logo-print

Νέο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση αγοράς (Ενσωμάτωση Οδηγίας)

Τι προβλέπεται για αξιόποινες πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες, καθώς και περιπτώσεις αξιόποινης χειραγώγησης της αγοράς

13/12/2016

16/11/2017

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με το Μέρος Β’ του Νόμου 4443/2016 ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2014/57/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση αγοράς.

Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται:

α) σε χρηματοπιστωτικά μέσα που είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή για τα οποία έχει υποβληθεί σχετική αίτηση εισαγωγής,

β) σε χρηματοπιστωτικά μέσα που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης ή είναι εισηγμένα ή έχει υποβληθεί αίτηση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ),

γ) σε χρηματοπιστωτικά μέσα που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε μηχανισμό οργανωμένης διαπραγμάτευσης (ΜΟΔ),

δ) σε χρηματοπιστωτικά μέσα που δεν καλύπτονται από τα στοιχεία α΄, β΄ ή γ΄ και των οποίων η τιμή ή η αξία εξαρτάται από ή έχει επίπτωση στην τιμή ή την αξία ενός χρηματοπιστωτικού μέσου που αναφέρεται στα ως άνω στοιχεία, όπως των συμφωνιών ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης και των συμβάσεων επί διαφοράς.

Οι διατάξεις του εφαρμόζονται επίσης σε συμπεριφορές, συναλλαγές και προσφορές σχετικές με πλειστηριασμούς σε πλατφόρμα πλειστηριασμών, αδειοδοτημένη ως ρυθμιζόμενη αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ή άλλων πλειστηριαζόμενων προϊόντων βασιζόμενων επί των δικαιωμάτων αυτών.

Μεταξύ άλλων, στο Νόμο περιλαμβάνονται διατάξεις για αξιόποινες πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες, τη σύσταση για τη διενέργεια χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με χρήση προνομιακών πληροφοριών, καθώς και την παράνομη ανακοίνωσή τους.

Επιπρόσθετα, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, η οποία υπό προϋποθέσεις μετατρέπεται σε κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, για περιπτώσεις αξιόποινης χειραγώγησης της αγοράς.

Παράλληλα, με το νέο Νόμο τίθεται ένα πλέγμα διοικητικών μέτρων και κυρώσεων για περιπτώσεις κατάχρησης αγοράς, ενώ προβλέπονται ρητώς οι σχετικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με το Ν. 4443/2016, η ποινική δίωξη για όλες τις σχετικές αξιόποινες πράξεις ασκείται αυτεπαγγέλτως από τον κατά τόπον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ο οποίος έχει δικαίωμα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση ή να παραγγείλει κυρία ανάκριση για τη διακρίβωση των παραπάνω αξιοποίνων πράξεων, χωρίς να απαιτείται έγκληση ή αίτηση οποιασδήποτε αρχής.

Η ποινική διαδικασία είναι σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητη από την όποια διοικητική διαδικασία, καθώς και από οποιασδήποτε φύσεως ένδικο βοήθημα ή μέσο ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων ή άλλων διοικητικών αρχών.

Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4443/2016 εδώ.

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send