logo-print

Εταιρική φοροαποφυγή: Νέα οδηγία για τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες

Με σκοπό να εμποδίσει τους ομίλους επιχειρήσεων από το να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας για να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις

30/05/2017

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα για την πρόληψη της εταιρικής φοροαποφυγής, με τη θέσπιση κανόνων για την εξάλειψη των «ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων» με τα φορολογικά συστήματα τρίτων χωρών.

Στις 29 Μαΐου 2017, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία με σκοπό να εμποδίσει τους ομίλους επιχειρήσεων από το να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ δύο ή περισσότερων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας για να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστεί μία από τις βασικές πρακτικές που έχουν επινοήσει οι πολυεθνικές εταιρείες για να μειώσουν τη φορολογική οφειλή τους», δήλωσε ο κ. Edward Scicluna, Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου.

«Η οδηγία συμπληρώνει τους κανόνες που υιοθετήσαμε πέρυσι για την αντιμετώπιση των συνηθέστερων μορφών φοροαποφυγής. Επίσης, θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ».

Η οδηγία εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου «Ανταγωνιστικότητα», χωρίς συζήτηση. Αποτελεί κατάληξη συμφωνίας που σημειώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωμοδότησε στις 27 Απριλίου 2017.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν την οδηγία στις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις τους έως την 1η Ιανουαρίου 2020 (1η Ιανουαρίου 2022 για μια συγκεκριμένη διάταξη).

May 2017 directive on hybrid mismatches with third countries

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send