logo-print

Έρχεται το τέλος της ανωνυμίας για το Bitcoin;

Η Κομισιόν φέρεται να προτείνει την υποχρεωτική εγγραφή των χρηστών εικονικών νομισμάτων σε βάση δεδομένων προκειμένου να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από τις αρχές

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Τέλος στην ανωνυμία των εικονικών συναλλαγμάτων, όπως το Bitcoin, φαίνεται πως θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το International Business Times, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή των χρηστών εικονικών νομισμάτων σε μια βάση δεδομένων.

Αυτή η βάση δεδομένων θα περιέχει τις πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα, καθώς και τις διευθύνσεις των «ηλεκτρονικών πορτοφολιών» που κρατούνται τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από τις ενωσιακές και εθνικές αρχές.

Η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, βασίστηκε εν μέρει στο γεγονός ότι οι συναλλασσόμενοι δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις αρχές, ιδιότητα, όμως, που προσέλκυσε αναμενόμενα και το ενδιαφέρον των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ευρέως.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στο νομικό πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ρύθμιση για τη βάση δεδομένων των χρηστών εικονικών συναλλαγμάτων αναμένεται να ενταχθεί στην Οδηγία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, η οποία θα διευρυνθεί για να ρυθμίζει και ζητήματα εικονικών συναλλαγμάτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ρύθμιση αυτή αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, αλλά και στην αντιμετώπιση ή έστω τον εντοπισμό των δραστών και άλλων φαινομένων εγκληματικότητας, όπως , μεταξύ άλλων, η ανθρώπινη εμπορία και οι εκβιασμοί.

Η πρόταση αναμένεται να έχει ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το τέλος του 2016.

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send