logo-print

ΕΔΔΑ: Δικαιολογημένη η απαγόρευση πρόσβασης σε χώρο θρησκευτικής λατρείας λόγω παραβίασης πολεοδομικών κανονισμών

Η υπόθεση αφορά στο χώρο που προοριζόταν για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας

23/10/2019

25/10/2019

Πολιτειολογία
Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με μία απόφασή του με ελληνικό ενδιαφέρον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι είναι δικαιολογημένη η απαγόρευση μετατροπής δημοσίου κτιρίου σε τόπο λατρείας θρησκευτικής ομάδας. λόγω περιορισμών που τίθενται από κανόνες πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η υπόθεση αφορά σε μία Ελληνίδα, κάτοικο Αθηνών, η οποία διαμαρτυρήθηκε αναφορικά με την αδυναμία πρόσβασής της στην εκκλησία των «Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών» που είχε ανοίξει σε ένα δημόσιο χώρο πρασίνου που ανήκε στο ελληνικό ναυτικό.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, από τον Σεπτέμβριο του 2016 η εκκλησία των «Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών» χρησιμοποιούσε τον χώρο, μετατρέποντάς τον σε τόπο θρησκευτικής λατρείας.

Τον Νοέμβριο του 2016 η αστυνομία εκκένωσε το χώρο, καθώς προοριζόταν για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους (Τζαμί) της Αθήνας, έργο που μόλις είχε αρχίσει, με την πρόσβαση στον χώρο να απαγορεύεται.

Η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 9 της ΕΣΔΑ).

Το Δικαστήριο επεσήμανε ότι το δημόσιο συμφέρον της ορθολογικής αστικής ανάπτυξης δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τις λειτουργικές ανάγκες μιας θρησκευτικής κοινότητας που είχε αυθαίρετα καταπατήσει δημόσιο χώρο, για να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει έναν τόπο λατρείας κατά παράβαση του σχετικού σχεδιασμού.

Συνεπώς, λαμβανομένου υπόψη του περιθωρίου εκτιμήσεως που απολαμβάνουν τα κράτη στην τομέα του περιφερειακού και πολεοδομικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, το Δικαστήριο έκρινε ότι το επίμαχο μέτρο ήταν καταρχήν δικαιολογημένο και ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή την προστασία της δημόσιας τάξης, καθώς και των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων).

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή με την απόφαση να είναι οριστική.

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
send