?Ίασπκα μ-ρηταοπο·.! καν—;*; r :\?ι.τσι σε απευθείας επαιοή κα; ελέγχουν άμεσα το ακτινοβολημενρ καύσιι:: καθ^ς >.ο. το κύριο πυρηνικό υλικό sol τις ροές επανεπεϊεργασίας των προϊόντων σχάση;.

Ο; ανωτέρω διεργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα πλγ,ογ συστήματα μετατροπής του πλουτωνίου και παραγωγής μεταλλικού πλουτωνίου υποοου·.· να προσδιοριστούν από το μέτρο που λαμβάνοντα·, για την αποφυγή της κρισιμότητας (π.χ. γεωμετρία!, της έκθεση; σε ρκτ;νοβολία ιπ.χ. θωράκιση) και των κινδύνων τοξικότητας ιπ.χ. συγκράτηση;.

Tc στοιχειά εξοπλισμού που θεωρείται ότι εμπίπτουν εντός της εννο>β^είθΓΐλ»ο;μός ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος" για την επονεΓ,εξΕργαοτσστοβχεΓων. \ ακτινοβολημένου καυσίμου περιλαυβάνουν : /.*.·■■

3.1. Μηχανές κοπής στοιχείων ακτινοβολημένου καυσίμου

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο εξοπλισμός αυτός διαρρηγνύει το στεγανό περίβλημα του καύσιμοι* ώστε ν^ίττεθείτο ακτινοβολημένο πυρηνικά υλικό σε διάλυση. Ειδικά σχεδιασμένες ψα&σες-κοπής

758

μέταλλου αποτελούν το συνηθέστερο εξοπλισμό, παρόλο που ενίοτε χρησιμοποιείται πιο

προηγμένος εξοπλισμός, όπως τα λέιζερ. ' >«

Τηλεχειριζόμενος εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος γιο χρήση σε εγκατάσταση επανεπεξεργασίας όπως ορίζεται ανωτέρω και προοριζόμενος για κοπή, μικροτεμαχισμό ή ψαλιδισμό ακπνοβολημενων διατάξεων, δεσμών ή ράβδων πυρηνικού καυσίμου,

3.2. Δι άλυτο ποιητές ,

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι διολυτοποιητές συνήθως δέχονται το μικροτεμαχισμένο αναλωθέν καύσιμο. Πρόκειται για ασφαλή δοχείο για την αποφυγή της κρισιμότητας εντός των οποίων διαλύεται το ακτινοβολημένο πυρηνικό υλικό σε νιτρικό οξύ και τα εναπομένοντα κύτη απομακρύνονται από το ρεύμα της διαδικασίας.

Είναι ασφαλείς δεξαμενές για την αποφυγή της κρισιμότητας ιπ.χ. δακτυλιοειδείς ή ορθογώνιες δεξαμενές μικρής διαμετρουι ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για χρήση σε εγκατάσταση επανεπεξεργασιας οπως ορίζεται ανωτέρω· χρησιμοποιούνται για τη διάλυση ακτινοβολημένου πυρηνικού καυσίμου, έχουν αντοχή στη θερμότητα και τα ισχυρά διαβρωτικά υγρά και Είναι δυνατή η τροφοδότηση και συντήρησή τους με τηλεχειρισμό.

3.3. Συσκευές και εξοπλισμός εκχύλισης με διαλύτη ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι εκχυλιοτές με διαλύτη δέχονται το διάλυμα ακτινοβολημένου καυσίμου από τους διαλυτό ποιητές και το οργανικό διάλυυ,ο που διαχώριζε: το ουράνιο, το πλουτώνιο και τα προϊόντα σχάσης. Ο εξοπλισμός εκχύλισης με διαλυτή είναι συνήθως σχεδιασμένος ώστε να ανταποκρίνεται σε αυστηρές παραμέτρους λειτουργίας, οπως μακρόχρονη λειτουργία χωρίς να απαιτείται συντήρηση ή με ικανότητα ευχερούς αντικατάστασης, απλή λειτουργία και έλεγχος καθώς κα: προσαρμοστικότητα σε μεταβλητές συνθήκες δ,εμγπσίας.

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι εκχυλιστες με διαλυτή οπως προπληρωμένες συμβατικές ή παλμικές στήλες, εκχυλιατες αναμικπκού τύπου η φυγοκεντρικοί εκχυλιστές για χρήση σε μονάδα επανεπεϊεργασίας ακτινοβολημένου καυσίμου. Οι εκχυλιστές με διαλυτή πρέπει να είναι ανθεκτικοί στη διαβρωτική ενέργεια toj νιτρικού θξέος;_Ρα__^

" , οποία

περιεκτικότητας σε άνθρακα, τιτάνιο ζιρκόνιο η αλλα υοπλπς ποιότηταςΛΑϊκα.

;.-!>

3.4. Λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης χημικών ουσιών

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Από το στάδιο εκχύλισης με διαλύτη προκύπτουν τρεις κύριες ροές υγρού διεργασίας. Οι λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω επεξεργασία και των τριών ροών. ως είης :

ιαΐ Το καθαρό διάλυμσ νιτρικού ουρανίου συμπυκνώνεται με εξάτμιση κα: περνά one διεργασία απονίτρωσης κατά την οποία μετατρέπεται σε οξείδιο ουράνιου. Αυτά το οξείδιο επαναχρησιμοποιείται στον κύκλο πυρηνικού καυσίμου.

(β) Το διάλυμα των εντόνως ραδιενεργών προϊόντων σχάσης συνήθως

συμπυκνώνεται με εξάτμιση και αποθηκεύεται ως πυκνό διάλυμα. Αυτό το πυκνό διάλυμα μπορεί εν συνεχεία να εξατμισθεί και να μετατραπεί σε μορφή κατάλληλη

759

για αποθήκευση ή διάθεση.

(γ) Το καθαρό διάλυμα νιτρικού πλουτωνίου συμπυκνώνεται και αποθηκεύεται πριν περάσει σε μεταγενέστερα στάδια της διεργασίας. Ειδικότερα, οι λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης διαλυμάτων πλουτωνίου είναι σχεδιασμένοι με τρόπο ώστε να αποφεύγονται προβλήματα από άποψη κρισιμότητας λόγω αλλαγών στη συγκέντρωση και μορφή της ροης.

Οι λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης είναι ειδικό σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για χρήση σε μονάδα επανεπεξεργασίας ακτινοβολημένου καυσίμου. Πρέπει να είναι ανθεκτικοί στη διαβρωτική ενέργεια του νιτρικού οξέος. Οι λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης συνήθως κατασκευάζονται από υλικά όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας χαμηλής περιεκτικότητας σε θεία, το τιτάνιο ή το ζιρκόνιο ή άλλα υλικά υψηλής ποιότητας. Οι λέβητες αυτοί ενδέχεται να είναι σχεδιασμένοι ώστε να λειτουργούν και' να συντηρούνται με τηλεχειρισμό και να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για έλεγχο από άποψη πυρηνικής κρισιμότητας:

(1) τοιχώματα ή εσωτερικές δομές με ισοδύναμο βοριου τουλάχιστον δύο τοις εκατό, ή

(2) μέγιστη διάμετρο 175 mm (7 in) για τα κυλινδρικά δοχεία, ή

(3) μέγιστο πλάτος 75 mm (3 in) για τα ορθογώνια ή τα δακτυλιοειδή δοχεία.

3.5. Σύστημα μετατροπής νιτρικού πλουτωνίου σε οξείδιο του πλουτωνίου ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Σπς περισσότερες εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας. στην τελική διεργασία περιλαμβάνεται η μετατροπή του διαλύματος νιτρικού πλουτωνίου σε διοξείδιο του πλουτωνίου. Οι κύριες φάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή τη διεργασία είναι : διεργασία αποθήκευσης και ρύθμισης της πρώτης ύλης καθίζηση και διαχωρισμός στερεού/υγρού, πύρωση, χειρισμός προϊόντος, εξαερισυος. διαχείριση αποβλήτων και έλεγχος της διεργασίας.

Πλήρη συστήματα ειδικά σχεδιασμένα ή κατσσκευασυε. ό νιο μετατροπή του νιτρικού πλουτωνίου σε οξείδιο του πλουτωνίου, ιδίως προσαρμοσμένα με τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι επιπτώσεις από άποψη κρισιμότητας :ζ: ακτινοβολίας και να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι τοξικότητας.

3.6. Συστήματα παραγωγής μεταλλικού πλουτωνίου από οξείδιο του πλουτωνίου ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Αυτή η διεργασία, η οποία θα μπορούσε να συνδέεται εγκατάσταση επανεπεξεργασία ς. περιλαμβάνει τη φθοαίωση του διοίειδίου του πλουτωνίου, συνηθως με ισχυρά διαβρωτικό υδροφθόριο. γιο την παράγωγη -Ρθοριουχου πλουτωνίου το οποίο εν συνεχεία ανάγεται με υψηλής καθαρότητας μεταλλικά ασβέστιο για την παραγωγή μεταλλικού πλουτωνίου και σκωρίας φθοριούχου ασβεστίου.Οι κύριες φάσεις αυτής της διεργασίας είναι: φθορίωση {π.χ. με εξοπλισμό κατασκευασμένο ή επενδεδυαένο υε πολύτιμο μέταλλο), αναγωγή μετάλλου (π.χ. με κεραμικές κάψες), ανάκτηση σκωρίας, χειρισμός προϊόντος, εξαερισμός, διαχείριση αποβλήτων και έλεγχος της διεργασίας.

Πλήρη συστήματα ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για την παραγωγή μετάλλου πλουτωνίου, ιδίως προσαρμοσμένα με τρόπο ώστε να σποφεύγοντα; οι επιπτώσεις απο άποψη κρισιμότητας και ακτινοβολίας και να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι τοξικότητας.

4. Εγκαταστάσεις για την παραγωγή στοιχείων καυσίμου

Μια -μονάδα παραγωγής στοιχείων καυσίμου» περιλαμβάνει εξοπλισμό ο οποίος :

760

(c) Κανονικά έρχεται σε άμεση επαφή ή χρησιμεύει άμεσα στην κατεργασία ή τον έλεγχο της ροης παραγωγής πυρηνικών υλικών, η

(β) Περιβάλλει με στεγανό περίβλημα τα πυρηνικά υλικά.

5. εγκαταστάσεις για τον διαχωρισμό των ισοτόπων ουρανίου και ειδικά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος εξοπλισμός, άλλος πλην των αναλυτικών οργάνων

Ο εξοπλισμός που θεωρείται ότι καλύπτεται από την έννοια -ειδικά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος εξοπλισμός, άλλος πλην "πυν αναλυτικών οργάνων- για τον διαχωρισμό των ισοτόπων ουρανίου περιλαμβάνει τα εξής :

5.1. Φυγακεντρωτές αερίων και διατάξεις και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για χρήση στους φι/γοκεντρωτές αερίων

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο φυγοκεντρωτής αερίων ουνήθως αποτελείται απο λεπτοτοιχο κύλινδρο (έναν ή περισσότερους) διαμέτρου μεταξύ 75 mm ι3 inj και ·ιΟΌ mm 06 in) που περιέχεται σε περιβάλλον κενού και περιστρέφεται με υψηλή περιψεσικη ταχύτητα της τάξης των 300 rrv's ή μεγαλύτερη με τον κεντρικά άξονα σε κατακόρυφη θεση. Για να επιτευχθεί uu/ηλή ταχύτητα τα υλικά κατασκευής για το περιστροφικά κατασκευαστικά μέρη πρέπει να εμφανίζουν υψηλή σχέση αντοχής προς πυκνότητσ ενω η διάταξη του ρότορα. και επομένως τα χωριστά κατασκευαστικά μέρη, πρέπει να είναι κατασκευασμένα με ελάχιστες ανοχές ώστε να ελαχιστοποιείται η ανισορροπία. Ο φυγοκεντρωτής αερίων για εμπλουτισμό ουρανίου διακρίνεται από τους άλλους φυγοκεντρωτές καθότι διαθέτει εντός του διαμερίσματος του ρότορα ένον ή περισσότερους περιστρεφόμενους δισκοειδεις αποσβεστήρες, στατική διάταξη σωλήνων γιο τροφοδότηση και αφαίρεση αέριου UF* και τουλάχιστον 3 χωριστούς διαύλους εκ των οποίων οι 2 είναι συνδεδεμένοι σε απαγωγούς εκτεινομενους από τον άξονα του ρότσοα προς την περιφέρεια του διαμερίσματος του ροτοοα

Στ- περιβάλλον κενού περιέχονται επίσης ορισμένα στοιχεία κριτικής σημασίας μη περιστρεφόμενα, και τα οποία, παρόλο που είναι ειδικά σχεδιασμένα, δεν εϊνα: δύσκολο νί κατασκευαστούν ούτε απαιτούν ιδιαίτερο υλικά. Μια εγκατάσταση φυγόκεντρη ση ς οταιτεί ωστόσο μεγάλο αριθμό απο αυτά τα κατασκευαστικά μέρη. επουενυς ο; -οσοτητες απατελου. «ημαντική ένδειξη της τελικής χρήσης.

5.1.1. Περιστρεφόμενα κατασκευαστικά μέρη

ρ; Πλήρεις διατάξεις οότορα .

'.ΐπτοτσιχοι κύλινδροι η σειρά λεπτότοιχων *υλί,-Ξ-οω-. - -. Ξεμενων μεταξύ τους λ «.. μετασκευασμένοι απο ένα η περισσότερα απο το υλικά πο·. εμφανίζουν υψηλή r/.εση ο,τοχής προς πυκνότητα τα οποία περιγράφονται στην ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΞίΓ,ΖΗ το;, παρόντος τμήματος. Οταν εινα: συνδεμένο; υεταΐύ τους. οι κύλινδρο; ενώνονται jl ελαστικούς φυσητήρες η δακτυλίους οπως περιγράφοντα, ακολούθως, στα ό ι.'.;γ!. Ο οοτορας1 στην τελική μορφή, είναι εξοπλισμένος με ενα η περισσότερα εσωτερικά ό.σ^ραγματα και καλύμματα, όπως περιγραοετρ. ακολούθως στα σημεία 5.'. ' ο. και ■ t:. Γ;στόσο. η πλήρης διάταξη είναι δυνατόν να παραδοθεί υόνον μερικώς συναρμολογημένη.

■£ι Περιστρεφόμενοι σωλήνες:

Ξ.οικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι λεπτστοιχοι κύλινδροι πάχους το μέγιστο :1 π-π (0.5 in), διαμέτρου μεταξύ 75 mm (3 in} και 400 mm (16 in) και οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από ένα ή περισσότερα από τα υλικά που εμφανίζουν υψηλή σχέση αντοχής ηρος πυκνότητα και τα οποία περιγράφονται στην ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ του παρόντος τμήματος.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

761

(γ) Δακτύλιοι ή φυσητήρΕς :

Στοιχεία ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για την στήριξη του περιστρεφόμενου σωλήνα ή για τη συνένωση ενός αριθμού σωλήνων. Οι φυσητήρες είναι βραχείς ελικοειδείς κύλινδροι μέγιστου πάχους τοιχώματος 3 mm (0.12 in), διαμέτρου μεταξύ 75 mm £3 in) και 400 mm (16 in) και είναι κατασκευασμένοι από ένα ή περισσότερα από τα υλικά που εμφανίζουν υψηλή σχέση αντοχής προς πυκνότητα τα οποία περιγράφονται στην ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ του παρόντος τμήματος.

(δ) Διαφράγματα:

Δισκοειδή κατασκευαστικά μέρη διαμέτρου μεταξύ 75 mm (3 in) και 400 mm (16 in) ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τοποθέτηση εντός του περιστρεφόμενου σωλήνα του φυγοκεντρωτή, ώστε να μονώνεται το διαμέρισμα ανάφλεξης από το κύριο διαμέρισμα διαχωρισμού και. σε ορισμένες περιπτώσεις, να διευκολύνεται η κυκλοφορία αερίου UF, εντός του κυρίου διαμερίσματος διαχωρισμού του περιστρεφόμενου σωλήνα και τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα ή περισσότερα από τα υλικά που εμφανίζουν υψηλή σχέση αντοχής προς πυκνότητα τα οποία περιγράφονται στην ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ του παρόντος τμήματος.

(ε) Επάνω/Κάτω καλύμματα:

Δι.σκοειδή κατασκευαστικά μέρη διαμέτρου μεταξύ 75 mm (3 in) και 400 mm (16 in) ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για προσαρμογή στα άκρα του περιστρεφόμενου σωλήνα, ώστε το UFS να συγκρατείται εντός του περιστρεφόμενου σωλήνα και. σε ορισμένες περιπτώσεις, να στηρίζεται, συγκρατείται ή περιέχεται, ως αναπόσπαστο τμήμα, ένα στοιχείο του άνω εδράνου (επάνω καλύμματος) ή να μεταφέρονται τα περιστρεφόμενα στοιχεία του κινητήρα και το κάτω έδρανο (κάτω κάλυμμα)- τα εν λόγω μέρη κατασκευάζονται από οποιοδήποτε από τα υλικά που εμφανίζουν υψηλή σχέση αντοχής προς πυκνότητα τα οποία περιγράφονται στην ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ του παρόντος τμήματος.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα περιστρεφόμενα κατασκευαστικά μερη-τ-ου-φυγοκεντρωτή είναι: \^'...

ία) Βαμμένος μαρτενσιτικός χάλυβας με ανώτστο όοιο εωελκυσμού 2.05 χ 1 O^Ujr? (300.000 osi) και άνω. ■

(β> Κράματα αλουμινίου με ανώτατο όριο εφελκυσμού 0.45 χ 10? Ν'ητ (67.000 osi' και ανω.

•γ; Νηυατωδη υλικά κατάλληλα για χρήση σε συνθέτες κατασκευές με ειδικό

συντελεστή 12.3 χ 1C! m και άνω και ειδικό τελικό εφελκυσμό 0.3 χ 10£ rr. κα; άνω («Ειδικός συντελεστής" είναι ο συντελεστής Young σε N/m2 διαιρούμενος με το ειδικό βάρος σε Ντη3, «Ειδικός τελικός εφελκυσμός» είναι ο τελικός εφελκυσυός σε Ν.'γτγ διαιρούμενος με το ειδικό βάρος σε Ν.'πν).

5.1.2. Στατικά κατασκευαστικά μέρη

(αϊ Μαγνηπκά έδρανο εξαρτήσεως :

Ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες διατάξεις εδράνων αποτελούμενες απο έναν δακτυλιοειδή μαγνήτη εξαρτημένο εντός περιβλήματος που περιέχει αποσβεστικό μέσσ Το περίβλημα κατασκευάζεται από υλικό ανθεκτικό στο UFe (βλέπε ^ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ τμήματος 5.2.). Ο μαγνήτης είναι συζευγμένος με πόλο'ή υε έναν δεύτερο μαγνήτη τοποθετημένο στο επάνω κάλυμμα που περιγράφεται στο τμήμα 5.1.1.(ε). Ο μαγνήτης μπορεί να είναι δακτυλιοειδής με σχέση μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής διαμέτρου μικρότερη ή ίση προς 1.6:1.0 μαγνήτης μπορεί να είναι σε

762

μορφή με αρχική διαπερατότητα, 0.15 Η m (120.000 σε μονάδες CGS) και άνω ή παραμένουσα μαγνήτιση 98.5°β και άνω ή ενεργειακό προϊόν μεγαλύτερο των 80 kJ/m3 (10: gauss-oersteds). Επιπλέον των συνήθων ιδιοτήτων των υλικών, είναι απαραίτητος όρος να περιορίζεται η παρέκκλιση των μαγνητικών αξόνων από τους γεωμετρικούς άξονες σε πολύ χαμηλά όρια (κάτω των 0.1 mm ή 0.004 in) και συνιστάται ιδιαιτέρως να είναι ομογενές το υλικό του μαγνήτη.

(β) Έδρανα/Αποσβεστήρες κραδασμών:

Ειδιχά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα έδρανα που περιλαμβάνουν έναν σφαιρικό άξονα και μια σφαιρική υποδοχή προσαρμοσμένα σε αποσβεστήρα κραδασμών. Ο σφαιρικός άξονας είναι συνήθως παρέμβυσμα οπό σκληρυνθέντα χάλυβα με ένα ημισφαίριο στη μία άκρη και με μέσο σύνδεσης στο κάτω κάλυμμα το οποίο περιγράφεται στο σημείο 5.1.1.(ε) στην άλλη. Tc παοεμβυσμα μπορεί ωστόσο να φέρει υδροδυναμικό έδρανο. Η υποδοχή έχει σχήμα σφαιριδίου κα; φέρει ημισφαιροειδή εγκσπή στη μία επιφάνεια. Αυτά τα κατασκευαστικά μερη συχνά παρέχονται χωριστά από τον αποσβεστήρα κραδασμών.

(γ) Μοριακές αντλίες:

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι κυλινδοο. οι οποίοι φέρουν εσωτερικώς εκτορευμένους ή εξηλασμενους ελικοειδείς αύλακες και εσωτερικώς εκτορευμενες οπές. Οι τυπικές διαστάσεις έχουν ως εξής 75 γπ,τ, {3 ιπ| έως 400 mm (16 in) εσωτερική διάμετρος, 10 mm (0.4 in) ή περισσότερο πάχος τοιχώματος, με μήκος ίσο ή μεγαλύτερο της διαμέτρου. Οι αύλακες έχουν συνήθως παραλληλεπίπεδη διασταύρωση και 2 mm (0.08 in) ή περισσότερο βάθος.

(δ) Στάτες κινητήρων:

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένα δακτυλιοειδείς στοτες για υψηλής τσχύτητας πολυφασικούς κινητήρες AC με υστέρηση νια σύγχρονη λειτουργία εντός κενού στην. περιοχή συχνοτήτων 600 - 2000 Ηζ κα: στην περιοχή ισχύος 50 · 1000 VA. Ο; στότες αποτελούνται από πολυφασικές περιελίΐεις σε ns.-2nvc απο (ρυλλοειδή σιδηρά ελάσματα χαμηλών απωλειών ο οποίος αποτελείτο: απο λεπτά στρώματα συνπτους πάχους το ανώτερο 2.0 mm (0.08 tni.

ιεΐ Καλύμματα.δοχεία ρυγοκεντρωτων .

Κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιαουενρ η κατο σκευασμένα για να περιέχουν το συναρμολογημένο σύνολο του κυλίνδρου και το·. όσουεα ενος Φυγοκεντρωτή αερίων. Το περίβλημα αποτελείται από ανθεκτικό κύλινδρο πάχους τοιχωμάτων έως 3C mrr. (1.2 ;γ,ι του οποίου τα σκηα είναι επεξεργασμένο. ."_"λ~ οκρι£ε-α για vc υπρδέχοντο: το εοοο-α κα; με μια ή περισσότερες στεφάνες ν.α — -υνοουσΛογηση. Τα επεξεργασμένα σκρα είναι παράλληλα μεταξύ τους κα; κάθετα στο-, διαμήκη οξονο του κυλίνδρου με μέγιστη ανοχή 0.05 μοίρες Το πεο.βληυα ϋτ.οοε. επίσης να ε:ναι κυψελοειδής 5 ο υ-, για .την υποδοχή διάφορων περιστρεφουενων 0ωλΓν„·ν Τα περιβλήμστα είναι

-αακευασμένσ ή φέρουν προστσσ.α απο υλικά ανθεκτικά στην διάβρωση απο Ur*.

Απαγωγοί \

ΕίδΛΡ σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι σωλήνες εσωτερικής διαμέτρου έως 12 mm ..rOV? ini για την αφαίρεση αερίου από το εσωτερικό του κυλίνδρου του ρότοοσ με ίαση σωλήνος Pitot (δηλαδή με άνοιγμα προ; τ-ν περιφερειακή ροή του αερίου στο 'εσωτεαικό του πεοιστρεφομενου σωλήνα, π.χ. κάμπτοντας το άκρο ενός ακτινωτού σωλήνα) και ικανοί να στερεωθούν στο κεντρικό σύστημα αφαίρεσης αερίου. Οι σωλήνες είνα: κατασκευασμένοι ή φέρουν προστασία από υλικά ανθεκτικά στην διάβοωση από UFS.

ΦΕΚ50

763

5.2. Βοηθητικά συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά .μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για φυγοκεντρωτές αερίων εγκατοοτάσεων εμπλουτισμού

ν ■

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ^ £

Βοηθητικά συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη για φυγοκεντρωτές αερίων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού είναι τα συστήματα της εγκατάστασης που είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία των φυγοκεντρωτών αερίων με UF5, για τη σύνδεση των ξεχωριστών φυγοκεντρωτών μεταξύ τους ώστε να σχηματιστούν εν σειρά διατάξεις (cascades) που επιτρέπουν σταδιακά υψηλότερο εμπλουτισμό και για την αφαίρεση «προϊόντων και "υπολειμμάτων- UFS από τους φυγοκεντρωτές. μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη λειτουργία των φυγοκεντρωτών ή τον έλεγχο της μονάδας.

Συνήθως το UP) περνά από τη στερεά μορφή στην αέριο χρησιμοποιώντας θερμαινόμενα αυτόκλειστα και διαμοιράζεται σε αέριο μορφή στους φυγοκεντρωτές μέσω συστημάτων σωλήνων διανομής σε εν σειρά σύνδεση. Οι ροές αερίων »προϊόντων» και «υπολειμμάτων- UFi που ρέουν από τους φυγοκεντρωτές περνούν, επίσης μέσω συστημάτων σωλήνων διανομής σε εν σειοα σύνδεση, σε ψυχρές πογίδες ιπου λειτουργούν σε θερμοκρασία περίπου 203 Κ ι-70 "CD άπου συμπυκνώνοντα; πριν την περαιτέρω μεταφορά σε κατάλληλους περιέκτες για μεταφορά ή αποθήκευση. Δεδομένου ότι μια μονάδα εμπλουτισμού αποτελείται απο πολλές χιλιάδες φυγοκεντρωτές σε εν σειρά σύνδεση, υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα σωληνώσεων διανομής σε εν σειρά σύνδεση, που περιλαμβάνουν χιλιάδες συγκολλήσεις με σημαντικό ποσοστό επανοληψιμότητας της διάταξης. Ο εξοπλισμός, τα κατασκευαστικά μέρη και τα συστήματα σωληνώσεων κατασκευάζονται βάσει εξαιρετικά υψηλών προτύπων κενού και καθαρότητος.

5.2.1. Συστήματα τροφοδοσίας, συστήματα απομάκρυνσης -προϊόντων» και «υπολειμμάτων·

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα επεξεργασίας στα οποία περιλαμβάνονται:

Α-τόκλειστα τροφοδοσίας (ή σταθμοί), χρησιμοποιούμενα νια τη διοχέτευση του στους φυγοκεντρωτές σε εν σειρά σύνδεση με μεγιστ πίεση ιοο kPa (15 ?sn και ταχύτητα τουλάχιστον 1 kg rv

Απεξαχνωτές (η ψυχρές παγίδες) που χρησιμεύουν νιο την αοαιρεση του :JF; απο τις εν σειρά διατάξεις με μέγιστη πίεση 3 k?a iC.5 osi'j Οι απεΞαχνωτές μπορούν να ωυχθούν σε 203 Κ (-70 Ό και να θερμανθούν σε 3-3 Κ ι70 'Ci

Σταθμοί «προϊόντων - και -υπολειμμοτων- που \ρ"_ε.ομν γ;ο την παγιδευοτ το·. -Γ. οε περιέκτες.

-: εν λογω μονάδα, ο εξοπλισμός και το σύστημα σωληνώσεων είναι εξ ολόκληρο·.

Κατασκευασμένα ή επενδεδυμένα με υλικπ ανθεκτικά στο υ=. ίβλεπε ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ■ΐΗΜΕίΩΣΗ του παρόντος τμήματος) και κατασκευάζονται 6ασει εΞαιοετικο υϋηλων '-.οοτύπων κενού και καθαρότητας.

■5:2.2. Συστήματα σωληνώσεων διανομής

Συστήματα σωληνώσεων και συστήματα διονουης ειδικά σχεδιασμένα ή γ.οτσσκευασμενα για την λειτουργία με UFj εντός των φυγοκεντρικών εν σειοο συνδέσεων. Το δίκτυο σωληνώσεων συνήθως είναι «τριπλό- σύστημα διανομής m οποίο κάθε φυγοκεντρωτής είναι συνδεδεμένος με καθεμία από τις κεφάλες διάνου".; Επομένως υπάρχει σημαντική επανοληψιμότητα της μορφής. Το σύστημα είνα; εϊ ολοκλήρου κατασκευασμένο από υλικά ανθεκτικά στο UFe (βλέπε ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ του παρόντος τμήματος} βάσει εξαιρετικά υψηλών προτύπων κενού και καθαρότητας.

764

5.2.3. Φασματόμετρα μάζας UFt/πηγές ιόντων

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα μαγνητικά η τετραπολικά φασματόμετρα μάζας ικανά για δειγματοληψία -on-line- πρώτης όλης. προϊόντων ή υπολειμμάτων, από τις ροές UFeTa οποία διαθέτουν το σύνολο των ακολουθών χαρακτηριστικών:

1. Μοναδιαία διακριτική ικανότητα ατομικής μάζας ανώτερη από 3202. Πηγές ιόντων κατασκευασμένες ή επενδεδυμενες με χρωμονικελίνη ή κράμα

monef ή με πλάκες νικελίου3. Πηγές ιοντισμού μέσω Βομβαρδισμού ηλεκτρονίων

4. Συστήματα συλλεκτών, κατάλληλα για ανάλυση :σο-όπων.

5.2.4. Εναλλάκτες συχνότητας

Εναλλάκτες συχνότητας (γνωστοί ως μετατροπείς η αναστροφείς} ειδικά σχεδιασμένοι η κατασκευασμένοι για να εφοδιάζουν τους στάτες κινητήρων όπως καθορίζεται υπό 5.1.2.(δ), ή τμήματα, κατασκευαστικά μεοη και υποδιαταξεις αυτών των εναλλακτών συχνότητας που διαθέτουν όλα τα ακόλουθο χαρακτηριστικά :

ι. Πολυφασική έξοδο στα 600 εως 2000 Ητ,

2. Υψηλή σταθερότητα (με έλεγχο συχνότητας ανώτερο του 0.1%);

3. Χαμηλή αρμονική παραμόρφωση (κατώτερη του 2as| και

4. Αποδοτικότητα ανώτερη του Ε0:: ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα ανωτέρω στοιχεία είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το αέριο διεργασίας UF* ειτε ελέγχουν άμεσα τους Φυγοκεντρωτες και το πέρασμα του αερίου από φυγοκεντρωτή σε φυγοκεντρωτή και απο εν σειρά σύνδεση σε εν σειρά σύνδεση.

Στα ανθεκτικά στη διάβρωση απο 'JFj υλικά συμπεριλουβανονται ο ανοξείδωτος χάλυβας, το αλουμίνιο, τα κράματα αλουμινίου, το νικέλιο η κράματα περιεκτικότητας ανω του όΟ'ο σε νικέλιο

5.3. Διατάξεις και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένο η κατασκευασμένα νια χρήση στον εμπλουτισμό με οέριο διάχυση

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΞΙΓ.ΣΗ

Στη μέθοδο αέριας διάχυσης για τον ισοτοπικό, διαχωρισυο ουρανίου, η κύρια τεχνολογική διάταξη είναι ένα ειδικό πορώδες οραγμα αέριας διάχυσης, ενας εναλλάκτης θερμότητας για ψύξη του αέριου (θερμαινόμενος με τη διαδικασία συμπίεσης), βαλβίδες στεγανοποίησης και ελέγχου και σωληνώσεις. Στο βαθμό που η τεχνολογία αέριας διάχυσης χοησιμοποιεί εξαφθσριούχσ ουράνιο (UFa). gi επιφάνειες ολου του εξοπλισμού, των σωληνώσεων και των οργάνων που έρχονται σε επαφή με το αέριο πρέπει να είναι κατασκευασμένες απά υλικά που παραμένουν σταθερά όταν εοχονται σε επαφή με το UF*. Για μια μονάδα αέριας διάχυσης απαιτούνται αρκετές από αυτές τις διατάξεις επομένως οι ποσότητες μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ένδειξη της τελικής χρήσης.

5.3.1. Πετάσματα αερίου διαχύσεως

(α) Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα λεπτά, πορώδη φίλτρα μεγέθους πόρων

765

100-1.000 Ε (angstroms), πάχους 5 mm (0.2 in) not κάτω και. στην περίπτωση σωληνωτής μορφής, διαμέτρου 25 mm (1 in) το μέγιστο, από μεταλλικά, πολυμερή ή κεραμικά υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF4. και

(β) ενώσεις ή κονίες ειδικά κατασκευασμένες για την παραγωγή παρόμοιων φίλτρων, Σε αυτές τις ενώσεις και κονίες περιλαμβάνονται το νικέλιο ή κράματα περιεκτικότητας άνω του 60% σε νικέλιο, το οξείδιο του αλουμινίου ή πλήρως φθοριωμένα πολυμερή υδρογονανθράκων ανθεκτικά σε UFt καθαρότητας άνω του 99.9. μεγέθους σωματιδίων μικρότερου των 10 microns, και υψηλού βαθμού ομοιομορφίας του μεγέθους των σωματιδίων, που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την κατασκευή φραγμάτων αερίου διαχύσεως.

5.3.2. Περιβλήματα διάχυτη

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι ερμητικά σφραγισμένοι κυλινδρικοί λέβητες διαμέτρου μεγαλύτερης των 300 mm (12 in) και μήκους μεγαλύτερου των 900 mm (35 in), ή ορθογώνιοι λέβητες συγκρίσιμων διαστάσεων, με εσωτερική σύνδεση και δύο εξωτερικές συνδέσεις, όλες διαμέτρου μεγαλύτερης των 50 mm (2 in), προοριζόμενοι να περιέχουν το πέτασμα αερίου διαχύσεως, κατασκευασμένοι ή επενδεδυμένοι με υλικά ανθεκτικά στο UFj και σχεδιασμένοι για οριζόντια η κατακόρυφη εγκατάσταση.

5.3.3. Συμπιεστές ή φυσητήρες αερίων

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι αξονικοί, φυγοκεντρικοί ή θετικής μετατόπισης συμπιεστές ή φυσητήρες αερίων με δυναμικότητα αναρρόφησης UFe όγκου τουλάχιστον 1 ma/min και πίεση εκκένωσης μέχρι πολλές εκατοντάδες kPa (100 psi), σχεδιασμένοι για μακροχρόνια λειτουργία σε περιβάλλον UF( με ή χωρίς ηλεκτρικό κινητήρα κατάλληλης ισχύος, καθώς και χωριστές διατάξεις συμπιεστών ή φυσητήρων αερίων. Αυτοί οι συμπιεστές και φυσητήρες αερίων έχουν λόγο πίεσης μεταξύ 2 :1 και 6 :1 και είναι κατασκευασμένοι από ή επενδεδυμένοι με υλικά ανθεκτικά στο UF*.

5.3.4. Στεγανοποιητικά παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα στεγανοποιητικά παρεμβύσματα κενού, με συνδέσεις τροφοδότησης και απαγωγής, για στεγανοποίηση του παρεμβύσμστος που συνδέει τον συμπιεστή ή τον ρότορα του ιουσητήρα αέριων με τον κύριο κινητήρα ώστ: να εξασφαλίζεται αξιόπιστη στεγανοτητο από εισροή cioa στο εσωτερικό διαμέρισμα του συμπιεστή ή του φυσητήρσ αερίων ncu περιέχει UFj. Αυτές οι διατάξεις στεγανοποίησης είναι συνήθως σχεδιασμένες υε τρόπο ώστε η ταχύτητο εισροής ρυθμιστικού αερίου νο μην υπερβαίνει τα 1000 cnv mir, ι60 ιγΛγπιπ),

5.3.5. Εναλλόκτες θερμότητας για ψύξη του UFt

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι εναλλακτεο ίεομ στητός κατασκευασμένοι ή επενδεδυμένοι με υλικά ανθεκτικά στο UF; ;εκτος απο ανοξείδωτο χάλυβαι η με χαλκό η με οποιοδήποτε συνδυασυ,ό αυτών των μετολλων και υε ταχύτητα αλλαγής της πίεσης διασποράς υικράτερη των 10 Pa [0.0015 psi) σνά ωοα και διαφορά πίεσης 100 kPa Π 5 psi)

5.4. Βοηθητικό συστήματα, εξοπλισμός και κατοσκευαστικό μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένο για χρήση στη διεργασία εμπλουτισμού αερίου διαχύσεως

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα βοηθητικά συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη για μονάδες εμπλουτισμού αερίου διαχύσεως είναι τα συστήματα μονάδων που είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία με UF5 των διατάξεων αερίου διαχύσεως, για τη σύνδεση των χωριστών διατάξεων μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθούν εν σειρά διατάξεις (ή στάδια) ώστε να καταστεί δυνατός ο σταδιακός υψηλότερος εμπλουτισμός και για την εξαγωγή «προϊόντων» και «υπολειμμάτων» UFe από τις εν σειρά διατάξεις διάχυσης. Λόγω της

56 _ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)_

υψηλής αδράνειας που εμφανίζουν οι εν σειρά διατοΕεις διαχύσεως, κάθε διακοπή της λειτουργίας τους, και ιδίως η παύση της. έχει σοβαρές επιπτώσεις. Συνεπώς, η αυστηρή και σταθερή διατήρηση κενού σε όλα τα τεχνολογικά συστήματα, η αυτόματη προστασία από ατυχήματα και η ακριβής αυτόματη ρύθμιση της ροής αερίου έχουν σημασία σε μια μονάδα αερίου διαχύσεως. Είναι επομένως αναγκαίο να είναι εξοπλισμένη η μονάδα με μεγάλο αριθμό ειδικών συστημάτων μέτρησης, ρύθμισης και ελέγχου.

Συνήθως το UFS ατμοποιείται από κυλίνδρους τοποθετημένους μέσα σε αυτόκλειστα και διανέμεται σε αέριο μορφή στο σημείο εισόδου μέσω συστημάτων σωλήνων διανομής σε εν σειρά σύνδεση. Οι ροές αερίων UFS («προϊόντα- και -υπολείμματα-) που προέρχονται από σημεία εξόδου περνούν μέσω συστημάτων σωλήνων διανομής σε εν σειρά σύνδεση είτε σε ψυχρές παγίδες είτε σε σταθμούς συμπίεσης όπου το αέριο UFS υγροποιείται πριν μεταφερθεί σε κατάλληλους περιέκτες για μεταφορά ή αποθήκευση. Δεδομένου ότι μια μονάδα εμπλουτισμού αερίου διαχύσεως αποτελείται από πολυάριθμες διατάξεις αερίου διαχύσεως σε εν σειρά σύνδεση, υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα σωληνώσεων διανομής σε εν σειρά σύνδεση το οποία περιλαμβάνουν χιλιάδες συγκολλήσεις με σημαντικό ποσοστό επανοληψιμοτητας της διάταξης. Ο εξοπλισμός, τα κατασκευαστικά μερη και τα συστήματα σωληνώσεων κατασκευάζονται βάσει εξαιρετικά υψηλών προτύπων κενού κα; καθαρότητας.

5.4.1. Συστήματα τροφοδοσίας σύστημα τα απομάκρυνσης προϊόντων και υπολειμμάτων

Συστήματα επεξεργασίας ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα, ικανά να λειτουργήσουν σε μέγιστη πίεση 300 kPa !-5 psi). στα οποία περιλαμβάνονται:

Αυτόκλειστα τροφοδοσίας (ή συστήματα), που χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση UF* στις εν σειρά διατάξεις αερίου διαχύσεωςΑπεξαχνωτές (ή ψυχρές παγίδες; που χοησιυευουν νια την αφαίρεση UF; από τις εν σειρά διατάξεις διαχύσεωςΣταθμοί υγροποίησης όπου αέριο UP, one την εν σειρά σύνδεση συμπιέζεται και ψύχεται για να σχηματισθεί υγρο UF*

Σταθμοί "Προϊόντων" και -υπολειμμάτων., vtc την μεταοσσα του 'JF^ στους περιεκτεο

5.4.2. Συστήματα σωληνώσεων διανομής

Συστήματα σωληνώσεων και συστήματα διανουής ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για λειτουργία υε UFi ρε εν σειοα όιαταΐεις αερίου διαχύσεως. Το εν λργω δίκτυο σωληνώσεων είναι συνήθως ..διπλό» συσττ\.α «εοαλών όπου καίε κ;■·'■«■ "*.π είναι συνδεδεμένη με καθεμία απο τις κεφάλες.

-ξυστήματα κενού

ί).9γ}\ Ειδικά σχεδιασμένοι η κατασκευασμένα μεγάλο συστήματα σωληνογωγων κενού, 'κίφ,αλές σωληναγωγών κενού και αντλίες κενού με απορροφητική ικανότητα ■τουλάχιστον 5 πν,πιίπ <175 fr.min).

ψ) Αντλίες κενού ειδικά σχεδιασμένες για λειτουργία σε ατμόσφαιρες που περιέχουν ■UF*. κατασκευασμένες από ή επενδεδυμενες με αλουμίνιο, νικέλιο ή κράματα περιεκτικότητας άνω του 60== σε νικέλιο. Οι εν λόγω αντλίες μπορούν να είναι περιοτρεφικές ή παλινδρομικές, να ενεργούν με μηχανική μετατόπιση η να διαθέτουν διατάξεις στεγανοποίησης φθορανδράκων και να απαιτούν ειδικά υγρά.

5.4.4. Ειδικές βαλβίδες διακοπής της παροχής και ελέγχου

Ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες χειροκίνητες ή αυτόματες βαλβίδες με φυσητήρα κατασκευασμένες από υλικά ανθεκτικά στο UF6 με διάμετρο 40 έως 1500 mm

ΕΦΗΜΕΡΕ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

767

(1.5 έως 59 in) για εγκατάσταση σε κύρια και βοηθητικά συστήματα μονάδων εμπλουτισμού αερίου διαχύσεως.

5.4.5. Φασματόμετρα μάζας UF, ,'πηγές ιόντων

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα μαγνητικό η τετραπόλικά φασματόμετρα μάζος ικανά για δειγματοληψία πρώτης ύλης, προϊόντων ή υπολειμμάτων από τις ροές UFe σε συνθήκες φορτίου και τα οποία διαθέτουν το σύνολο των ακόλουθων χαρακτηριοτικών:

1. Μοναδιαία διακριτική ικανότητα ατομικής μάζας ανώτερη απο 320"

2. Πηγές ιόντων κατασκευασμένες ή επενδεδυμένες με χρωμονικελίνη ή κράμα monel ή με πλάκες νικελίου'

3. Πηγές ιοντισμού μέσω βομβαρδισμού ηλεκτρονίων

4. Συστήματα συλλεκτών, κατάλληλα για ανάλυση ισοτόπων. ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

7α ανωτέρω στοιχεία είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το αέριο διεργασίας UFj είτε ελέγχουν άμεσα τη ροή εντός της εν σειρά σύνδεσης. Ολες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το αέριο διεργασίας είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες ή Επενδεδυμένες με υλικά ανθεκτικά στο UFi. Πα τους σκοπούς των παραγράφων που αφορούν τον χρησιμοποιούμενο στην αέριο διάχυση εξοπλισμό, στα ανθεκτικά στη διάβρωση από UFS υλικά περιλαμβάνονται ο ανοξείδωτος χάλυβας, το αλουμίνιο, τα κράματα αλουμινίου, το νικέλιο ή κράματα περιεκτικότητας άνω του 60% σε νικέλιο και τα ανθεκτικά στο UF5, πλήρως φθοριωμένα πολυμερή υδρογονανθράκων.

5.5. Συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή

κατασκευασμένα για χρήση σε εγκαταστάσεις αεροδυναμικού εμπλουτισμού

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στις διεργασίες αεροδυναμικού εμπλουτισμού, μείγμα oc-uou UFa και ελαφρού αεμ.συ (υδρογόνου ή ή ηλίου) συμπιέζεται και εν συνεχεία περνά σε στοιχεία διαχώρισμα οπου ο ισοτοπικός διαχωρισμός ολοκληρώνεται με τη δημιουργία υψηλών φυγοκεντρικών δυνάμεων σε περιβάλλον με καμπύλα τοιχώματα. Δύο διεργασίες αυτού του τύπου έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία : η διεργασία των ακροφυσίων διαχωρισμού και η διεργασία του σωλήνα περιδινήσεως. Και για τις δυο διεργασίες τα κύρια συστατικά στοιχεία της φάσης διαχωρισμού περιλαμβάνουν κυλινδρικούς λέβητες οι οποίοι περιέχουν τα ειδικά στοιχεία διαχωοισμσύ (ακοοουσια - σωλήνες περιδινήσεωςι. συμπιεστές αερίων και εναλλάκτες θερμότητας για την αοαιοεση της θερμότητας συμπίεσης. Μια αεροδυναμική μονάδα απαιτεί αρκετά παοόμοια στάδια, επομένως οι ποσότητες αποτελούν σηυ,αντικη ένδειξη της τελικής χρήσης. Δεδομένου ότι οι αεροδυναμικές διεργασίες χρησιμοποιούν UF«. οι επιφάνειες όλου του εξοπλισμού, των σωληνώσεων και των οργσνων που έρχονται σε εηαφη με το αέριο πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά που παραυένουν στρδεοα οταν έρχονται σε επαιοή με το UF(.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το αναφερόμενα στην παρούσα παράγραφο στοιχεία είτε έρχονται σε άμεση επαφτ. με το αέριο διεργασίας UF, είτε ελέγχουν άμεσα τη ροη εντός της εν σειρά σύνδεσης. Όλες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το αέριο διεργασίας είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες ή επενδεδυμένες με υλικά ανθεκτικά στο UFe- Για τους σκοπούς της παραγράφου που αφορά τον χρησιμοποιούμενο στον αεροδυναμικό εμπλουτισμό εξοπλισμό, στα ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6 υλικά περιλαμβάνονται ο χαλκός, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το αλουμίνιο, τα κράματο αλουμινίου, το νικέλιο ή κράματα περιεκτικότητας άνω του 60% σε νικέλιο και τα ανθεκτικά στο UF(, πλήρως

768

φθοριωμενο. πολυμερή υδρογονανθράκων.

5.5.1. Ακροφϋσιο διαχωρισμού

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα ακροφύσια διαχωρισμού και διατάξεις. Τα ακροφύσια διαχωρισμού αποτελούνται από καμπύλους σωληνίσκους υπό μορφή εγκοπής με ακτίνα καμπυλότητας μικρότερη από 1 mm (τυπικά 0.1 έως 0.05 mm), ανθεκτικούς στη διάβρωση από UFe, που φέρουν διαχωριστική λεπίδα εντός του ακροφυσίου η οποία διαχωρίζει το αέριο που διέρχεται από το ακροφύσια σε δύο ρεύματα.

5.5.2. Σωλήνες περιδινήσεως

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι σωλήνες περιδινήσεως και διατάξεις. Οι σωλήνες περιδινήσεως είναι κυλινδρικοί ή κωνικοί, κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από U=... με διάμετρο μεταξύ 0.5 cm και 4 cm. λόγο μήκους προς διάμετρο 20 .1 η, λιγότερο και υ-.α ή περισσότερες εφαπτομενικές εισόδους. Οι σωλήνες μπορεί να είνα: εξοπλισμένοι με συμπληρώματα τύπου ακροφυσίου στο ένα ή το άλλο ακρο.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το αέριο τροφοδοσίας εισέρχεται στον σωλήνα περιδινησεως εφαπτσμενικά σε ένα άκρο ή μέσω πτερυγίων περιδινήσεως ή σε πολυάριθμες εψαπτομενικες θέσεις κοτα μήκος της περιφέρειας του οωλήνσ

5.5.3. Συμπιεστές ή φυσητήρες αερίων

Ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι αξονικοί, ουγοκεντρικοί ή θετικής μετατόπισης συμπιεστές ή φυσητήρες αερίων κατασκευασμένοι γ. πεσόντες προστασιά απρ υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF; και με ελάχιστη απορροφητική ικανότητα 2 πν' mm μίνματος υποφέροντος αέριου (υΞοογσναυ η ήλιου;.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι ως άνω συμπιεστές -πι ψυσητηρες αέριων συνήθως ενρυν λογο πίεσης μεταξύ 1.2 κο.= 1.

5.5.4. Στεγανοποιητικό παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα

Ειδικά σχεδιασμένα η κατασκευασμένα στΕνανοπο-.Γτ.κα ποοεμβύσματο περιστροφικού οϊονα. ue συνδέσεις τροφοδότησης και απαγωγής ν .ο στεγανοποίηση του -οοΕ^βυσματος που συνδέει τον ροτοοοτου συ-π.εΓτ- " του φυσητηρα αέριων jl τον «υοιο κινητήρα ώστε να εξασφαλίζεται αξιόπιστη στενανοτπτα από εισροή αεοιου ρ.εογοαιας ή εκροή αέοα στο εσωτερικό δισυερο^ο ~Pt συμπιεστή ή του ©υστττηχ ο αεο-,ων που περιέχει μίγμα UF^ φέροντος αέριου

5.5.5. Ξναλλάκτες θερμότητας για ψύξη αερίου

Ξ.Ξιλο σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι εναλλάκτες θερμότητας κατασκευασμένο: η οεροντες προστασία από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF4.

5.5.6. Περιβλήματα στοιχείων διαχωρισμού

Ξ'.;·.-;ο σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα περιβλήματα στοιχείων διαχωρισμού, κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία απο υλικό ανθεκτικά στη διάβρωση από Jr. προοριζόμενα να περιέχουν σωλήνες περιόινήσεως η ακροφύσια διαχωρισμού.

769

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα περιβλήματα αυτά μπορούν να είναι κυλινδρικοί λέβητες διαμέτρου μεγολύτερης των 300 mm και μήκους μεγαλύτερου των 900 mm ή ορθογώνιοι λέβητες συγκρίσιμων διαστάσεων, και να είναι σχεδιασμένα για οριζόντια ή κατακόρυφη Εγκατάσταση.

5.5.7. Συστήματα τροφοδοσίας/συοτηματα απομάκρυνσης προϊόντων και υπολειμμάτων

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα κατεργασίας ή εξοπλισμός για μονάδες εμπλουπσμού, κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6- στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

(α) Αυτόκλειστα τροφοδοσίας, φούρνοι ή συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση UFS στις διεργασίες εμπλουτισμού.

(β) Απεξαχνωτές (ή ψυχρές παγίδες) που χρησιμεύουν για την αφαίρεση UFS από τη διεργασία εμπλουτισμού για μετέπειτα μεταφορά κατόπιν θέρμανσης.

(γ) Σταθμοί στερεοποίησης ή υγροποίησης που χοησιμοποιούνται για την αφαίρεση UF6 από την μονάδα εμπλουτισμού κατόπιν συμπίεσης και μετατροπής του UFe σε υγρή ή στερεή μορφή.

(δ) Σταθμοί -προϊόντων» και «υπολειμμάτων» για τη μεταφορά του UFfi σε περιέκτες.

5.5.Β. Συστήματα σωληνώσεων διανομής

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα σωληνώσεων κεφαλών, κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6. για την διοχέτευση του UFS στις αεροδυναμικές εν σειρά διατάξεις. Το εν λόγω δίκτυο σωληνώσεων είναι συνήθως ένα σύστημα διανομέων -εις διπλούν» όπου κάθε στάδιο ή ομάδα σταδίων συνδέεται με κάθε διανομέα.

5.5.9. Αντλίες και συστήματα κενού

ια) Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα κενού με δυναμικότητα αναορόφησης όγκου 5 m'-'min ή μεγαλύτερη, αποτελούμενα από συστήματα σωληναγωγών κενού, κεφαλές σωληναγωγών κενού και αντλίες κενού και σχεδιασμένα νια λειτουργία σε ατμόσφαιρες που περιέχουν UFS.

(β) Αντλίες κενού ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασυενε ς για λειτουργία σε ατμόσφαιρες που περιέχουν UF(. κατασκευασμένες η φεοουσες προστασία από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF$. Οι αντλίες αυτές urea*: να γρησιμοποιούν διατάξεις στεγανοποίησης φθορανθράκων και να απαιτούν ειδ-.κα υνρα.

5.5-10. Ειδικές βαλβίδες διακοπής της παροχής και ελέγχου

Ειδικό σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες χειροκίνητες ή αυτόματες βαλβίδες με ουσητήρα κατασκευασμένες ή φέρουσες προστασία από υλικά ανθεκτικά στο UF. με διάμετρο 40 έως 1500 mm για εγκατάσταση σε κύρια και βοηθητικά συστήματα μονάδων αεροδυναμικού εμπλουτισμού.

j5^5.11. Φασματόμετρα μάζας UFt-ττηγές ιόντων

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα μαγνητικά ή τετρσπολικά φασματόμετρα υάζας ικανά για δειγματοληψία, σε συνθήκες φορτίου, πρώτης ύλης. «προϊόντων·- ή -υπολειμμάτων» από τις ροές UFe και τα οποία διαθέτουν το σύνολο των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

ι.

Μοναδιαία διακριτική ικανότητα ατομικής μάζας ανώτερη από 320,

770

2. Πηγές ιόντων κατασκευασμένες ή επενδεδυυενες με χρωμονικελίνη ή κράμα manel ή με πλάκες νικελίου.

3. Πηγές ιοντισμού μέσωη>^αρδίσμσύ ηλεκτρονίων.

4. Συστήματα συλλεκτών, κατάλληλα για ανάλυση ισοτόπων.

5.5.12. Συστήματα διαχωρισμού υΤ^/φέροντος αερίου

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα κατεργασίας για το διαχωρισμό του UFe από το φέρον αέριο (υδρογόνο ή ήλιο).

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα εν λόγω συστήματα είναι σχεδιασμένα για να μειώνουν την περιεκτικότητα σε UF, του φέροντος αερίου σε ι ppm ή λιγότερο και είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν εξοπλισμό όπως:

(α) Κρυργόνικοί εναλλάκτες θερμότητας και κρυοοισχωριστές ικανοί να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες -":20 C ή χαμηλότερες, ή

(β) Κρυόγονικές μονάδες ψύξεως ικανές να επιτυνχάνουν θερμοκρασίες -120 Ό ή χαμηλότερες, η

(γ) Ακροφύσιο διαχωρισμού η μονάδες σωλήνων περιδινήσεως για το διαχωρισμό του UFe από το φέρον αέριο, η

(δ) Φυχρές παγίδες υ~4 ικανές να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες -20 "C ή χαμηλότερες.

5.6. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη για χρήση σε μονάδες εμπλουτισμού χημικής ονταλλαγής ή ανταλλαγής ιόντων

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η ελαφρά διαφορά μαξας μεταξύ των ισοτόπων του ουράνιου προκαλεί υικρές αλλαγές στην ισορροπία της χημικής αντίδρασης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως 5αση για τον ισοτοπικό διαχωρισμό. Δύο διεργασίες έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία : χημική ανταλλαγή υγρού-υγρού και ανταλλαγή ιόντων στεοεαυ-υγρού.

Στη διεργασία χημικής ανταλλαγής υγοού-υγρσυ u~ αναμειγνυόμενες υγρές φάσεις ιυδατικη και οργανική) έρχονται σε επαοη σε ανΤ;~:εοο ρεύμα ώστε να οημιουΓγηθεί τα καταιγιστικό αποτέλεσμα χιλιάδων οάσεων Sicx-oicuou. Η υδστική φάση αποτελείται από χλωριούχο ουρανιά σε διάλυμα υδροχλωρικού οξέος- η οργανική φάση αποτελείται απο εκχυλιστη που πεοιενει χλωσιουχα ojoovio σε οργανικό διαλυτή Οι εκχυλιστές που χρησιμοποιούνται cm ν εν cupi διάταξη διαχωρισμού μπορούν να εινοι στήλες ανταλλαγής υγρού-υγρού ιόπως παλμικές στήλες με ηθμοειδείς πλάκες) η Φυγοκεντρικοί εκχυλιστές υγρού. Απαιτούνται χημικές αντιδράσεις (οξείδωση και αναγωγή) και στα δύο άκρο της εν σειρά διάταξης διαχωρισμού προκειμένου ν α εξασφαλιστεί η απαραίτητη αναρροη σε κάθε άκρο. Ένα σοβαρό σχεδιαστικό Ζήτημα είναι πως θα αποφευχθεί η μόλυνση του ρεύματος της διεργασίας με ορισμένα μεταλλικά ιόντα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται στήλες και σωληνώσεις πλαστικές η με πλαστική επένδυση ιοπου συμπεριλαμβάνονται τα πολυμερή φθορανθράκων) η-και με υάλινη επένδυση

Στη διεργασία ανταλλαγής ιόντων στερεού-υγρού ο εμπλουτισμός επιτυγχάνεται με προσρόφηση/εκρόφηση ουρανίου σε ειδική, εξαιρετικά ταχείας λεπουργίας. ρητίνη ανταλλαγής ιόντων ή προσροφητή. Διάλυμα ουρανίου σε υδροχλωρικό οξύ και σε άλλους χημικούς παράγοντες περνά μέσω κυλινδρικών στηλών εμπλουτισμού που έχουν πληρωθεί με στιβάδες προσροφητή. Για να είναι η διεργασία συνεχής, είναι

771

απαραίτητο ένα ούοτημα αντιστρόφου ροής ώστε να ελευθερώνεται το ουράνιο οπό τον προσροφητή στη ροή υγρού και να είναι δυνατή η συλλογή των "προϊόντων» και -υπολειμμάτων-. Αυτό επιτυγχάνεται με χρήση κατάλληλων χημικών παραγόντων οξειδοαναγωγής που αναγεννώνται πλήρως σε χωριστά εξωτερικά κυκλώματα και μπορούν να αναγεννηθούν μερικώς εντός των ίδιων των στηλών ισοτοπικού διαχωρισμού. Η παρουσία διαλυμάτων θερμού, πυκνού υδροχλωρικού οξέος στη διαδικασία απαιτεί ο εξοπλισμός να είναι κατασκευασμένος ή να φέρει προστασία από ειδικά υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση.

ι

5.6.1. Στήλες ανταλλαγής υγρού-υγρού (Χημική ανταλλαγή)

Στήλες ανταλλαγής υγρού-υγρού σε αντίστροφο ρεύμα τροφοδοτούμενες με μηχανική ' ισχύ (π.χ. παλμικές στήλες με ηθμοειδείς πλάκες, στήλες με πλάκες με εναλλακτική κίνηση και στήλες με εσωτερικούς μικτές με οτρόβΛο). ειδικό σχίδιρσμένες ή κατασκευασμένες για εμπλουτισμό ουρανίου με χημική ανταλλαγή. Για να είναι ανθεκτικές στη διάβρωση από πυκνά διαλύματα υδροχλωρ«»ού οξέος, οι στήλες αστές και το εσωτερικό τους κατασκευάζονται ή φέρουν προστασία από κατάλληλα πλαστικά υλικά (όπως πολυμερή φθορανθράκων) ή από ύαλο Οι στήλες είναι σχεδιασμένες ώστε ο χρόνος διαδικασίας να είναι σύντομος (30 sec η λιγότερο).

5.6.2. Φυγοκεντρικοί εκχυλιστές υγρού-υγρού (Χημική ανταλλαγή)

Οι φυγοκεντρικοί εκχυλιστές υγρού-υγρού είναι ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για εμπλουτισμό του ουρανίου με διεργασία χημικής ανταλλαγής. Χρησιμοποιούν περιστροφή για th διασπορά των οργανικών και υδατικών ροών και κατόπιν φυγοκεντρική δύναμη για διαχωρισμό των φάσεων. Πα να είναι ανθεκτικοί στη διάβρωση από πυκνά διαλύματα υδροχλωρικού οξέος, οι εκχυλιστές αυτοί κατασκευάζονται ή φέρουν επένδυση από κατάλληλα πλαστικά υλικά (όπως πολυμερή φθορανθράκων) ή φέρουν επένδυση από ύαλο. Οι φυγοκεντρικοί εκχυλιστές είναι σχεδιασμένοι ώστε ο χρόνος διαδικασίας να είναι σύντομος (30 sec το μέγιστο).

5.6.3. Συστήματα αναγωγής ουρανίου και εξοπλισμός (Χημική ανταλλαγή)

(α) Ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες ηλεκτοοχημικές κυψέλες αναγωγής γιο. την αναγωγή ουρανίου από μία κατάσταση σθένους σε άλλη όταν ο εμπλουτισμός του ουρανίου γίνεται με χημική ανταλλαγή. Τα υλικά των κυώελων που έρχονται σε επαοη με τα διαλύματα της κατεργασίας πρεπε; να είναι σνθεκτίΓ,α στη διάβ^οίση από πυκνά διαλύματα υδροχλωρικού οξέος.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το καθοδικό διαμερισμάτων κυψέλων πρέπει να ε;να·. σ. εάιασυένο με τρόπο ώο~* αποτρέπεται η επανοΐείδωση του ουαανιου στα ανωτεα - σθένος του. Για να δίζ~---ζ: :c ουράνιο στο καθοδικό διαμέρισμα, η κυψέλη πρέπει . α είναι εφοδιασμένη με στεγανό διάφραγμα κατασκευασμένο από ειδικό υλικό ανταλλαγές κατιόντων. Η κάθοδος είναι . κατασκευασμένη από κατάλληλο στέρεο αγώγιμο υλικό οπως ο γραφίτης.

(β) Συστήματα στην πλευρά των «προϊόντων» της εν σει αό διάταξης ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα νια την αφαίοεση του U*~ από την οργανική ροη. προσαρμογή της συγκέντρωσης οξέος και τροφοδότηση των κυψελών αναγωγής με ηλεκτροχημικό τρόπο.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα εν λόγω συστήματα αποτελούντα; από εξοπλισμό εκχύλισης με διαλύτη για την απόσπαση του W οπό το οργανικό ρεύμα προς υδατικό διάλυμα, από εξοπλισμό εξάτμισης ή/κοι άλλο εξοπλισμό για την επίτευξη ρύθμισης και ελέγχου του ρΗ του διαλύματος και από αντλίες ή άλλα εξαρτήματα μεταφοράς για την τροφοδότηση των ηλεκτροχημικών κυψελών αναγωγής. Ένα σοβαρό σχεδιαστικό ζήτημα είναι πως θα αποφευχθεί η μόλυνση του υδατικού ρεύματος με ορισμένα μεταλλικά ιόντα. Για το

772

λογο αυτό. όσον άφορα τα τμήματα που ευρίσκονται σε εηαφή με το ρεύμα της διαδικασίας, το σύστημα αποτελείται από εξοπλισμό κατασκευασμένο ή φέροντα προστασία από κατάλληλα υλικά (όπως ύαλος, πολυμερή φθορανθράκων. θειικό πολυφαινύλιο, σουλφονικός πολυοιθέρας και γραφίτης εμποτισμένος με'ρητΐνη).

5.6.4. Συστήματα προετοιμασίας της τροφοδοσίας (Χημική ανταλλαγή)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα για την παραγωγή τροφοδοτικού διαλύματος χλωριούχου ουρανίου υψηλής καθαρότητας για μονάδες διαχωρισμού ισοτάπων ουρανίου με χημική ανταλλαγή.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από εξοπλισμό διάλυσης, εκχύλισης με διαλύτη ή/και

ουράνιου

όπως χρώμιο, σίδηρος, βανάδιο. μολυβδαίνιο και αλλα δισθενή ή μεγαλυτέρου σθένους κατιόντα. Τα υλικά κατασκευής τμημάτων τσυ συστήματος κατεργασίας U3' υψηλής

καθαρότητας περιλαμβάνουν ύαλο. πολυμερή φθσρανϊρσκων. θειικό πολυφαινύλιο, σουλφονικσ πολυαιθερα πλαστικής επένδυσης και εμποτισμένο με ρητίνη γραφίτη.

5.6.5. Συστήματα οξείδωσης ουρανίου (Χημική ανταλλαγή)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένο συστήματα οξείδωσης U1" σε U"1* το οποίο επιστρέφει στην εν σειρά διάταξη διαχωρισμού των ισοτόπων ουρανίου κστά τη διαδικασία εμπλουτισμού μέσω χημικής ανταλλαγής.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα εν λόγω συστήματα είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν εξοπλισμό όπως :

id Εξοπλισμός που φέρει σε επαφή το χλώοιο και το οίυγονο με το υδοτικΰ ρεύμσ„ εκροής που προέρχεται από την εγκατάσταση ισοτοπικού διαχωρισμού και εκχυλίζει το υ*" στο οργανικό ρεύμα που επιστρέφει από την πλευρά των ■•προϊόντων» της εν σειρά σύνδεσης.

(βϊ Εξοπλισμός που διαχωρίζει το νερο από το υδροχλωρικό οξύ ώστε να είναι δυνατόν να επανεισαχθει στη 5ιεο"ιθοία το πυκνό υδροχλωρικό οξύ. στα κατάλληλα σημεία.

5.6.6. Ρητίνες ανταλλαγής ιόντων ταχείας αντιδράσεως προσροφητές (ανταλλαγή ιόντων}

Ρητίνες ανταλλαγής ιόντων ταχείας αντιδράσεως η προσοοΦητές ειδικά σχεδιασμένοι Π κατασκευασμένοι νια τον εμπλουτισμό 'Οι. ουρανίου με διαδικασία ανταλλαγής ιόντων, στι; οποίες περιλαμβαν; τ. Γορωόεις ρητίνες διαυ.αο<ί>ι_-_". τ,ς σε ^ακρο-πλέ'. ~ ί'αι μευ·3οανώδεις δομές, στις οποίες οι ενερνες ομάδες χημικής ανταλλαγής περιορίζονται σε ενα επίχρισμα στην επιφάνεια αδρανούς πορωοουα 3ασικής δομής και άλλων συνθετικών δομών οποιασδήποτε κατάλληλης υοοοης. -.εοιλσμβαναμένων σωματιδίων η ινων 0·. εν λογω ρητίνες/προσροφητες έχουν διάμετοο το πολύ 0.2 mm και πρέπει να yivai ανθεκτικές από χημική άποψη στα διαλύματα πυκνού υδροχλωρικού οξέος καθώς '\ο; αρκετά ισχυρές από φυσική άποψη ωστε να μην διασπώνται στις στήλες -Ατολλαγής. όι ρητίνες'προσροιρητες σχεδιάζονται ειδικά ώστε να επιτυγχάνουν .εξαιρετικά ταχεία κινητική ανταλλαγής ισοτόπων ουράνιου ίχράνος ημιζωής της Ανταλλαγής κάτω των 10 seo) και να έχουν την ικανότητα να λειτουργούν σε θερμοκρασίες από ϊ 00 ' C εως 200 ' C.

'5.6.7. Στήλες ανταλλαγής ιόντων (Ανταλλαγή ιόντων}

Κυλινδρικές στήλες-διαμετρου άνω των 1000 mm οι οποίες περιέχουν και στηρίζουν στρώσεις οι οποίες έχουν πληρωθεί με ρητίνη.-προσροφητή ανταλλαγής ιόντων, ειδικά σχεδισσμένες ή κατασκευασμένες για τον εμπλουτισμό του ουράνιου με δΊαδικασίο ανταλλαγής ιόντων. Οι στήλες αυτές είναι κατασκευασμένες ή φέρουν προστασία από υλικά ιέ πως τιτάνιο ή πλαστικά φθορανθράκων) ανθεκτικά στη διάβρωση από πυκνά διαλύματα πυκνού υδροχλωρικού οξέος και είναι ικανές να λειτουργούν σε

773

θερμοκρασίες στην περιοχή των 100 '0εως200 'C και πιέσεις μεγαλύτερες από 0.7 MPa(102 psia).

5.6.8. Συστήματα αντιστρόφου ροής (Ανταλλαγή ιόντων)

(α) Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα χημικής ή ηλεκτροχημικής, αναγωγής για αναγέννηση των χημικών παραγόντων αναγωγής που χρησιμοποιούνται στις έν σειρά διατάξεις εμπλουτισμού ουρανίου ανταλλαγής ιόντων.

(β) Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα χημικής ή ηλεκτροχημικής οξείδωσης για αναγέννηση των χημικών παραγόντων οξείδωσης που χρησιμοποιούνται στις εν σειρά διατάξεις εμπλουτισμού ουρανίου ανταλλαγής ιόντων.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στη διεργασία εμπλουτισμού μέσω ανταλλαγής ιόντων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, τρισθενές τιτάνιο (Τγ') ως κοτιόν αναγωγής- σε αυτή την περίπτωση το σύστημα αναγωγής επιτρέπει ανασύσταση του Τι5" με αναγωγή του Τί**

Στη διεργασία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, τρισθενής σίδηρος (Fe3*) ως οξειδωτικό μέσο και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα οξείδωσης επιτρέπει ανασύσταση του Fe3" με οξείδωση του Fe1'.

5.7. Συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικό μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή

κατασκευασμένα για χρήση σε μονάδες εμπλουτισμού βασισμένες σε λέιζερ.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα υφιστάμενα συστήματα για διεργασίες εμπλουτισμού εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες : αυτές στις οποίες χρησιμοποιείται ατμός ατομικού ουράνιου και αυτές στις οποίες _ χρησιμοποιείται ατμός μιας ένωσης ουρανίου. Η κοινώς χοησιμοποιούμενη ονοματολογία για αυτή τη διεργασία περιλαμβάνει. πρώτη κατηγορία - ισοτοπικός διαχωρισμός ατομικού ατμού (AVUS ή 5ILVA); δεύτερη κατηγορία- ισοτοπικός μοριακός διαχωρισμός με λέιζερ (MLIS ή MOL1S} και χημική αντίδραση με επΛεκτική ισοτοπική ενεργοποίηση με λέιζερ (CrtlSCA). Τα συστήματα, ο εξοπλισμός και τα κατασκευαστικά μέρη για εγκαταστάσεις εμπλουτισμού με λέιζερ περιλαμβάνουν: (α) διατάξεις τροφοδότησης με στμο μεταλλικού ουρανίου ιγια τον επιλεκτικό φωτο-ιοντισμό) ή διατάξεις τροφοδότησης με ατμό μιας ένωσης ουράνιου ιγια φωτο-διαχωρισμό ή χημική ενεργοποίηση)' (β) διατάξεις συλλογής εμπλουτισμένου και εξαντλημένου μεταλλικού ουρανίου [-προϊόντα» κα: «υπολείμματα»ι στην πρώτη κατηγοοία και διατάξεις συλλογής ενώσεων που έχουν διαχωριστεί η έχουν αντιδράσει ί-προϊόντα») και υλικού που δεν έχει υποστε. -.εργασία (-υπολείμματα-! v.r ί:_*.ί.οη καητγορία' (γ) συστημένα λέιζερ για την επιλεκτική διέγερση του "4U" και ι ο ι εξοπλισμός για την προετοιμασία της τροοοδοσιας και την μετατροπή του πρσϊοντο.ς. Λογ j_> της πολυπλοκότητας της φασματομετρίας των ατόμων και ενώσεων ουρανίου ενδεχομένως απαιτείται ενσωμάτωση μερικών απο τις διαθέσιμες τεχνολογίες λέιζερ.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ρολλά από τα στοιχεία εξοπλισμού που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο έρχονται σε άμεση επσφή με το μεταλλικό ουράνιο σε υγρή ή αέρια μορφή ή με τα acoic διεργασίας που συνίστανται σε UF{ ή μίγμα UFe και άλλων αερίων. Όλες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το αέριο διεργασίας είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες η φέρουν προστασία απο υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση. Για τους σκοπούς της παραγράφου που αφορά τον εξοπλισμό εμπλουτισμού που βασίζεται σε λέιζερ, στα υλικά που είναι ανθεκτικό στη διάβρωση από μεταλλικό ουράνιο σε υγρή ή αέρια μορφή ή από κράματα ουρανίου περιλαμβάνονται ο γραφίτης με επένδυση υττρίου και το ταντάλιο' στα ανθεκτικά στη διάβρωση από UFa υλικά περιλαμβάνεται ο χαλκός, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το αλουμίνιο, τα κράματα αλουμινίου, το νικέλιο ή κράματα

774

περιεκτικότητας άνω του 60!! σε νικέλιο και πλήρως φθοριωμένα πολυμερή υδρογονανθράκων ανθεκτικά στο UFi.

5.7.1. Συστήματα ατμαποίησης ουρανίου (AVLIS)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα ατμοποίησης ουρανίου τα οποία περιέχουν υψηλής ισχύος εκτοξευτές σάρωσης με δέσμη ηλεκτρονίων (strip or scanning electron beam guns) με ρευματική ισχύ στο στόχο άνω των 2.5 kW/cm.

ι

5.7.2. Συστήματα χειρισμού μεταλλικού ουρανίου οε υγρή μορφή (AVUS)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα χειρισμού μεταλλικού ουρανίου σε υγρή μορφή για τήγμα ουρανίου ή κράματα ουρανίου αποτελούμενα από κάψες και εξοπλισμό ψύξεως για τις κάψες.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι κάψες και άλλα μέρη του συστήματος τα οποία έρχονται σε επαφή με τήγμα ουρανίου ή κράματα ουρανίου είναι κατασκευασμένα η Φέρουν προστασία από κατάλληλα υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση και στη θερμότητα. Στα κατάλληλα υλικά περιλαμβάνεται το ταντάλιο. ο γραφίτης με επένδυση υττρίου. ο γραφίτης με επένδυση οξειδίων άλλων σπανίων γαιών ή μίγματα των ανωτεοω

5.7.3. Διατάξεις συλλογής «προϊόντων» και «υπολειμμάτων» μεταλλικού ουρανίου (AVLIS)

Ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες διατάξεις συλλογής "Προϊόντων» και -υπολειμμάτων» για μεταλλικό ουράνιο σε υγρή η στερεή μορφή.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Κατασκευαστικά μέρη για αυτές τις διατάξεις κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα και τη διάβρωση απο μεταλλικό ουράνιο σε αέρια ή υγρή μορφή (όπως γραφίτης με επένδυση υττριου. ταντάλιο) στα αποία περιλαμβάνονται σωλήνες, βαλβίδες, συνδέσεις, -οχετοί- δίαυλοι τροφοδοσίας, εναλλάκτες θερμότητας και πλάκες συλλογής για μεθόδους μαγνητικού, ηλεκτροστατικού ή με άλλο τρόπο διαχωρισμού.

5.7.4. Περιβλήματα τμημάτων διαχωριστών (AVLIS)

Κυλινδοικά ή παραλληλεπίπεδα δοχεία ειδικά σχεδιασμένα η κατασκευασμένα νια να περιέχουν την πηγή ατμών μεταλλικού ουαανιου. τον εκτοξευτη δέσμης ηλεκτοον;-.1· ·:ζ\ τα συστήματα συλλογής των -προϊόντων- και ίων »υηολε;μ·αατων».

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

"α ΐν λόγω περιβλήματα διαθέτουν πολλαπλές εισόδους ν to. ηλεκτρικές και υδατικές 5:".υλους τροφοδοσίας, θυρίδες δέσμης λειΓ.εο. σύνδεσε-." -.'.τλιών κενού και δια-αΐε'ς ό ι αν νωστικού έλεγχου και παρακολούθησης των οργαν-„. Διαθέτουν διατάξεις ο.οιγμστος και κλεισίματος που επιτοεπούν την αντικατάσταση των εσωτερικών -.ατασκευαστικών μερών.

5.7.3.'-' Ακροφύσια υπερηχητικής εκτονώσεως (ΜLIS)

Ξι0:κα σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα ακροφύσια υπερηχητικής εκτονώσεως victt.v υυ;η μιγμάτων UF4 και φέροντος αερίου ωορεα στους 15ΰ Κ ή σε χαμηλότερη θεΡμοκρασιά και τα οποία είναι ανθεκτικά στη διάβρωση απρ UP*.

.&.1.ο. Συλλέκτες προϊόντων πενταφθορισύχου ουρανίου (MLIS)

Ξ;5ικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι συλλέκτες στερεών προϊόντων πεταφθοριούχου ουρανίου (Urs) αποτελούμενοι απο φίλτρο συλλέκτες ποοσκρούσεως η κυκλονικού τύπου ή απο συνδυασμό των ανωτέρω, κατασκευασμένο! ζ~.ζ υλικά ανθεκτικά οτη διάβρωση σε περιβάλλον UF.'UFj.

775

5.7.7. Συμπιεστές UF* φέροντος αερίου (MUS)

Ειδιχά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι συμπιεστές για μείγματα UFi/φέροντος αερίου, σχεδιασμένοι για μακροπρόθεσμη λειτουργία σε περιβάλλον UF(. Τα κατασκευαστικά μέρη αυτών των συμπιεστών που έρχονται σε επαφή με το αέριο διεργασίας είναι κατασκευασμένα ή φέρουν προστασία από υλικά ανθεκτικά οτη διάβρωση από UFe.

5.7.8. Στεγανσποιητικά παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα (MU5)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα στεγανοποιητικά παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα, με συνδέσεις τροφοδότησης και απαγωγής, για στεγανοποίηση του παρεμβύσματος που συνδέει τον ρότορα του συμπιεστή με τον κύριο κινητήρα ώστε να εξασφαλίζεται αξιόπιστη στεγανότητα από εκροή αερίου διεργασίας ή εισροή αέρα ή αερίου στεγανοποίησης στο εσωτερικό διαμέρισμα του συμπιεστή που περιέχει μίγμα υποφέροντος αερίου.

5.7.9. Συστήματα φθορίωσης (MLIS)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα ωσοριωσηςτου UFj (στερεό) σε UF, (αέριο).

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα εν λόγω συστήματα είναι σχεδιασμένα για τη φθορίωση της συλλεχθείσας κσνίας UFj σε UFsto οποίο κατόπιν συλλέγεταισε περιέκτες προϊόντος ή μεταφέρεται ως υλικό τροφοδοσίας σε μονάδες MUS για περαιτέρω εμπλουτισμό Μια τεχνική προβλέπει ότι η αντίδραση φθορίωσης μπορεί να επιτευχθεί εντός ενός συστήματος ισοτοπικού διαχωρισμού όπου το υλικό αντιδρά και ανακτάται απευθείας από τους συλλέκτες »προϊόντος». Σύμφωνα με μια άλλη τεχνική, η κονία UFS μπορεί να αφαιρεθεί/μεταφερθεί από τους συλλογείς «προϊόντος» σε κατάλληλο λέβητα αντίδρασης (π.χ. αντιδραστήρα ρευστοποιημένης βάσης, ελικοειδή αντιδραστήρα ή_ αντιδραστήρα πύργου φλόγας) για φθορίωση. Και στις δύο τεχνικές, χρησιμοποιείται εξοπλισμός για αποθήκευση και μεταφορά φθορίου ιη άλλου κατάλληλου παράγοντα φθορίωοης) και για συλλογή και μεταφορά UFS.

5.7.10. Φασματόμετρα μάζας UF( πηγές ιόντων (MLIS)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα μαγνητικά η τετραπολικό φασματόμετρα μα,ας ικανά για δειγματοληψία, σε συνθήκες φορτίου, πρώτης υλης. «προϊόντων» ή «υπολειμμάτων» από τις ροές UF$ και τα οποία διαθέτουν το σύνολο των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

ι. Μοναδιαία διακριτική ικανότητα ατομικής -ζίζ^ ανώτερη από 320'

2. Πηγές ιόντων κατασκευασμένες ή επενδεδυμενες υε χοωμανικελίνη ή κράμα monel ή με πλάκες νικελίου1

3. Πηγές ιοντισμού μέσω βομβαρδισμού ηλεκτρονίων

4. Συστήματα συλλεκτών, κατάλληλα για ανάλυση ισοτόπων.

•5.7.11. Συστήμστο τροφοδοσίας,'συοτήματα απομάκρυνσης «προϊόντων» και -υπολειμμάτων»

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα κατεργασίας ή εΞοπλισμός νια μονάδες εμπλουτισμού κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UFS. στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

(α) Αυτόκλειστα τροφοδοσίας, φούρνοι ή συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση UF6 στις διεργασίες εμπλουτισμού

776

(β) Απεξαχνωτές (ή ψυχρές παγίδες} που χρησιμεύουν γιο την αφαίρεση UF* από τη διεργασία εμπλουτισμού για μετέπειτα μεταψορσ κατόπιν θερμάνσεως"

(γ) Σταθμοί στερεοποίησης ή υγροποίησης που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση UFj οπό την μονάδα εμπλουτισμού μέσω συμπίεσης και μετατροπής του UFj σε υγρή ή στερεή μορφή

(δ) Σταθμοί «προϊόντων» και «υπολειμμάτων» για τη μεταφορά tou UFj σε περιέκτες.

5.7.12. Συστήματα διαχωρισμού UFi/φέροντος αερίου (MLiSJ

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα επεξεργασίας για το διαχωρισμό του UF, από το φέρον αέριο. Το φέρον αέριο μπορε: να ε:ναι υδρογόνο, αογσν ή άλλα αέριο.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα εν λόγω συστήματα είνοι δυνστον να περιλάμβανα.. - εξοπλισμό όπως :

ία) Κρυογονικοί εναλλάκτες θερμότητας και Kpuc ϊ. οί ^οιστές ικανοί να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες-120 "Οηχαμηλατεαις η

(β) Κρυογονικές μονάδες ψύξεως ικανές να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες -120 *C η χαμηλότερες, ή

(Υί Ψυχρές παγίδες UF; ικανές να επιτυγχάνουν θεομακρασίες -20 'C ή χαμηλότερες.

5.7.13. Συστήματα «λέιζερ» (ΑλΊ-IS, MLIS και CRISLA)

Συστήματα ενός ή περισσοτέρων λέιζερ ειό:κα σχεδιασμένων ή κατασκευασμένων νΤο το διαχωρισμό ισοτόπων ουρανίου.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το σύστημα λέιζερ για πι όιαδικασισ AVL:£ ουνηθως αποτελείται από δυο λέιζερ ζ·ζ λέιζερ ατμών χαλκού και ένα λέιζερ χοωσης Το συστ-- jo ^ειζεp για ML1S συνηθω: αποτελείται από ένα λέιζερ CC; η λειζεο ςτγερυενς- j όιοτομικού μορίου και μια οττικη κυψέλη πολλαπλών διόδων με περιστρεοα-ενους κα=οε:ττες και στα δυο άκρα. Γιο μακρόχρονη λειτουργία, τα λειζεο η τα συστήματα λε.ζεο που χρησιμοποιούντα: και στις δυο τεχνικές απαιτούν ένα σταθερό" ο ιητ- tic συχνότατος χάσματος.

5.8. Συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικό μέρη ειόικο σχεδιασμένα ή

κατασκευασμένο γιο χρήση σε μονάδες εμπλουτισμού διαχωρισμού πλάσματος

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Κατα τη διαδικασίο διαχωρισμού πλάσματος, πλάσμα ιόντων ουρανίου περνά μεσ j ηλεκτρικού πεδίου στη συχνότητα συντονισμού των ιρ-.των -isU ώστε αυτά να απορροφήσουν ενέργεια και να αυξήσουν τη διάμετρο των ελικοειδών τροχιών τους. Γσντα με τροχιές μεγαλύτερης διαμέτρου -αγιδευοντο.: για να παραχθε: προϊόν εμπλουτισμένο σε :31U. Το πλάσμα, το οποία λαμβονεται με ιοντισμό ατμού ουρανίου, περιέχεται σε διαμέρισμα υπό κενό με μεννητικό πεδία υψηλής έντασης το οποίο λαμβάνεται με υπεραγώγιμο μαγνήτη. Τα σημαντικότερα τεχνολογικά συστήματα τι; διεργασίας αυτής περιλαμβάνουν το σύστημα παράγωγης πλάσματος ουοανιου τρ τμήμα διαχωριστή με υπεραγώγιμο μαγνήτη και τα συστήματα αφαίρεσης μετάλλου για τη συλλογή «προϊόντων·· και υπολειμμάτων».

777

5.8.1. Πηγές ισχύος εκπομπής μικροκυμάτων και κεραίες

Ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες πηγές ισχύος εκπομπής μικροκυμάτων και κεραίες για την παραγωγή ή την επιτάχυνση ιόντων που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά : συχνότητα άνω των 30 GHz και μέση ισχύ εξόδων άνω των 50 kW για την παραγωγή ιόντων.

5.8.2. Πηνία διέγερσης ιόντων

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα πηνία ραδιοσυχνοτήτων για τη διέγερση των ιόντων για συχνότητες μεγαλύτερες των 100 kHz και ικανά να αντέξουν μέση ισχύ μεγαλύτερη των 40 kW.

5.3.3. Συστήματα παραγωγής πλάσματος ουρανίου

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα γ·α την παραγωγή πλάσματος ουρανίου τα οποία μπορεί να περιέχουν υψηλής ισχύος εκτοξευτές ηλεκτρονικής δέσμης σάρωσης με ρευμαπκή ισχύ στο στόχο άνω των 2.5 kW/cm.

5.5.4. Συστήματα χειρισμού μεταλλικού ουρανίου σε υγρή μορφή

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένο συστήματα χειρισμού υγρών μετάλλων για χειρισμό πήγματος ουρανίου ή κραμάτων ουρανίου, αποτελούμενα από κάψες και "εξοπλισμό ψύξεως για τις κάψες.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι κάψες και άλλα μέρη του συστήματος τα οποία έρχονται σε επαφή με τήγμα ουρανίου ή κράματα ουρανίου είναι κατασκευασμένα η φέρουν προστασία από κατάλληλα υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση και στη θερμότητα. Στα κατάλληλα υλικά περΛαμβάνεται το ταντάλιο. ο γραφίτης με επένδυση υττρίου. ο γραφίτης με επένδυση οξειδίων άλλων σπανίων γαιών ή μίγματα των ανωτέρω

5.8.5. Συστήματα συλλεκτών μεταλλικού ουρανίου («προϊόντων» και «υπολειμμάτων»)

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήυατα συλλεκτών «προϊόντων" και -υπολειμμάτων·, για μεταλλικό ουράνιο σε στερεή μοοοη Οι εν λόγω διατάξεις συλλεκτών είναι κατασκευασμένες ή αέρουν προστασία από υλικά ανθεκτικά στη . θερμότητα και τη διάβρωση από ατμούς μετσ/Λικου ουοανιου. όπως ο γραφίτης με επένδυση υττρίου κοι το ταντάλιο.

5.6.5, Περιβλήματα τμημάτων διαχωριστών

Κυλινδρικά δοχεία ειδικά σχεδιασμένα η κατασκευασμένα νια χρήση στις μονάδες εμπλουτισμού διαχωρισμού πλάσματος τα ο^.οιζ περιβάλλουν την πηγή πλάσματα: oupcvipu. το πηνίο παραγωγής ραδιοσυχνοτήτων και τους συλλέκτες των «προϊόντων·· και των "υπολειμμάτων».

_ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΤςΛν λόγω περιβλήματα διαθέτουν πολλαπλές εισόδους για ηλεκτρικές διαύλους Χ τα'οίροδοσίας. συνδέσεις αντλιών διάχυσης και για διαταϊεις διαγνωστικού έλεγχου και ■ παρρκολούθησης των οργάνων. Διαθέτουν διατάξεις ανοίγματος και κλεισίυστσς που ■επίτρέπουν την αντικατάσταση των εσωτερικών κατασκευαστικών μέρων κα; είναι κα^/ασκευασμένα από κατάλληλο μη μαγνητικά υλικό όπως ο ανοξείδωτος χόλυϋας

778

5.9- Συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά με'ρη ειδικά σχεδιασμένα ή

κατασκευασμένα για χρήση στις μονάδες ηλεκτρομαγνητικού εμπλουτισμού

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Κατά την ηλεκτρομαγνητική διαδικασία, ιόντα μεταλλικού ουρανίου που έχουν παραχθεί με ιοντισμό ενός άλατος (συνήθως UCL) επιταχύνονται και περνούν μέσω μαγνητικού πεδίου με αποτέλεσμα ιόντα διαφορετικών ισοτόπων να ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές. Τα κυριότερα κατασκευαστικά μέρη ενός ηλεκτρομαγνητικού διαχωριστή ισοτόπων περιλαμβάνουν : μαγνητικό πεδίο για εκτροπή/διαχωρισμό της ιοντικής δέσμης των ισοτόπων, πηγή ιόντων με σχετικό σύστημα επιτάχυνσης και σύστημα συλλογής των χωριστών ιόντων. Στα βοηθητικά συστήματα περιλαμβάνονται: σύστημα τροφοδοσίας του μαγνήτη, σύστημα τροφοδοσίας υψηλής τάσης για την πηγή ιόντων, σύστημα κενού και εκτεταμένα συστήματα χημικού χειρισμού για ανάκτηση του προϊόντος και καθαρισμό/ανακύκλωση των κατασκευαστικών μερών.

5.9.1. Ηλεκτρομαγνητικοί διαχωριστές ισοτόπων

Ηλεκτρομαγνητικοί διαχωριστές ισοτόπων ειδικά σχεδιασμένοι η κατασκευασμένοι για τον διαχωρισμό των ισοτόπων ουράνιου, σχετικός εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη. όπου συμπεριλαμβάνονται

(α) Πηγές ιόντων

Ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες, οπλές η πολλαπλές, πηγές ιόντων ουοανίου αποτελούμενες απο πηγη ατμών, ιονιστή και επιταχυντή δέσμης, κατασκευασμένες απο κατάλληλα υλικά όπως γραφίτης, ανοξείδωτος χάλυβας ή χαλκός και ικανές να παρέχουν συνολικό ρεύμο δέσμης ιόντων τουλάχιστον 50 mA.

(β) Συλλέκτες ιόντων

Πλάκες συλλογής αποτελούμενες από δύο η περισσότερες σχισμές και εσοχές ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για τη συλλογή δεσμών ιόντων εμπλουτισμένου ή εξαντλημένου ουρανίου και κατασκευασμένες από κί.'άλ'.ηλα υλικά όπως γραφίτης η ανοξείδωτος χάλυβας.

ΐγ) Περιβλήματα κενού

Ειδικά σχεδιασμένα η κατασ^ασμενα περιβλήματα κενού για ηλεκτρομαγνητικούς διαχωριστές ουρανίου, κατασκευασμένα από κατάλληλα μη μαγνητικά υλικά όπως ο ανοΕειδωτος χάλυβας και σχεδιασμένα για να λειτουργού·. -:.ο υεγιστη πίεση 0 " ?a.

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα περιβλήματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να περιέχουν τις πηγές ιόντων, τις πλάκες συλλογής και τις υδατοψυκτες επενδύσεις και διαθέτουν πρόβλεψη για συνδέσεις αντλιών διάχυσης καθώς κα: άνοιγμα και κλείσιμο για την αφαίρεση και την επανεγ κατά στάση των εν λόγω κατασκευαστικών μερών.

Τμήματα μαγνητικών πόλων

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα τμήματσ μαγνητικών πάλων διαμέτρου ανω των 2 τι χρησιμοποιούμενα για τη διατήρηση σταθερού μαγνητικού πεδίου εντός του ηλεκτρομαγνητικού διαχωριστή ισοτόπων και για τη μεταφορά του μαγνητικού πεδίου μεταξύ συνεχόμενων διαχωριστών.

ΦΕΚ50

779

5.9.2. Τροφοδοτικά ισχύος υψηλής τάσεως

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα τροφοδοτικά ισχύος υψηλής τάσεως για πηγές ιόντων, τα οποία διαθέτουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά : ικανά για συνεχή λειτουργία, τάση εξόδων τουλάχιστον 20.000 V. ρεύμα εξόδου τουλάχιστον 1 Α και μεταβολή τάσεως καλύτερη του 0.01% σε διάστημα 3 ωρών.

5.9.3. Τροφοδοτικά ισχύος μαγνητών

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα, υψηλής ισχύος, συνεχούς ρεύματος, τροφοδοτικά ισχύος μαγνητών, τα οποία διαθέτουν ολα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά : ικανά για συνεχή παραγωγή ρεύματος εξόδου τουλάχιστον 500 Α σε τάση τουλάχιστον 100 V και μεταβολή ρεύματος ή τάσεως καλύτερη του 0 01S σε διάστημα 8 ωρών.

6. Μονάδες παραγωγής βαρέος ύδατος, δευτερίου και ενώσεων δευτερίου και ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος εξοπλισμός

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το βαρύ ύδωρ μπορεί να παραχθεί με διάφορες διεργασίες Ωστόσο, οι δύο διεργασίες που έχουν αποδειχθεί εμπορικά βιώσιμες είναι η διεονοπα ανταλλαγής ύδατος-υδρόθειου (διεργασία GS) και η διεργασία ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου.

Η διεργασία GS βασίζεται στην ανταλλαγή υδρογόνου και δευτερίου μεταξύ ύδατος και υδρόθειου εντός σειράς πύργων των οποίων το ανώτερο τμήμα διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία και το κατώτερο τμήμα σε υψηλή θερμοκρασία. Το ύδωρ ρέει προς το κάτω τμήμα των πύργων ενώ το αέριο υδρόθειο κυκλοφορεί από το κάτω τμήμα προς την κορυφή. Το αέριο και το ύδωρ αναμιγνύονται χάρη σε μια σειρά διάτρητων δίσκων. Το δευτέρισ ενώνεται με το ύδωρ σε χαμηλές θερμοκρασίες και με το υδράθεισ σε υψηλές θερμοκρασίες Το αέριο και το υδωο. εμπλουτισμένα σε δευτέριο. αφαιρούνται απο τους πύργους του πρώτου σταδίου στο σημείο έποψης των θερυών με τα ουχρά τμήματα και η διεργασίο επαναλαμβάνεται στους πύργους των επακολουθών σταδΓων Το προϊόν του τελευταίου σταδίου, δηλαδή το εμπλουτισμένο με δευτέριο ύδωρ σε ποσοστό έως 3G°i. αποστέλλεται στη μοναία απόσταί-,ς για την παρογωγη βαρέας υόατος κατάλληλου για τον αντιδραστήρα δηλαδή tc οποίο πεοιεχει 99.75sc οξειόιο τ-υ δευτερίου.

Με τη διεργασία ανταλλαγής αμμωνίας·υόρογονου εϊο γετοι δευτέριο απο τα αέρια σύνθεσης μεσω επαφής με υγρή αμμώνιο παρουσία καταλύτη. Τα οέριο σύνθεσης τροφοδοτείται σε πύργους ανταλλαγής κα-, cz μετατροπία αμμωνίας Εντός των πύργων το αέριο ρεε; απο το κατώτερο τμηυο προς ττ: -,ορυφη ενω η υγρη αυυωνια απο την κορυοή προς τα κάτω. Το δευτεοιο αφαιρετό. ζ~. ζ το υδρογόνο που περιέχεται

γτο αεοιρ σύνθεσης και συγκεντρώνεται στην αυμι^.ό --__..ω νια κατόπιν ρεε. έτος

διάταξης διάσπασης αμμωνίας στο κοτυ.1 τμήμα του r.-ovo^ ενω το αέρια ρεε: εντός μετατροπέα αμμωνίας οτην κοουοη. Σε υετογενεοτεο: τταόιο επέρχεται πεοα.τιοω εμπλουτισμός και. μ: την τελική απόσταξη, παοανετο. ί αα,· υδοα κατάλληλο ν-,ο αντιδραστήρα. Το αέοιο σύνθεσης για τροφοδότηση ε.νο: δυνατόν να προέλθει στο μονάδα αμμωνίας η οποία, με τη σειοο της, μπορεί να κατασκευαστεί σε συνδυασυο υε μονάδα ανταλλαγής αμμωνίας-υορογονσυ βαρέος ύδατος Στη διεργασία ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου είναι επίσης δυνατά να χρησιμοποιηθεί σύνηθες ύδωρ ως πηγή δευτερίου.

Πολλά απο τα κύρια στοιχεία του εξοπλισμού των μονάδων παραγωγής βαρέος ύδατος που χρησιμοποιούν τη διεργασία GS η τη διεργασία ανταλλαγής αμμωνίας-υδρονόνου είναι κοινά για πολλά τμήματα της χηυικπς βιομηχανίας και της πετρέλαιο βιομηχανίας. Αυτό ισχύει ιδίως για τις μικρές μονάδες που χρησιμοποιούν τη διεργασία GS. Λίγα ωστόσο από τα εν λόγω στοιχεία είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Οι διεργασίες GS και ομμωνίας-υδρογόνου απαιτούν τσν χειρισμό μεγάλων ποσοτήτων εύφλεκτων, διαβρωτικών και τοξικών υγρών σε υψηλές πιέσεις. Πα το λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατάρτιση των προτύπων σχεδιασμού

780

kqi λειτουργίας των μονάδων και του εξοπλισμού που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτές τις διεργασίες, όσαν αφορά την επιλογή των υλικών και τις προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια λειτουργία τους υπο συνθήκες υψηλής ασφάλειας και αξιοπιστίας. Η επιλογή της κλίμακας είναι κυρίως συνάρτηση οικονομικών παραγόντων και αναγκών. Επομένως, τα περισσότερα στοιχεία του εξοπλισμού πρέπει να κατασκευάζονται αναλόγως των απαιτήσεων των πελατών.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι, στις διεργασίες GS και αμμωνίας-υδρογόνου. χωριστά στοιχεία εξοπλισμού τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί ή κατασκευαστεί ειδικά για παραγωγή βαρέος ύδατος, μπορούν να συναρμολογηθούν σε συστήματα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για παραγωγή βαρέος ύδατος. Περιπτώσεις παρόμοιων συστημάτων είναι το σύστημα παραγωγής καταλύτη που χρησιμοποιείται στη διεργασία ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου και τα συστήματα απόσταξης ύδατος που χρησιμοποιούνται και στις δύο διεργασίες για την τελική συγκέντρωση βαρέος ύδατος προκειμένου να ληφθεί βαρύ ύδωρ κατάλληλο για αντιδραστήρα.

Στα στοιχεία εξοπλισμού που είναι ειδικά σχεδιασμένα π κατασκευασμένα για την παραγωγή βαρέος ύδατος και τα οποία χρησιμοποιούν ετε τη διεργασία ανταλλαγής ύδατος-υδροθείου είτε τη διεργασία ανταλλαγής αμμωνίας -υδρογόνου περιλαμβάνονται τα εξής:

6.1. Πύργοι ανταλλαγής ύδοτος-υδροθείου

Πύργοι ανταλλαγής κατασκευασμένοι απο επίλεκτο χαλμΞα (όπως ASTM Α516) με διαμέτρους 6 m (20 ft) έως 9 m (30 it!, με πιέσεις λειτουργίας το λιγότερο 2 MPa (300 psi) και ανοχή στη διάβρωση τουλάχιστον 6 mm. ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για παραγωγή βαρέος ύδατος με χρήση της διεργασίας ανταλλαγής ύδατος-υδροθείου.

6.2. Φυσητήρες και συμπιεστές

Φυγοκεντρικοί φυσητήρες ή συμπιεστές ενός σταδίου και χαμηλής πίεσης (0.2 MPa ή 30 psi) για κυκλοφορία υδρογονου-υδροθείου (αέριο που περιέχει άνω του 70% H;S) ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για παοαγωγη βαρεος ύδατος με τη διεργασία ανταλλαγής ύδατος-υδροθειου,.Οι εν λογω φυσητήρες και συμπιεστές έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 56m' sac (120.000 SCFMj κα. πίεση λειτουργίας τουλάχιστον ΐ.Ξ MPa (260 psi) σε άντληση και διαθέτουν διατάξεις στεγανοποίησης σχεδιασμένες για λειτουργία με υγρό H*S.

6.3. Πύργοι ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου

Πύργοι ανταλλαγής αμμωνίας-ϋδρογονου ύψους μεγαλ-τερου ή ίσου των 35 m Ί-.3 τ!;. u£ διαμέτρους 1.5 m (4.9 ft) έως 2.5 π 13-2 ft), ικανοί για λειτουργία υπό πιέσεις μεναλύτερες των 15 MPa (2225 psi) ειδικά σχεδιασμένοι η κατασκευασμένοι για παραγωγή βαρέος ύδατος με χρήση της διεργασίας α\ταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου. Οι πύργοι διαθέτουν επίσης τουλάχιστον υια αξονική οπη je στεφάνη η οποία είναι της ίσιο: διαμέτρου με το κυλινδρικά τμήμα που επιτρέπει ττν εισαγωγή και αφαίρεση εσωτερικών τμημάτων του πύργου.

6.4. Εσωτερικά κατασκευαστικό μέρη πύργου και πολυβαθμιες αντλίες

Εσωτερικά κατασκευαστικά μέρη πύργου και πολυβαθυιες αντλίες που έχουν ειδικά σχεδιαστεί ή κατασκευαστεί για πύργους παραγωγής βαρέας ύδατος με διεργασιο ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου. Στα εσωτερικά κατασκευαστικά μέρη πύργου πεσ Λαμβάνονται ειδικά σχεδιασμένοι εκχυλιστές βαθμίδος οι οποίοι διευκολύνουν τη στενή επαφή μεταξύ αερίου και υγρού. Στις πολυβάθμιες αντλίες περιλαμβάνονται ειδικά σχεδιασμένες εμβυθιζάμενες αντλίες για κυκλοφορία υγρής αμμωνίας εντός ενός σταδίου επαφής στους πολυβάθμιους πύργους.

6.5. Διατάξεις για τη ΐιάσπαση της αμμωνίας

Διατάξεις για τη διάσπαση της αμμωνίας με πιέσεις λειτουργίας μεγαλύτερες η ίσες των 3 M?a :450 psi) ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για παραγωγή βαρέος ύδατος με χοήση της διεργασίας ανταλλαγής αμμωνιας-υδρογόνου.

781

6.6. Απορροφητικοί αναλυτές υπερύθρων

Απορροφητικοί αναλυτές υπερύθρων για την ανάλυση σε συνβήκες φορτίου της αναλογίας υδρογόνσυ/δευτερίου. όπου οι συγκεντρώσεις του δευτερίου είναι τουλάχιστον 90%.

6.7. Καταλυτικοί καυστήρες

Καταλυτικοί καυστήρες για τη μετατροπή εμπλουτισμένου αερίου -δευτερίου σε βαρύ ύδωρ ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για την παραγωγή βαρέος ύδατος με χρήση της διεργασίας ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου.

7. Μονάδες μετατροπής ουρανίου και ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος εξοπλισμός

, ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι μονάδες και τα συστήματα μετατροπής ουρανίου μπορούν να επιτελέσουν έναν ή περισσότερους μετασχηματισμούς από ένα χημικό είδος ουρανίου σε άλλο. όπου συμπεριλαμβάνονται: μετατροπή μεταλλεύματος ουράνιου υπό συμπυκνωμένη μορφή σε υθ3, μετατροπή UOj σε UOj. μετατροπή οξειδίων ουρανίου σε UF« ή UFe. μετατροπή . . UF( σε UFe, μετατροπή UF6 σε UF„ μετατροπή UF, σε μεταλλικό ουράνιο και μετατροπή φθοριούχων ενώσεων ουρανίου σε U02. Πολλά σημαντικά στοιχεία ταυ εξοπλισμού για τις μονάδες μετατροπής ουρανίου είναι κοινά σε πολλά τμήματα της χημικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα, στους τύπους εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στις διεργασίες αυτές περιλαμβάνονται: κάμινοι. περιστρεφόμενοι κλίβανοι, αντιδραστήρες ρευστοποιημένης βάσης, αντιδραστήρες πύργου φλόγας, φυγοκεντρωτές υγρών, αποστακτικές στήλες και στήλες εκχύλισης υγρού-υγρού. Ωστόσο, λίγα από τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στο εμπόριο· τα περισσότερα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του πελάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται να_ ληφθούν υπόψη ειδικά σχεδιαστικά και κατασκευαστικά ζητήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαβρωτικές ιδιότητες ορισμένων απο τις χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες {HF, F2. CIFj, και φθοριούχες ενώσεις του ουρανίου). Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι. σε όλες τις διεργασίες μετατροπής ουράνιου, στοιχεία του εξοπλισμού που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για μετατροπή ουρανίου μπορούν να αποτελέσουν τμήμα συστημάτων που είναι ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για το σκοπό αυτά.

7.1. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής μεταλλεύματος ουρανίου υπό συμπυκνωμένη μορφή σε UOj

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ Σ. ...ΙΕΙΩΣΗ

Το μετάλλευμα ουρανίου υπό συμπυκνωμένη μορφή ε;νς.ι δυνατό να μετατραπεί σε UC; ,. διαλύοντας κατ αρχάς το μετάλλευμα σε νιτρικό οξύ και εκχυλίζοντας καθαρό νιτρικό >..^ουράνιο με χρήση κάποιου διαλύτη όπως φωσφορικό τριβουτύλιο. Κατόπιν το νιτρικό . -j-.ουράνιο μετατρέπεται σε U03 με συμπύκνωση και απονίτρωση ή με εξουδετέρωση με Λζριο αμμωνία για την παραγωγή διουρανικης αμμωνίας με επακόλουθη διήθιση.

■ 0; ΐη.Ρ°·νσΠ και πύρωση.

J7.2

ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής U03 σε UFe

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To U03 μπορεί να μετατραπεί σε UFS άμεσα με φθορίωση. Η διεργασία απαιτεί πηγη αερίου φθορίου ή τριφθοριούχου χλωρίου.

782

7.3. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής UO, σε U02 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To UOj μπορεί να μετατραπεί σε U02 με ανάγωγη του UO; με αέριο αμμωνία ή υδρογόνο που έχουν υποστεί πυρόλυση

7.4. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα για την μετατροπή U02 σε UF, ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To U02 μπορεί να μετατραπεί σε UF., με αντίδραση του UO; με αέριο υδρσφθόριο (HFj σε 300-500 'C.

7.5. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής UF, σε UF4 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To UFj μετατρέπεται σε UFf με εξώθερμη αντιδοαση με φθόριο σε πυργοειδή αντιδραστήρα. To UF; συμπυκνώνεται απο τα θερμό απαερια καθώς το ρεύμα απαερίων διέρχεται μέσω ψυχρής παγίδας θερμοκρασίας ·!0 'C -' 5ιεργασία απαιτεί πηγή αερίου φθορίου.

7.6. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής UF, σε μεταλλικό ουράνιο

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To UFi μετατρέπεται σε μεταλλικό ουράνιο με ανάγωγη με υαγνήσιο (μεγάλες παρτίδες) ή ασβέστιο (μικρές παρτίδες). Η αντίδραση εκτελείται σε θερμοκρασίες ανώτερες του σημείου τήξης του ουρανίου (1130 'CJ.

7.7. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής UF, σε UCu ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To UFj μπορεί να μετατραπεί σε UC: μπορεί να εκτελέστε; υε μία από τις ακόλουθες τρεις διεργασίες. Στην πρώτη, το UF; ανάγεται και υδρολυεται σε UO; χρησιμοποιώντας υδρογόνο και ατμό Στη δεύτερη, το UF^ ^όρολύεται με διάλυση σε ύδωρ, προστίθεται αμμωνία και καθιζάνει διουρανικό αμμώνιο που ανάγεται σε U03 με υδρογόνο στους S20*C. Στην τρίτη διεργασία. UFj. CO; κα. ΝΗ; σε αεοισ μορφή ενώνονται εντός ύδατος και καθιζάνει ουρανυλανάρακικο αμυωνιο Το ουρανυλανθρακικό αμμώνιο ενώνεται με jTjo και υδρογόνο ζζ θερυοκοαοία 5Ζ-Ζ-τ'..''Ζ και παοι·.-_τ*ει 'JO;.

Η μετατροπή UF; σε UO; συχνά αποτελεί το πρώτο στο.Ξ·.σ \ειτουργιας u;ac μο· α:ας παρασκευής καυσίμου.

7.8. Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα συστήματα μετατροπής UF( σε UF., ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To UF; ανάγεται σε UFj με υδρογόνο.

783

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 111

Στο βαθμό που οι διατάξεις του παρόντος πρωτοκόλλου εμπλέκουν πυρηνικές ύλες δηλωμένες από την Κοινότητα, και υπό την επιφύλαξη του άρθρου 1 του παρόντος πρωτοκόλλου, ο Οργανισμός και η Κοινότητα συνεργάζονται προκειμένου να διευκολύνουν την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων και αποφεύγουν οποιαδήποτε άσκοπη επανάληψη δραστηριοτήτων.

Η Κοινότητα διαβιβάζει στον Οργανισμό πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές, για πυρηνικές και μη χρήσεις, αφενάς από έκαστο Κράτος προς ένα άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας, και αφετέρου προς έκαστο Κράτος από ένα άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας, οι οποίες αντιστοιχούν στις πληροφορίες που διαβιβάζονται βάσει του άρθρου 2 υποεδάφια α.νί) β) και α.νί) γ) σχετικά με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές πυρηνικών υλών πηγής που δεν έχουν ακόμη φθάσει σε σύνθεση ή καθαρότητα κατάλληλη για την παρασκευή καυσίμων ή για ισοτοπικό εμπλουτισμό.

Έκαστο Κράτος διαβιβάζει στον Οργανισμό πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές προς ή από ένα άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας που αντιστοιχούν στις πληροφορίες περί προδιαγραφόμενου τεχνικού εξοπλισμού και υλών μη πυρηνικών εφαρμογών απαριθμούμενων στο παράρτημα II του παρόντος πρωτοκόλλου, οι οποίες διαβιβάζονται βάσει του σημείου α.ϊχ) α) του άρθρου 2 σχετικά με τις εξαγωγές και μετά από ιδιαίτερε αίτημα του Οργανισμού βάσει του σημείου α.ίχ) β) του άρθρου 2 σχετικά με τις εισαγωγές.

Ως προς το κοινοτικό Κοινό Κέντρο Ξρευνών. η Κοινότητα εφαρμόζει επίσης τα μέτρα που ορίζει το παρόν πρωτόκολλο για Κράτη, κατά περίπτωση, σε στενή συνεργασία με το Κράτος στην επικράτεια του οποίου ευρίσκεται μια εγκατάσταση του ΚΚΕρ.

Θα διευρυνθεί η επιτροπή επαφής που συγκροτείται βάσει του άρθρου 25 α) του αναφερόμενου στο άρθρο 26 της συμφωνίας πυρηνικών διασφαλίσεων πρωτοκρλλου, ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή εκπροσώπων των Κρατών και η προσαουογη στις νεε ς περιστάσεις που διαμορφώνει το παρόν πρωτόκολλα.

Για σκοπούς και μόνο εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου *oi υπό την επιφύλοξη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και ευθυνών της Κοινότητας και των κρατών μελών της. έκαστο Κράτος που αποφασίζει να αναθέσει στην Επιτροπή των Ευρωπαίων Κοινοτήτων την υλοποίηση ορισμένων διατάξεων υπαγόμενων βααει του παρόντος πρωτοκόλλου στην ευθ; -των Κρατών, ενημερώνει σχετικώς τα λοιπά συυ,δαλλομενα με ρ π —ο πρωτόκολλο με επιστάτη Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενημερώνει τα λοιπά σ-)υ£αλλόμενα μέρη στο πρωτόκολλο για την εκ μέρους της αποδοχή των εν λαγω αποφάσεων.

784

El texto quo precede es copia cettificada conforme del original depositado en Joa archivos de U Seeretaria General de la ComffJoa de las Comunidadcs Europeas en Brocks.

Der vorstehende Text ist cine beglaubigte Abschrift des Originals, das tin Archiv des Generalsekretartan der Kommission der Europaischen Gemeinschaften in Brilsjel hinlcrlegt isL

ForaastaeDde lekst er en bekneftet genpart af criginaldokumentet deponerel i fConrniisskxien for De Europettke Fellesskabers generalsekretariats arkiver i Bruxelles.

EdelU oleva teksti on oikeaksi todistettu jaljennoi Brysselissl olevan Euroopan yhteisojen komission pSlsihteerisioa arldstoon talletetusta alkuperaisesti tekstistS.

Le texle qui precede est une eopie certifiee confonne i I'origina! depose dans les archives du Secretarial General de la Commission des Communautes europeennes.

To ανωτέρα κείμενο είναι ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου που είναι κατατεθειμένο στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στς Βρυξέλλες.

The preceding text is a certified true copy of the original deposited in the archives of the Secretariat-General of the Commission of the European Communities in Brussels.

II testo che precede e copia certificata conforme all'originale deposittto negli archivi del Segretariato generate della Commission© delle Comuniti europee a Bruxelles.

De voorgaande tekst is het voor eensluidend gewaarmerkt afschrift van het origineel, nedergelegd in de archieven van het Secretariaat-Generaal van de Comraissie van de Europese Gemecnschappen te Brussel.

Ο texto que precede ί uma copia autenticada do original depositado nos arquivos do Secretariado-Geral da Comissio das Comunidades Europeias.

Ovanstaende text Si en bestyrkt avskrift av det original som deponerats i Europeiska gemenskapemas kommiiiions generalsekretariats arkiv i Bryssel.

Hecho en Bruselas, Geschehen zu Brussel am TJdferdiget ί Bruxelles, den Tebry Brytulisa Fan a Bruxelles, le Έγινξ στνς Βρυξέλλες,

Done *t Brussels, Fatto ■ Bruxelles, il Gedaan te Brussel op Feiio em Bruxelas, em Utfardat i Bryisel den

ecretario General Generalsekretlr Generalsekreter PSJtsihteeri Secretaire general Γενικός Γραμμάτια;

Secretary-General Segretario generale Secretarif-generaal Secretario-Geral Generalaekmarare

2 Q -01- 1399

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΠΤΌ)

785

Άρθρο δεύτερο

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Προσθέτου Πρωτοκόλλου που κυρώνεται από την πλήρωση tow προϋποθέσεων του άρθρου 17 αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000

ο προεδροσ thiλημοκρατιασ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ! ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΤηΝΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους. Αθήνα, 3 Μαρτίου 2000

ΟΕΠΤΗΙ ήΙΚΑΙΟΓΥΝΗΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Ε. ΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

786

ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 34 * ΑΘΗΝΑ 104 32 * TELEX 223211 YPET GR * FAX 52 34 312 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http: www.et.gr e-mail: webmaster @ et.gr

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Σολωμού 51

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ Φ.Ε.Κ.

Πληροφορίες δημοσιευμάτων Α.Ε. - Ε.Π.Ε. 5225 751 - 5230 541 Πληροφορίες δημοσιευμάτων λοιπών Φ.Ε.Κ. 5225 713 - 5249 547 Πώληση Φ.Ε.Κ. 5239762 Φωτοαντίγραφα παλαιών Φ.Ε.Κ. 5248141 Βιβλιοθήκη παλαιών Φ.Ε.Κ. 5248188 Οδηγίες για δημοσιεύματα Α.Ε. - Ε.Π.Ε. 5248 786 Εγγραφή Συνδρομητών*.Ε.Κ. και

αποστολή Φ.Ε.Κ. 5248328

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Βασ. Όλγας 227 - Τ.Κ. 54100 (031) 423 966 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Νικήτα 6-8 Τ.Κ. 185 31 4135 228 ΠΑΤΡΑ - Κορίνθου 327 - Τ.Κ. 262 23 (061) 6381100

ΙΟΛΝΝΙΝΛ - Διοικητήριο Τ.Κ. 450 44 (0851) 87215 ΚΟΜΟΤΗΝΗ-Δημοκρατίας 1 Τ.Κ. 691 00 (0531)22858 ΛΑΡΙΣΑ - Διοικητήριο Τ.Κ. 411 10 (041) 597449 ΚΕΡΚΥΡΑ ■ Σαμαρά 13 Τ.Κ. 491 00 (0681) Β9127 / 89120 ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Πλ. Ελευθερίας 1, Τ.Κ. 711 10 (081) 398 223 ΛΕΣΒΟΣ - Πλ. Κωνσταντινουπόλεως

Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη (0251)45 888/47 533

ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΦΥΛΛΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

• Για τα ΦΕΚ από 1 μέχρι 8 σελίδες 200 δρχ.

• Για τα ΦΕΚ από 8 σελίδες και πάνω η τιμή πώλησης κάθε φύλλου (δσέλιδου ή μέρους αστού) προσαυ ξάνεται κατά 100 δρχ. ανά 8σέλιδο ή μέρος αυτού.

• Για τα ΦΕΚ του Τεύχους Προκηρύξεων Α.Σ. Ε.Π. ανεξαρτήτως αριθμού σελίδων δρχ. 100. (Σε περίπτωση Πανελλήνιου Διαγωνισμού η τιμή θα προσαυξάνεται κατά δρχ. 100 ανά θσέλιδο ή μέρος αυτού).

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Φ.Ε.Κ.

Τεύχος

Κ.Α.Ε. Προϋπολογισμού

Κ.Α. Ε. εσόδου υπέρ

2531

ΤΑΠΕΤ3512

Α' (Νόμοι, Π.Δ., Συμβάσεις κ.λπ.)

60.000 δρχ.

3.000 δρχ.

ΕΓ (Υπουργικές αποφάσεις κλπ.)

70.000 -

3.500 -

Γ (Διορισμοί, απολύσεις κ.λπ. Δημ. Υπαλλήλων)

15.000 »

750 »

Δ' (Απαλλοτριώσεις, πολεοδομία κ.λπ.)

70.000 »

3.500 »

Αναπτυξιακών Πράξεων (Τ.Α.Π.Σ.)

30.000 »

1.500 -

Ν.Π.Δ.Δ. (Διορισμοί κ.λπ. προσωπικού Ν. Π.Δ.Δ.)

15.000 »

750 -

Παράρτημα (Προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ κ.τλ.)

5.000 »

250 »

Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Δ.Ε.Β.Ι.)

10.000 -

500 -

Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Α.Ε.Δ.)

3.000 -

150 -

Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.

10.000 «

500 -

Ανωνύμων Εταιρειών & Ε.Π. Ε.

300.000 -

15.000 -

Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων (Δ.Δ.Σ.)

50.000 -

2.500 -

ΠΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΕΚΤΟΣ Α.Ε. & Ε.Π.Ε.

300.000 -

15.000 -

* Οι συνδρομές του εσωτερικού προπληρώνονται στα Δημόσια Ταμεία που δίνουν αποδεικτικό είσπραξης (διπλότυπο) το οποίο με τη φροντίδα του ενδιαφερομένου πρέπει να στέλνεται στην Υπηρεσία του Εθνικού Τυπογραφείου.

* Οι συνδρομές του εξωτερικού επιβαρύνονται με το διπλάσιο των ανωτέρω τιμών.

* Η πληρωμή του υπέρ ΤΑΠΕΤ ποσοστού που αντιστοιχεί σε συνδρομές, εισπράττεται από τα Δημόσια Ταμεία.

* Οι συνδρομητές του εξωτερικού μπορούν να στέλνουν το ποσό του ΤΑΠΕΤ μαζί με το ποσό της συνδρομής.

* Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Δήμοι, οι Κοινότητες ως και οι επιχειρήσεις αυτών πληρώνουν το μισό χρηματικό ποσό της συνδρομής και ολόκληρο το ποσό υπέρ του ΤΑΠΕΤ.

* Η συνδρομή ισχύει για ένα χρόνο, που αρχίζει την 1 η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Δεν εγγράφονται συνδρομητές για μικρότερο χρονικό διάστημα.

* Η εγγραφή ή ανανέωση της συνδρομής πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο κάθε έτους.

* Αντίγραφα διπλοτύπων, ταχυδρομικές επιταγές και χρηματικά γραμμάτια δεν γίνονται δεκτά._

Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών λειτουργούν καθημερινά απά 08.00' έως 13.00'

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024