logo-print

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τις εκλογές οργάνων στα ΑΕΙ και την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών

Τρόπος διεξαγωγής εκλογικών διαδικασιών κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ (Ν. 4485/2017)

16/09/2017

16/11/2017

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β3255/15.9.2017) η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων των Α.Ε.Ι. και διαδικασία ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, η απόφαση ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων αυτών, κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 4485/2017 και έως την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε ιδρύματος.

Μονομελή όργανο διοίκησης του Α.Ε.Ι. αποτελούν ο Πρύτανης, ο Αντιπρύτανης, ο Κοσμήτορας, ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος και ο Διευθυντής Τομέα.

Η απόφαση περιλαμβάνει διατάξεις αναφορικά με την υποβολή υποψηφιοτήτων και τους εκλογικούς καταλόγους, την εκλογική διαδικασία, τα ψηφοδέλτια, την καταμέτρηση και άλλα ζητήματα.

Εκλογική διαδικασία με κάλπη

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση προβλέπεται ότι η ψηφοφορία διεξάγεται σε ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την προκήρυξη των εκλογών και σε χώρο που ορίζει το όργανο διενέργειας των εκλογών (βλ. άρθρο 1 για ορισμούς).

Για την εκλογή Πρύτανη, Αντιπρυτάνεων, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος χρησιμοποιούνται δύο κάλπες.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητα τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητα τους, το οποίο οφείλουν να προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή.

Ανάδειξη εκπροσώπων φοιτητών

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων εκλέγονται με τους αναπληρωτές τους από το σύνολο των φοιτητών με δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με την περ. β’ του άρθρου 2 του ν. 4485/2017 της οικείας κατηγορίας (α) προπτυχιακοί φοιτητές και β) μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

Η εκλογή γίνεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία και προκηρύσσεται από τον Πρύτανη, ο οποίος και συγκροτεί σχετική τριμελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη κατά περίπτωση από φοιτητές με δικαίωμα συμμετοχής ή από μέλη της οικείας κατηγορίας προσωπικού με τους αναπληρωτές τους.

Οι υποψηφιότητες, οι παραιτήσεις και οι ενστάσεις σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφίων υποβάλλονται στην εφορευτική επιτροπή δια της αρμόδιας για φοιτητικά θέματα ή για θέματα προσωπικού, αναλόγως, υπηρεσίας του ιδρύματος και πρωτοκολλούνται.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση 153348/Ζ1/15.9.2017

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send