logo-print

CETA: Αυτή την εβδομάδα η τελική έγκριση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά

Προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες, ΕΕ και Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά το δικαίωμα των κρατών να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία

12/02/2017

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την ερχόμενη Τετάρτη την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA).

Η συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες και θα ανοίξει την αγορά των δημοσίων συμβάσεων του Καναδά.

Διαβάστε επίσης: «Μπλόκο» στη συμφωνία Καναδά - Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη και τις ευκαιρίες που αναμένεται να δημιουργήσει η CETA σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ.

Προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες, η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά το δικαίωμα των κρατών να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία.

Σε συνέχεια της πίεσης του Κοινοβουλίου, ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους αντικαταστάθηκε από το σύστημα επενδυτικού δικαστηρίου, που θα διασφαλίζει τον κρατικό έλεγχο μέσω της επιλογής των διαιτητών και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA)

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να δώσουν επίσης τη συγκατάθεσή τους στη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA).

Συμπληρώνοντας την CETA, η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Ιστορικό

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία CETA ξεκίνησαν το Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2014. Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016.

Το 2015 η ΕΕ εισήγαγε από τον Καναδά αγαθά αξίας 28,3 δισ. ευρώ και εξήγαγε αγαθά αξίας 35,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%, όταν η συμφωνία τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας εδώ.

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send