logo-print

Όλα έτοιμα για τη δωρεάν περιαγωγή (roaming) από τον Ιούνιο

Από τις 15 Ιουνίου όσοι ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρέωση

25/04/2017

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Από τις 15 Ιουνίου και εξής, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ θα είναι σε θέση να τηλεφωνούν, να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να σερφάρουν στο Διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρέωση.

Η τελευταία προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας εκπληρώθηκε σήμερα με την έγκριση από το Συμβούλιο της νομικής πράξης που θέτει το ανώτατο όριο που μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους οι πάροχοι ώστε να είναι δυνατή η περιαγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η περιαγωγή χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού («roam like at home») αφορά όσους ζουν στην Ευρώπη και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ για λόγους εργασίας ή ψυχαγωγίας. Θα εφαρμοσθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία λίγο μετά τις 15 Ιουνίου.

Σκοπός της περιαγωγής με εσωτερική χρέωση είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία των ταξιδιωτών. Δεν υπάρχει πρόθεση να επιτραπεί η μόνιμη περιαγωγή στην περίπτωση που ένας πελάτης θα γινόταν συνδρομητής στη χώρα με τις φθηνότερες τιμές και θα χρησιμοποιούσε τη συνδρομή για περιαγωγή στην πατρίδα του.

Ειδικοί κανόνες ισχύουν για τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστα δεδομένα και τις προπληρωμένες κάρτες. Για πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά καθώς και άλλα πρακτικά ζητήματα, βλ. τις «Συχνές ερωτήσεις» της Επιτροπής (σύνδεσμος παρακάτω).

Η μεταρρύθμιση των τιμών χονδρικής της ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα αποτελούσε πρακτική και νομική προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, όπως είχαν οριστεί στον κανονισμό περί περιαγωγής του 2015. Τα νέα ανώτατα όρια χονδρικής ήταν απαραίτητα για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των παρόχων να προσφέρουν υπηρεσίες περιαγωγής χωρίς πρόσθετα τέλη στους πελάτες τους χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των εγχώριων υπηρεσιών τους.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τον κανονισμό για τις αγορές περιαγωγής χονδρικής στις 6 Απριλίου, η σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο αποτελεί την τελευταία νομική ενέργεια πριν από την υπογραφή του κειμένου από τα δύο θεσμικά όργανα στα μέσα Μαΐου και τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ έως το τέλος Μαΐου. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του. Αυτό σημαίνει ότι θα τηρηθεί η προθεσμία της 15ης Ιουνίου 2017 και θα μπορέσει να αρχίσει η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς περιαγωγής χονδρικής και τα ανώτατα όρια που συμφωνήθηκαν, βλ. ανακοινωθέν τύπου της 31ης Ιανουαρίου 2017 (σύνδεσμος παρακάτω).

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send