Αναγκαστική απαλλοτρίωση

18/11/2013

16/11/2017

Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και γι’ αυτό προστατεύεται με πολλούς και διάφορους τρόπους από το νόμο. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις όμως το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει την ιδιοκτησία ενός προσώπου έναντι αποζημίωσης, για λόγους δημοσίας ωφέλειας. Αυτή η αφαίρεση λέγεται αναγκαστική απαλλοτρίωση και λαμβάνει χώρα με πράξη της Διοίκησης. Οι παρακάτω προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για να είναι η απαλλοτρίωση νόμιμη και έγκυρη.

Στην αναγκαστική απαλλοτρίωση η ωφέλεια για τους πολλούς υπερισχύει της ατομικής ιδιοκτησίας και γι’ αυτό η ωφέλεια αυτή πρέπει να είναι δημόσια και σαφώς προσδιορισμένη από την Διοίκηση στην κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, η αποζημίωση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του ακινήτου και να επαρκεί για να αποκτήσει ο ιδιοκτήτης άλλο ισάξιο ακίνητο (πλήρης αποζημίωση). Η αποζημίωση καθορίζεται αποκλειστικά με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου και πρέπει να καταβάλλεται πριν χάσει ο ιδιοκτήτης την κυριότητα επί του ακινήτου του (προηγούμενη αποζημίωση).

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send