logo-print

Κυρώθηκε και επισήμως από την Ελλάδα η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4426/2016

07/10/2016

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4426/2016 για την Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων στη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η Συμφωνία είχε κυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

Μέχρι σήμερα, η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, που εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (η ΕΕ εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών ενώ η Ελλάδα εκπέμπει αντίστοιχα μόλις το 0,28%).

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, με την Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία.

Όπως συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων, θα ενημερώσουν από κοινού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές, όπου θα λάβει χώρα η 22η Σύνοδος των Μερών και στοχεύει στον καθορισμό των απαραίτητων κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Σύμφωνα με το Νόμο 4426/2016, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει να συντονίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τα συναρμόδια Υπουργεία και ενδεχομένως τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για:

α) την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας και

β) την κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος για την εφαρμογή της Εθνικά Καθορισμένης Συνεισφοράς στην παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος αυτού.

Δείτε το Νόμο 4426/2016 εδώ.

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send