logo-print

Τέθηκε σε ισχύ το Διεθνές Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποχρεώνονται σε αναγκαστική εργασία

13/11/2016

16/11/2017

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Η καταναγκαστική εργασία αποτελεί ένα σημαντικό και επίμονο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόλις τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία επισημαίνει πως η δουλεία για χρέη (debt bondage) παραμένει η κυριότερη μορφή δουλείας, παρά το γεγονός ότι έχει καταστεί παράνομη σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ως δουλεία για χρέη ορίζεται η κατάσταση στην οποία ένας οφειλέτης αναγκάζεται να παρέχει ως εγγύηση ενός χρέους τις προσωπικές του υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες προσώπου στο οποίο ασκεί εξουσία.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για καταπολέμηση αυτού του ειδεχθούς φαινομένου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε την πριν λίγες μέρες την επίσημη θέση σε ισχύ του Διεθνούς Πρωτοκόλλου P029 για τον τερματισμό της καταναγκαστικής εργασίας.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, το πρωτόκολλο δεσμεύει πλέον νομικά τις συμμετέχουσες χώρες, ως αναπόσπαστο μέρος των υποχρεώσεών τους.

Το πρωτόκολλο έχει ως στόχο όχι μόνο την πρόληψη και τον τερματισμό της δουλείας, αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, ωστόσο, μόλις 9 χώρες έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κύρωση του Πρωτοκόλλου, το οποίο εγκρίθηκε το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποχρεώνονται σε αναγκαστική εργασία.

Ποινικός Κώδικας Ι
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

send