Αξιόγραφο

18/11/2013

16/11/2017

Προκειμένου να λειτουργήσουν οι σημερινές οικονομίες απαιτείται ταχεία και συνεχής μεταβίβαση πλούτου, δηλαδή ροή χρήματος. Για να διευκολύνονται λοιπόν οι έμποροι στις συναλλαγές τους χρησιμοποιούνται ορισμένα έγγραφα, τα οποία στην ουσία αποτελούν την πηγή ενός δικαιώματος (π.χ. δικαίωμα να εισπράξει κάποιος το αναφερόμενο σε μια επιταγή ποσό).

Τα έγγραφα που ενσωματώνουν κάποιο ιδιωτικό δικαίωμα, το οποίο μπορεί να ασκηθεί μόνο με την κατοχή του εγγράφου αυτού, ονομάζονται αξιόγραφα.

Αν αναφέρουν το όνομα του δικαιούχου λέγονται ονομαστικά (π.χ. ονομαστικές μετοχές Ανώνυμης Εταιρείας). Αν ο δικαιούχος κατονομάζεται, αλλά μπορεί να μεταβιβάσει το έγγραφο σε άλλο πρόσωπο με οπισθογράφηση, λέγονται εις διαταγήν (π.χ. επιταγή, διαταγή πληρωμής, συναλλαγματική), ενώ αν δεν αναφέρεται όνομα δικαιούχου και εκδίδονται υπέρ αυτού που τα προσκομίζει (κομιστής) λέγονται ανώνυμα (π.χ. ανώνυμες μετοχές).

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send