logo-print

CETA: «Πράσινο φως» για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά - Τι προβλέπει

20% αύξηση στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά μόλις τεθεί σε πλήρη εφαρμογή - Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια

15/02/2017

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA).

Η συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Ενίσχυση του εμπορίου

Η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπει, επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και δημοτικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι ήδη ανοικτές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές υπηρεσιών είτε πρόκειται για θαλάσσιες μεταφορές είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνίες ή λογιστικές υπηρεσίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καναδική αγορά.

Προστασία των γεωργικών προϊόντων και των κοινωνικών προτύπων

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προτύπων, καθώς και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά μέσα στη συμφωνία το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να νομοθετούν για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος.

Εξαιρέσεις

Η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην προστασία των επενδύσεων

Σε συνέχεια της πίεσης του Κοινοβουλίου, ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα επενδυτικού δικαστηρίου, που θα διασφαλίζει τον κρατικό έλεγχο μέσω της επιλογής των διαιτητών και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA)

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 506 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 43 αποχές τη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA). Συμπληρώνοντας την CETA, η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία CETA θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την αμοιβαία ενημέρωση και των δύο πλευρών ότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν ότι αυτό θα γίνει το νωρίτερο στις 1 Απριλίου 2017.

Καθότι η CETA ανακηρύχθηκε «μεικτή» συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια. 

Ιστορικό

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία CETA ξεκίνησαν το Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2014. Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016.

Το 2015 η ΕΕ εισήγαγε από τον Καναδά αγαθά αξίας 28,3 δισ. ευρώ και εξήγαγε αγαθά αξίας 35,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%, όταν η συμφωνία τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ