logo-print

Χορήγηση Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο

Η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει και ρυθμίζει με σαφήνεια τη χορήγηση Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους αιτούντες άσυλο

01/09/2017

16/11/2017

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με τη χορήγηση Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά το έγγραφο:

Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά τη χορήγηση Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη την χώρα, καθώς και σε συνέχεια κοινής επιστολής-αναφοράς 25 οργανώσεων (Αρ. Πρ. 4607), προχωρήσαμε σε ενδελεχή μελέτη και εξέταση της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε να κατανοήσουμε αν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θέτει εμπόδια κατά τη διαδικασία έκδοσής τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει και ρυθμίζει με σαφήνεια τη χορήγηση Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα: 

1) Αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης Α.Μ.Κ.Α.

Η απόφαση υπ' αριθμ. οικ.7791/245/Φ80321(ΦΕΚ 596/Β/09) αποσαφηνίζει τη διαδικασία έκδοσης Α.Μ.Κ.Α. από ξένους υπηκόους. Συγκεκριμένα, για τη διαδικασία αυτή απαιτούνται η προσκόμιση του δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή του δελτίου ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατηρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες για την απόδοση του Α.Μ.Κ.Α. Επιπλέον, η διαδικασία χορήγησης Α.Μ.Κ.Α. μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω εκπροσώπου, εφόσον αυτός προσκομίσει πρωτότυπα ή επικυρωμένα τα πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας του δικαιούχου, καθώς και μια υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι εκπροσωπεί του δικαιούχο.

Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ18/10991/27-5-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού καθώς και η άδεια παραμονής αλλοδαπού πρέπει να γίνονται δεκτά από τις Διοικητικές Αρχές και τα Κ.Ε.Π. της χώρας, για την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας των αλλοδαπών πολιτών κατά τη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του «Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας».

Καθότι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16), οι τίτλοι διαμονής που πιστοποιούν την νομιμότητα της διαμονής του στη χώρα είναι η άδεια διαμονής δικαιούχων διεθνούς προστασίας και δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας ή δελτίο αιτήσαντος άσυλο, όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (αριθμ. πρωτ. 21458/5-7-2016) προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήμάτα που παρατηρούνται σε διάφορα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τα οποία αφορούν στην απόδοση Α.Μ.Κ.Α. σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο, πραγματοποιήσαμε πρόσφατα σχετική συνάντηση με εκπροσώπους του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Υγείας, της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. με στόχο να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα και να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μελετήθηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία απόδοσης Α.Μ.Κ.Α. σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο προκύπτουν από παρανόηση της ισχύουσας νομοθεσίας από τα Κ.Ε.Π., αναφορικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται από τους δικαιούχους προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία χορήγησης Α.Μ.Κ.Α.

Με δεδομένα τα παραπάνω, κρίθηκε απαραίτητη η από κοινού σύνταξη νέας εγκυκλίου η οποία θα υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και στην οποία θα διευκρινίζεται με σαφήνεια τόσο η διαδικασία όσο και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την απόδοση Α.Μ.Κ.Α.

Μέχρι την έκδοση της νέας εγκυκλίου, θα συνεχιστεί η κατ' εφαρμογή του νόμου διαδικασία χορήγησης Α.Μ.Κ.Α. σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ή διαμερίσματα, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας με Διεθνείς Οργανισμούς και Μ.Κ.Ο. Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των τελευταίων συνοδεύουν τους ενδιαφερόμενους στα Κ.Ε.Π. προκειμένου να τους βοηθήσουν και να τους διευκολύνουν κατά τη διαδικασία απόδοσης Α.Μ.Κ.Α.

2) Αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης Α.Φ.Μ. 

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1039 (1/04/2016) του Υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία έκδοσης Α.Φ.Μ.  πραγματοποιείται με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της εκάστοτε Δ.Ο.Υ. των ακολούθων:

• Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ) ή Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού ή Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο  Αλλοδαπού και κατάθεση ευκρινούς φωτοαντιγράφου αυτών

• Συμπληρωμένο το έντυπο «Δήλωση απόδοσης Α.Φ.Μ./Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» (Μ1)

• Συμπληρωμένο το έντυπο «Δήλωση Εναρξης/Μεταβολής Εργασιών Φυσικού Προσώπου» (Μ2), στη περίπτωση των αναννωρισυένων δικαιούχων διεθνούς προστασίας στους οποίους, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α/51/03-04-2016) επιτρέπεται η άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α/51/03-04-2016), όσοι κατέχουν «Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού» ή «Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία» έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ή την παροχή υπηρεσιών ή έργου, και επομένως τους χορηγείται μόνο Α.Φ.Μ. 

Δείτε το έγγραφο στο asylo.gov.gr

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
send