Δικαστική προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
18/11/2013
16/11/2017
Σύμφωνα με το νόμο 2121/1993, τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα προστατεύονται με ένα πλέγμα αστικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων αλλά και με προληπτικά μέτρα. Στο πλαίσιο του αστικού δικαίου, ο δημιουργός και ο δικαιούχος συγγενικού δικαιώματος έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν: αγωγή αναγνωριστική του δικαιώματός τους, για την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον, για αποζημίωση και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και για απόδοση τυχόν αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Ρητή νομοθετική πρόβλεψη ορίζει ότι η εν λόγω αποζημίωση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το διπλάσιο της αμοιβής που καταβάλλεται για το είδος της ανάλογης εκμετάλλευσης. Παράλληλα, το αξιόποινο που συναντάται στην πλειοψηφία των προσβολών πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από ένα έως δέκα χρόνια και χρηματική ποινή από 2.900 έως 59.000 ευρώ.
Τέλος υπάρχει πρόβλεψη και για περαιτέρω διοικητικές κυρώσεις, με ανάλογη επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους 1.000 ευρώ, σχετικά με την παράνομη διανομή αντιτύπων προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή. Χαρακτηριστική είναι η αυστηρότητα του νόμου σε περιπτώσεις παράνομης διανομής υλικού (CD), όπου τίθεται πρόστιμο 20 ευρώ ανά τεμάχιο με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ.