Διάκριση δικαστηρίων στην Ελλάδα

08/01/2014

16/11/2017

Τα δικαστήρια στην Ελλάδα χωρίζονται σε διοικητικά, πολιτικά και ποινικά.

Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια υπάγονται οι διοικητικές διαφορές (π.χ. προσφυγή κατά του Δημοσίου). Τακτικά διοικητικά δικαστήρια είναι  τα διοικητικά πρωτοδικεία, τα διοικητικά εφετεία, ενώ το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στα πολιτικά δικαστήρια υπάγονται ιδιωτικές διαφορές (π.χ. αγωγή για προσβολή προσωπικότητας) και υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας (π.χ. αγωγή διαζυγίου). Πολιτικά δικαστήρια είναι τα ειρηνοδικεία, τα πρωτοδικεία και τα εφετεία, ενώ ανώτατο πολιτικό δικαστήριο είναι ο Άρειος Πάγος.

Στην αρμοδιότητα των τακτικών ποινικών δικαστηρίων ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι. Τακτικά ποινικά δικαστήρια είναι τα πταισματοδικεία, τα πλημμελειοδικεία, τα τριμελή εφετεία πλημμελημάτων,  τα τριμελή εφετεία κακουργημάτων, τα πενταμελή εφετεία, τα μικτά ορκωτά δικαστήρια (ΜΟΔ), τα μικτά ορκωτά εφετεία (ΜΟΕ) και τα δικαστήρια ανηλίκων, ενώ ανώτατο ποινικό δικαστήριο είναι ο Άρειος Πάγος ως ακυρωτικό.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.