logo-print

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία βρεφών με DNA από τρεις ανθρώπους

04/02/2015

29/01/2018

Πολιτειολογία
Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε νόμο που θέτει τις βάσεις για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη χώρα που θα επιχειρήσει εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με τη χρήση DNA από τρεις ανθρώπους.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις εντός κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μπορεί η μέθοδος αυτή να αποτελεί ένα βήμα προς την πρόληψη μιτοχονδριακών ασθενειών, εγείρει ωστόσο μία σειρά ηθικών ζητημάτων.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 6500 έμβρυα που γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν κάποια σοβαρή μιτοχονδριακή διαταραχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, τύφλωση και μυϊκή δυστροφία.

Τα προβλήματα με τα μιτοχόνδρια κληρονομούνται από τη μητέρα και προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, προστίθεται ένα μέρος υγιούς μιτοχονδριακού DNA από τρίτο άτομο, σε σαφώς μικρότερη ποσότητα των γονέων για να μην επηρεαστούν τα χαρακτηριστικά του.

Τη στιγμή που Άγγλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η μέθοδος αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ανίατων μέχρι σήμερα ασθενειών, η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποιεί ότι πρόκειται για μία κομβικής σημασίας απόφαση από ηθικής απόψεως, η οποία απαιτεί περισσότερο διάλογο και έρευνα.

«Συμπάσχουμε με τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και δεν είμαστε κατ' αρχήν αντίθετοι στη μέθοδο της μιτοχονδριακής αντικατάστασης. Θα πρέπει ωστόσο να συνεχιστεί η σχετική έρευνα και να υπάρξει δημόσιος διάλογος, κατόπιν ενημέρωσης του κοινού, για θέματα ηθικής, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της μεθόδου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 382 ψήφους υπέρ και 128 κατά, απαιτείται ωστόσο και η ψήφισή του από τη Βουλή των Λόρδων προκειμένου να γίνει επίσημος νόμος του Κράτους.

Πηγή: cnn.com

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send