logo-print

Αντιδράσεις της αγγλικής νομικής κοινότητας στην τροποποίηση του κανονισμού περί διαδικασιών αφερεγγυότητας

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία, 2024

Με επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος  της Νομικής Κοινότητας Αγγλίας και Ουαλίας, Nicholas Fluck, αντιτάσσεται στις τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών κανόνων περί αφερεγγυότητας και καλεί να απορριφθούν.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει: «Οι τροποποιήσεις του Κοινοβουλίου αντιφάσκουν θεμελιωδώς προς το αντικείμενο της διάσωσης. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης αυτό είναι παράλογο. Η διάσωση μιας εταιρείας, παρά η εκκαθάρισή της, λειτουργεί προς όφελος τόσο των δανειστών όσο και των οφειλετών και συμβάλλει στης εξασφάλιση θέσεων εργασίας και ανάπτυξης». Επιπλέον ο ίδιος θεωρεί πως ο εξοβελισμός των εξωδικαστικών διαδικασιών από το πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας „υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες την Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσουν και να υποστηρίξουν εταιρείες, καθώς αυτή η μορφή διαδικασίας είναι και λιγότερο δαπανηρή και ταχύτερη από τις δικαστικές“, ενώ αντιθέτως η προσωρινή διάσωση αυτών εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και θεραπεύει τα συμφέροντα των πιστωτών.

Στην Αγγλία δε, όπου οι εξωδικαστικές διαδικασίες αποτελούν σπουδαίο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας, επιστρέφονται στους πιστωτές 88.6 λεπτά ανά χρεωστούμενο δολλάριο.

Περαιτέρω ο κος Fluck θεωρεί άστοχη την εφαρμογή περισσότερων νομοθεσιών κατά την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, σε περίπτωση κατά την οποία η εταιρεία λειτουργεί διεθνώς, εφόσον προκαλεί ανασφάλεια δικαίου και τις αποκλείει από την άσκηση του δικαιώματός τους „να μετακινηθούν πέραν των συνόρων και να εκκινήσουν διαδικασίες διάσωσης“, πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ελευθερία μετακίνησής τους .

Πηγή: insolvencynews.com
Η αποζηµίωση από την επιδείνωση της υγείας του παθόντος, 2024
Ανώνυμες Εταιρίες
send