logo-print

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ

12/12/2013

16/11/2017

Πολιτειολογία
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Η απόφαση του ινδικού Ανώτατου Δικαστηρίου να επαναφέρει την απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ αντιπροσωπεύει "ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για την Ινδία" και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι και πρότεινε να επανεξεταστεί η υπόθεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάφερε χθες, Τετάρτη, ένα μεγάλο πλήγμα στα δικαιώματα των γκέι στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, απορρίπτοντας μια απόφαση που είχε εκδοθεί το 2009 από ένα κατώτερο δικαστήριο και με την οποία είχε αποποινικοποιηθεί το ομοφυλοφιλικό σεξ.

Συγκεκριμένα το άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα απαγορεύει "το παρά φύσιν σεξ", διατύπωση που ερμηνεύεται ότι εννοεί το ομοφυλοφιλικό σεξ. Το άρθρο αυτό χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, το 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με την Πιλάι, η ινδική απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ παραβιάζει ένα σύμφωνο - ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει επικυρωθεί από την Ινδία.

"Η ποινικοποίηση ιδιωτικής, συναινετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και στην ισότιμη μεταχείριση που καθιερώνονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο η Ινδία έχει επικυρώσει", αναφέρει η Πιλάι σε δήλωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Πηγή: skai.gr

Λέξεις-Κλειδιά

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση