logo-print

Τραπεζικοί λογαριασμοί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Πρέπει να ζείτε σε μία χώρα της ΕΕ για να έχετε τραπεζικό λογαριασμό εκεί; Πότε μπορούν οι τράπεζες να σας αρνηθούν το άνοιγμα λογαριασμού;

29/09/2016

16/11/2017

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας παρέχει ενημέρωσης προς τους καταναλωτές αναφορικά με τα δικαιώματά τους σχετικά με τον βασικό τραπεζικό λογαριασμό τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαίωμα για βασικό τραπεζικό λογαριασμό

Ίσως επιθυμείτε ή χρειάζεται να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Αν διαμένετε νόμιμα σε χώρα της ΕΕ δικαιούστε να ανοίξετε έναν «βασικό λογαριασμό πληρωμών».

Οι τράπεζες δεν μπορούν να σας απορρίψουν αίτηση για άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών με το αιτιολογικό ότι δεν ζείτε στη χώρα όπου εδρεύει η τράπεζα.

Προσοχή: Το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει για τραπεζικούς λογαριασμούς άλλου είδους, όπως λογαριασμούς καταθέσεων.

Πότε μπορούν οι τράπεζες να σας αρνηθούν το άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών

Μια τράπεζα μπορεί να αρνηθεί να σας ανοίξει λογαριασμό αν δεν τηρείτε τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατών .

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι τράπεζες μπορεί να αρνηθούν να σας ανοίξουν βασικό τραπεζικό λογαριασμό, ανέχετε ήδη παρόμοιο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα της ίδιας χώρας.

Αν καταθέσετε αίτηση για το άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών εκτός της χώρας όπου ζείτε, οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ίσως σας ζητήσουν να αποδείξετε ότι έχετε πραγματικό συμφέρον να κάνετε κάτι τέτοιο, π.χ. αν ζείτε σε μια χώρα και εργάζεστε σε μια άλλη.

Χαρακτηριστικά ενός βασικού λογαριασμού

Ο βασικός λογαριασμός πληρωμών είναι ένας λογαριασμός που καλύπτει τις κυριότερες συναλλαγές της καθημερινής σας ζωής, όπως:

  • καταθέσεις
  • αναλήψεις μετρητών
  • είσπραξη και καταβολή πληρωμών (π.χ. άμεσες χρεώσεις και αγορές με κάρτα)

Με το άνοιγμα τέτοιου λογαριασμού δικαιούστε επίσης μια κάρτα πληρωμών την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την ανάληψη χρημάτων και την πληρωμή αγορών που πραγματοποιείτε είτε ηλεκτρονικά είτε στα καταστήματα.

Όπου ισχύει, η τράπεζα πρέπει να σας παρέχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω του λογαριασμού σας. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να σας παρέχουν διευκολύνσεις υπερανάληψης ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι τράπεζες ίσως εξακολουθούν να χρεώνουν ετήσιο τέλος για έναν τέτοιο βασικό τραπεζικό λογαριασμό. Το τέλος αυτό πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα.

Παράδειγμα

Δεν χρειάζεται να ζείτε σε μια χώρα της ΕΕ για να έχετε τραπεζικό λογαριασμό εκεί.

Ο Σάντορ άρχισε να εργάζεται για μια εταιρεία που εδρεύει στη Σλοβενία ενώ συνέχιζε να ζει στην Ουγγαρία. Η εταιρεία τού ζήτησε να ανοίξει λογαριασμό μισθοδοσίας στη Σλοβενία για να λαμβάνει εκεί τον μισθό του.

Βρήκε μια σλοβενική τράπεζα κοντά στη δουλειά του και ζήτησε να ανοίξει έναν βασικό λογαριασμό. Η τράπεζα άνοιξε τον λογαριασμό παρότι ο Σάντορ δεν κατοικούσε στη Σλοβενία.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να αρνηθούν να σας ανοίξουν έναν βασικό λογαριασμό απλώς με το αιτιολογικό ότι δεν ζείτε στη χώρα.

Αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού

Μπορείτε να αλλάξετε τραπεζικό λογαριασμό, μεταβαίνοντας σε άλλη τράπεζα στην ίδια χώρα της ΕΕ. Η νέα σας τράπεζα οφείλει να σας βοηθήσει στις διαδικασίες.

Οφείλετε να δηλώσετε στη νέα σας τράπεζα ότι επιθυμείτε να μεταφέρετε τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές στον νέο σας λογαριασμό.

Στη συνέχεια, αυτή θα φροντίσει ώστε η παλιά σας τράπεζα να της διαβιβάσει όλα τα στοιχεία σας και να ακυρώσει τυχόν πάγιες εντολές. Η νέα σας τράπεζα πρέπει επίσης:

  • να ενημερώσει τους τρίτους, π.χ. τον εργοδότη σας, τον φορέα κοινωνικής σας ασφάλισης και τους παρόχους κοινωφελών υπηρεσιών, ότι έχετε αλλάξει λογαριασμό
  • να δημιουργήσει τις νέες πάγιες εντολές σας
  • να δεχτεί σχετικές άμεσες χρεώσεις στον νέο λογαριασμό

Προσοχή: Αν αποφασίσετε να κλείσετε τον παλιό σας λογαριασμό, ίσως χρειαστεί να καταβάλετε ένα τέλος.

Αν προκύψουν έξοδα κατά τη διαδικασία αλλαγής τραπεζικού λογαριασμού, επειδή η τράπεζα έχασε μια προθεσμία (π.χ. για την ακύρωση πληρωμής) ή έκανε ένα λάθος, η τράπεζα οφείλει να σας καλύψει αυτά τα έξοδα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορείτε να κάνετε χρήση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Παράδειγμα

Η αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού δεν είναι πάντα απλή υπόθεση.

Όταν η Σουζάνα μετακόμισε από την Τουλούζη στο Παρίσι, αποφάσισε να αλλάξει τράπεζα. Ζήτησε από τη νέα της τράπεζα στο Παρίσι να μεταφέρει όλες τις πληρωμές της στον νέο τραπεζικό λογαριασμό και να κλείσει τον παλιό της λογαριασμό στην Τουλούζη.

Η τράπεζα του Παρισιού ζήτησε από την τράπεζα της Τουλούζης να ακυρώσει όλες τις πάγιες εντολές και να κλείσει τον λογαριασμό της Σουζάνας. Στη συνέχεια, δημιούργησε νέες πάγιες εντολές από τον νέο λογαριασμό. Ξέχασε όμως να ενημερώσει τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος επέβαλε πρόστιμο στη Σουζάνα όταν δεν πληρώθηκε εμπρόθεσμα ο λογαριασμός της.

Η Σουζάνα διαμαρτυρήθηκε στην τράπεζά της στο Παρίσι, η οποία συμφώνησε να της επιστρέψει το ποσό του προστίμου και να διορθώσει την πάγια εντολή πληρωμής του κινητού τηλεφώνου.

Σχετική Νομοθεσία της ΕΕ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23