logo-print

Για εκτελέσεις κρατουμένων με σκοπό τη μεταμόσχευση οργάνων κατηγορείται ξανά η Κίνα

Τις υποψίες ενισχύει το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις (όπως και για τις εκτελέσεις) παραμένουν απόρρητα

04/09/2016

16/11/2017

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

H Κίνα φέρεται να εξακολουθεί να συλλέγει όργανα από φυλακισμένους, σύμφωνα με νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού «International Coalition to End Organ Pillaging» .

Συγκρίνοντας τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Κομμουνιστικό Κόμμα με τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταμοσχεύσεων αποσιωπάται.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μεταμοσχεύονται 60-100.000 όργανα στα κινεζικά νοσοκομεία, αλλά τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρονται μόνο σε 10.000 μεταμοσχεύσεις.

Η διαφορά των δύο αριθμών αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με την έρευνα, τον αριθμό των εκτελέσεων κρατούμενων για τις πολιτικές ή θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι οποίοι εκτελούνται με σκοπό να δοθούν στη συνέχεια τα όργανά τους για μεταμόσχευση.

Τις υποψίες ενισχύει και το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας παραμένει απόρρητο.

Η έκθεση έφερε ξανά στο προσκήνιο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για δεκαετίες η χώρα αρνείτο την συλλογή οργάνων από φυλακισμένους, αλλά το 2005 αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρακτική, υποσχόμενοι παράλληλα  μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, το 2010 το 90% των μεταμοσχευμένων οργάνων προερχόταν από φυλακισμένους.

Το 2014 η Κίνα ανακοίνωσε την μεταστροφή σε ένα μοντέλο δωρεάς οργάνων που θα βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δωρεά, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Με στοιχεία από cnn.com

Φωτογραφία από wikimedia.org

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ