logo-print

Συγγενικά δικαιώματα

18/11/2013

16/11/2017

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Παράλληλα με το δημιουργό κάθε αντικειμένου πνευματικής ιδιοκτησίας, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας και άλλων φορέων, ανάλογα με τη φύση του έργου, οι οποίοι συνίστανται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συμβάλλουν στην εκτέλεση, τη δημοσίευση, τη διάδοση ή την παραγωγή του υπό προστασία έργου.

Ο νόμος που διέπει το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1993) αφιερώνει διακριτές, ρητές διατάξεις για κάθε στέλεχος ξεχωριστά, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λεγόμενα «συγγενικά δικαιώματα». Συνεπώς, υποκείμενα συγγενικών δικαιωμάτων είναι ο ερμηνευτής, ο παραγωγός των φορέων ήχου ή εικόνας, ο εκπέμπων σταθμός, ο εκάστοτε εκδότης, ο δημοσιεύων αδημοσίευτα έργα δημιουργών που δεν βρίσκονται εν ζωή, ο κατασκευαστής βάσεων δεδομένων.

Η συνήθης διάρκεια προστασίας των συγγενικών δικαιωμάτων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε πενήντα έτη μετά την πραγματοποίηση της σχετικής πράξης ερμηνείας, δημοσίευσης ή εκπομπής του έργου που προστατεύεται ενώ σε κάθε περίπτωση ορίζεται ρητά το γεγονός που συντελεί στην έναρξη της προστασίας.

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας