logo-print

Προς ένα Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ: Κυρώνεται και από την Ελλάδα η σχετική συμφωνία

Αρμόδιο για την επίλυση διαφορών που αφορούν τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ

01/03/2017

16/11/2017

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Συμφωνία, η οποία έχει υπογραφεί από το 2013, αφορά στην ίδρυση ενός Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για την επίλυση διαφορών που αφορούν τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ.

Το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα διαθέτει αποκλειστική αρμοδιότητα για αγωγές που αφορούν στην ισχύ ή την προσβολή του ενιαίου ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, συντελώντας με τον τρόπο αυτόν, στην αποφυγή του κινδύνου πολλαπλών δικαστικών αγωγών σε διαφορετικά κράτη-μέλη σχετικά με το ίδιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, καθώς και τον κίνδυνο έκδοσης διαφορετικών δικαστικών αποφάσεων επί της ίδιας διαφοράς σε κάθε κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας είναι δικαστήριο κοινό στα Συμβαλλόμενα Κράτη Μέλη και ως εκ τούτου υπέχει τις αυτές υποχρεώσεις δυνάμει του δικαίου της Ένωσης με οιοδήποτε εθνικό δικαστήριο των Συμβαλλόμενων Κραών Μελών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ίδρυση Τοπικού Τμήματος του Ενιαίου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, με σχετική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί από 25 κράτη μέλη της, όμως θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από τουλάχιστον 13 από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλία και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενημερωθείτε για την πορεία των σχετικών κυρώσεων εδώ.

Δείτε το σχέδιο νόμου για την «Kύρωση και προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία των διατάξεων της Συμφωνίας για την ίδρυση Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τoυ Πρωτοκόλλoυ για τα προνόμια και τις ασυλίες του Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας» εδώ.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ