logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση της Διοίκησης να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση

Επί 6 χρόνια οι αρμόδιες αρχές της Χαλκιδικής αρνούνταν να συμμορφωθούν με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου - 26 (!) χρόνια για να αγοράσει η ενδιαφερόμενη ένα αγροτεμάχιο

18/04/2017

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στη συμμόρφωση της διοίκησης με τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων έγιναν η αιτία για μία ακόμα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση (Vasiliadou v. Greece - no. 32884/09) αφορά σε μία γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία από 1991 (!) προσπαθεί να αγοράσει ένα αγροτεμάχιο στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής με σκοπό την καλλιέργειά του.

Οι αιτήσεις της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας απερρίφθησαν με την αιτιολογία ότι δεν κατοικούσε μόνιμα στην περιοχή.

Το 1998 προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, με την αίτησή της να απορρίπτεται πρωτοδίκως.

Το 2004, ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την έφεσή της, κρίνοντας ότι πληροί όλα τα νόμιμα κριτήρια για την αγορά του αγροτεμαχίου.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2004, η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων παρέλαβε την απόφαση του δικαστηρίου και το αίτημα της ενδιαφερόμενης για να ρυθμιστεί το ζήτημα.

Στις 23 Αυγούστου 2006 η Νομαρχία Χαλκιδικής ενημέρωσε την κυρία Βασιλειάδου ότι η αίτησή της δεν μπορούσε να εγκριθεί καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα οικόπεδα.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2008, και αφού είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην αρμόδια επιτροπή της Νομαρχίας, η ενδιαφερόμενη προσέφυγε στην επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι αρμόδιο για την ορθή εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από τα όργανα της διοίκησης.

Η επιτροπή εξέτασε την αίτηση στις 11 Φεβρουαρίου 2010, διαπιστώνοντας ότι η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου επί πέντε χρόνια χωρίς έγκυρο λόγο, ορίζοντας προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί.

Με απόφασή της στις 20 Οκτωβρίου 2010, η Επιτροπή συμφώνησε τελικώς να πωλήσει ένα οικόπεδο στην ενδιαφερόμενη, επισημαίνοντας ότι ήταν το μοναδικό διαθέσιμο στην περιοχή.

Ενόψει όλων των παραπάνω, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα της ενδιαφερόμενης στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης (άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ), καθώς από το 2004 έως το 2010 η Διοίκηση αρνείτο αδικαιολόγητα να συμμορφωθεί με τη σχετική δικαστική απόφαση, επιδικάζοντας στην προσφεύγουσα 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Δείτε την απόφαση του ΕΔΔΑ (στην γαλλική γλώσσα) εδώ.

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
send