logo-print

Aντιντάμπινγκ: Νέοι κανόνες για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Στόχος ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων έχουν μειωθεί τεχνητά μέσω κρατικής παρέμβασης

12/10/2017

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 11 Οκτωβρίου 2017, οι πρέσβεις της ΕΕ προσυπέγραψαν την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προτεινόμενη μεθοδολογία της ΕΕ για την αξιολόγηση των στρεβλώσεων της αγοράς σε τρίτες χώρες.

Χάρη στους νέους κανόνες, η ΕΕ διατηρεί την ικανότητα να προστατεύει τους παραγωγούς της από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Στόχος των κανόνων αυτών είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων έχουν μειωθεί τεχνητά μέσω κρατικής παρέμβασης.

«Το διεθνές εμπόριο μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης, αλλά μόνον εφόσον οι κανόνες τηρούνται από όλους. Με τη νέα αυτή μεθοδολογία αντιντάμπινγκ, θα διαθέτουμε αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση του ντάμπινγκ σε σημαντικούς τομείς όπως ο χάλυβας», δήλωσε ο κ. Urve Palo, Υπουργός Εμπορίου της Εσθονίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. «Οι κανόνες μας είναι δίκαιοι, σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του ΠΟΕ και θα εφαρμόζονται ενιαία σε όλες τις χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει εμπορικές συναλλαγές.»

Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία, καταργείται η διάκριση που ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ οικονομιών της αγοράς και μη κατά τον υπολογισμό του ντάμπινγκ. Αντ’ αυτής, η Επιτροπή θα πρέπει να αποδείξει την ύπαρξη «σημαντικής στρέβλωσης της αγοράς» μεταξύ της τιμής πώλησης ενός προϊόντος και του κόστους παραγωγής του. Προς τούτο, θα μπορεί να καθορίζει τιμή για το προϊόν, βασιζόμενη π.χ. στην τιμή του προϊόντος με μία χώρα με ανάλογο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης ή στο αντίστοιχο μη στρεβλωμένο διεθνές κόστος και διεθνείς τιμές.

Η Επιτροπή θα καταρτίζει επίσης ειδικές εκθέσεις για χώρες ή τομείς, στις οποίες θα αναφέρονται οι στρεβλώσεις. Συμφώνως προς την τρέχουσα πρακτική, θα εναπόκειται στις επιχειρήσεις της ΕΕ να υποβάλλουν καταγγελίες, θα μπορούν ωστόσο να επικαλούνται τις εκθέσεις της Επιτροπής προς υποστήριξη της υπόθεσής τους.

Τα επόμενα στάδια:

Το κείμενο που εγκρίθηκε από τους πρέσβεις της ΕΕ θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων, προκειμένου να εγκριθεί και τύποις. Θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα από τη δημοσίευση του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ιστορικό:

Τον Νοέμβριο του 2016, η Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις της μεθοδολογίας αντιντάμπινγκ. Η συγκεκριμένη αυτή προσαρμογή στον κανονισμό σχετικά με τα μέσα εμπορικής άμυνας - που είναι επίσης υπό αναθεώρηση - διατυπώνεται κατά τρόπο ουδέτερο ως προς τις χώρες και σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

 

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ