logo-print

Μειωμένες από σήμερα οι χρεώσεις roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναλυτικός πίνακας

Σε ισχύ και οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο (net neutrality)

30/04/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) βρισκόμαστε από σήμερα, καθώς οι προσαυξήσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις και τη χρήση δεδομένων στο εξωτερικό μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Υπεθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουνίου 2017 οι χρεώσεις περιαγωγής καταργούνται πλήρως, κάτι που σημαίνει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό θα έχει το ίδιο κόστος με τις αντίστοιχες υπηρεσίες εντός της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Συνήγορος Καταναλωτή: Προσοχή στις χρεώσεις περιαγωγής (roaming)

Κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου 2017, οι φορείς τηλεπικοινωνιών θα είναι σε θέση να χρεώνουν ένα μικρό επιπλέον ποσό στις εγχώριες χρεώσεις.

Αναλυτικότερα:

  Ισχύουσες τιμές Από 30 Απριλίου 2016 μέχρι 14 Ιουνίου 2017 Από 15 Ιουνίου 2017
Ανά λεπτό κλήσης (εξερχόμενες) 0.19 Εγχώρια τιμή + έως 0,05 επιπλέον χρέωση Η χρήση του κινητού στο εξωτερικό = ίδια τιμή όπως στην ίδια χώρα
Ανά εξερχόμενο μήνυμα 0.06 Εγχώρια τιμή + έως 0,02 επιπλέον χρέωση
Ανά megabyte δεδομένων 0.20 Εγχώρια τιμή + έως 0,05 επιπλέον χρέωση
Ανά εισερχόμενο μήνυμα Δωρεάν
Ανά λεπτό κλήσης (εισερχόμενες) 0.05 Δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο τη μέγιστη επιβάρυνση χονδρικής που μπορεί να επιβληθεί για κλήσεις περιαγωγής, για το τέλος κινητού τερματισμού κλήσεων

Ουδετερότητα διαδικτύου (Net neutrality)

Η σημερινή μέρα είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμα λόγο, καθώς τίθενται σε ισχύ οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο (net neutrality).

Ουδετερότητα στο διαδίκτυο σημαίνει ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να αντιμετωπίσουν όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο, ιστοσελίδες και πλατφόρμες, με ισότητα, χωρίς, για παράδειγμα, να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν επίτηδες ιστοσελίδες και υπηρεσίες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ουδετερότητα στο διαδίκτυο αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τη μελλοντική ανάπτυξη του διαδικτύου.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία των ευρωπαϊκών οργάνων, πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι διατάξεις της ψηφισθείσας συμφωνίας για την ουδετερότητα είναι υπερβολικά ασαφείς, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να κάνουν «αθέμιτες» συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης: Ουδετερότητα διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας είναι οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στις αρχές της ουδετερότητας του διαδικτύου, οι οποίες θα υπάρξουν για χάρη της «προώθησης της καινοτομίας».

Όπως επεσήμανε ο δημιουργός του παγκόσμιου ιστού, Sir Tim Berners – Lee, η λογική αυτή είναι εσφαλμένη, καθώς, όπως ανέφερε, χρειάζονται ίσοι όροι για να ενισχυθεί η καινοτομία.

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση