logo-print

Εικονική επιχείρηση και υποκρυπτόμενα πρόσωπα: Αποδεκτή η γνωμοδότηση 275/2016 ΝΣΚ από την ΑΑΔΕ

Οι πραγματικοί υπόχρεοι που υποκρύπτονται δεν έχουν την ιδιότητα των συνυπόχρεων κατά την έννοια του άρθρου 82 παρ.1 εδ.α ΚΕΔΕ.

25/01/2017

16/11/2017

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Με την ΠΟΛ. 1008/2017 γνωστοποιήθηκε ότι η υπ' αριθ. 275/2016 γνωμοδότηση της Α' Τακτικής Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου αναφορικά με τις εικονικές επιχειρήσεις και τα υποκρυπτόμενα πρόσωπα έγινε αποδεκτή από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 4 Ιανουαρίου 2017.

Με την ανωτέρω γνωμοδότηση έγινε ομόφωνα δεκτό ότι σε περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής σε βάρος εικονικής επιχείρησης, οι πραγματικοί υπόχρεοι που υποκρύπτονται δεν έχουν την ιδιότητα των συνυπόχρεων προσώπων κατά την έννοια του άρθρου 82 παρ. 1, εδάφιο α' του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ.356/1974), διότι ευθύνονται ανεξαρτήτως από τα φαινόμενα πρόσωπα (εκείνα που εικονικά φέρονται ότι ασκούν την επιχείρηση) και κατά συνέπεια λαμβάνονται σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά, ασφαλιστικά, αναγκαστικά και λοιπά μέτρα είσπραξης, αφού συνταχθεί ιδιαίτερη έκθεση ελέγχου όπου θα καταλογιστούν οι ανάλογες κυρώσεις και σ' αυτούς.

Επί του θέματος εκδόθηκε αρχικώς η υπ' αριθμ. 61/2015 γνωμοδότηση του Α' Τμήματος του ΝΣΚ, με επισημειωτική όμως πράξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων επί της γνωμοδότησης αυτής ζητήθηκε η παραπομπή του θέματος του θέματος στην Ολομέλεια.

Δείτε ολόκληρη την γνωμοδότηση 275/2016 της Α' Τακτικής Ολομέλειας του ΝΣΚ εδώ.

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send