logo-print

Φορολογικά κίνητρα για όσους επισκευάζουν τις συσκευές τους παρέχει η Σουηδία

Η Σουηδία θέλει να μειώσει ρύπους και ανεργία, δίνοντας κίνητρο στους πολίτες να επισκευάζουν προϊόντα και συσκευές που εμφάνισαν βλάβη, αντί να τα αντικαθιστούν με νέα

23/09/2016

16/11/2017

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, η σουηδική κυβέρνηση προτείνει την εισαγωγή φοροαπαλλαγών για όλες τις επισκευές αγαθών, από πλυντήρια μέχρι ποδήλατα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος επισκευής, δίνοντας κίνητρο στους πολίτες να επισκευάζουν τα προϊόντα που εμφάνισαν βλάβη αντί να τα αντικαθιστούν αυτόματα με νέα.

Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων αναμένεται να περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ για επισκευές σε ποδήλατα, ρούχα και παπούτσια στο 12%, αντί του ισχύοντος 25%.

Σύμφωνα με άλλη πρόταση, οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέσω του φόρου εισοδήματος την επιστροφή του μισού του εργατικού κόστους για επισκευές ηλεκτρικών συσκευών, όπως φούρνοι, ψυγεία και πλυντήρια ρούχων και πιάτων.

Οι προτάσεις είναι μέρος της πολιτικής της χώρας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες, αντί να εστιάζει στη μείωση των εγχώριων εκπομπών.

Σημειώνεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Σουηδίας έχουν μειωθεί κατά 23% από το 1990, ενώ το μισό της καταναλωμένης ενέργειας στη χώρα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, οι εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση σημειώνουν σταθερά αύξηση.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να συμβάλλουν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της δημιουργίας μιας νέας βιομηχανίας υπηρεσιών κατ’ οίκον επισκευής, δίνοντας την δυνατότητα σε μετανάστες και σε άτομα που στερούνται επίσημης εκπαίδευσης να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017, εφόσον εγκριθούν από το Κοινοβούλιο τον Δεκέμβρη.

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Η Διαμεσολάβηση
send