logo-print

«Μπλόκο» στο μεγαλύτερο project βιομετρικής ταυτοποίησης στον κόσμο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας

Απόφαση - σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής - Τι είναι το project «Aadhaar» για τη βιομετρική ταυτοποίηση

24/08/2017

16/11/2017

Πολιτειολογία
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με μία απόφαση - σταθμό το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για τους πολίτες της χώρας.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή αποτελεί "εγγενές τμήμα του άρθρου 21 του Συντάγματος που προστατεύει τη ζωή και την ελευθερία".

Η απόφαση είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στο -
τεραστίων διαστάσεων - project της κυβέρνησης με την ονομασία Aadhaar, ένα σύστημα βιομετρική ταυτοποίησης, το οποίο θα επιτρέπει την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, τραπεζικούς λογαριασμούς και την πληρωμή φόρων.

Οργανισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες πως τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, τη στιγμή που οι ινδικές αρχές επιδιώκουν την υποχρεωτική εγγραφή όλων των πολιτών της χώρας.

Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανατρέπει δύο προηγούμενες αποφάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.

Τι είναι το Aadhaar

Το Aadhaar είναι το μεγαλύτερο project βιομετρικής ταυτοποίησης στον κόσμο.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η ινδική κυβέρνηση έχει συλλέξει τα δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες από τις ίριδες των ματιών περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο πολιτών και τα έχει αποθηκεύσει σε ένα κέντρο δεδομένων υψηλής ασφάλειας.

Οι Ινδοί πολίτες αποκτούν έναν τυχαίο 12ψήφιο αριθμό που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή της χώρας (Unique Identification Authority of India).

Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του προγραμμάτος, ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των δεδομένων, ενώ υπήρξαν πρόσφατα περιστατικά παραβιάσεων που συνδέονται με το Aadhaar, με άτομα να κατηγορούνται για παράνομη αποθήκευση βιομετρικών πληροφοριών.

Οι κριτικοί πιστεύουν επίσης ότι το Aadhaar περιέχει αρκετά δεδομένα για να δημιουργήσει προφίλ των οικονομικών συνηθειών ενός ατόμου, της ιδιοκτησίας του και άλλων προσωπικών πληροφοριών.

Με πληροφορίες από bbc.com

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ