logo-print

Τήρηση καταλόγων για εσωκομματικές εκλογές και προστασία προσωπικών δεδομένων (ΑΠΔΠΧ)

Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τη γνωστοποίηση αρχείων στο πλαίσιο διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής νέου πολιτικού φορέα

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ' αριθμ. 126/2017 απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε σχετικά με τη νομιμότητα της γνωστοποίησης αρχείων στο πλαίσιο διεξαγωγής προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής νέου πολιτικού φορέα.

Ειδικότερα, η Αρχή ενημερώθηκε ότι για τη διεξαγωγή προκριµατικών εκλογών για την ανάδειξη ενός νέου πολιτικού φορέα, η αρμόδια επιτροπή προτίθεται να τηρήσει τα ακόλουθα αρχεία :

1. Αρχείο Εθελοντών για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και τη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών, το οποίο θα περιλαµβάνει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας των ενδιαφεροµένων,

2. Αρχείο ψηφισάντων, το οποίο θα περιλαµβάνει τα στοιχεία ταυτότητας όσων ψηφίσουν για ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα (όνοµα, επώνυµο, πατρώνυµο, δ/νση, Α∆Τ) και

3. Μητρώο Μελών του νέου πολιτικού φορέα, στο οποίο θα καταχωρισθούν τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυµούν να συµµετάσχουν στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη σύγκληση του ιδρυτικού συνεδρίου. 

Διαβάτε επίσης: Επικοινωνία μεταξύ μηχανών, metadata και spam προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων

Λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικό νομικό πλάισιο, η Αρχή έκρινε ότι :

A) για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας επιλογής του επικεφαλής του υπό ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, µπορεί να καταρτιστεί αρχείο ψηφισάντων, προκειµένου αφενός να αποδεικνύεται η συµµετοχή στην ψηφοφορία και αφετέρου να προκύπτει, διά της υπογραφής των ψηφιζόντων, η συγκατάθεσή τους ως προς την επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδοµένων.

Το εν λόγω αρχείο µπορεί να χρησιµοποιηθεί αποκλειστικά για τον έλεγχο του αδιάβλητου της ψηφοφορίας και για τον λόγο αυτόν η τήρηση και η λειτουργία του πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστηµα για τη διενέργεια των απαιτούµενων εξακριβώσεων, το οποίο κατά την κρίση της Αρχής, δεν µπορεί να υπερβαίνει τους δύο µήνες µετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των προκριµατικών εκλογών.

Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάδοση των προσωπικών δεδοµένων που περιέχονται στο αρχείο αυτό και κυρίως η διάδοσή τους µέσω διαδικτύου, είναι όµως επιτρεπτή η διαβίβασή του στα πολιτικά κόµµατα και στις πολιτικές κινήσεις που συµπράττουν στο εγχείρηµα της ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα, καθώς και στους υποψηφίους για την ηγεσία του, και η χρησιµοποίησή του εντός του ως άνω προσδιορισθέντος χρονικού διαστήµατος.

Β) Είναι επίσης επιτρεπτή η δηµιουργία ιδιαίτερου αρχείου µελών του νέου πολιτικού φορέα, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυµούν τη συµµετοχή τους στις περαιτέρω διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα.

Τα στοιχεία που περιλαµβάνονται στο εν λόγω αρχείο µπορούν να τηρηθούν επ’ αόριστον, δεδοµένου ότι ο σκοπός του συγκεκριµένου αρχείου είναι η συγκρότηση του πρώτου πυρήνα των µελών και των εκλογέων του νέου πολιτικού φορέα και 9 υπάρχει ειδική συγκατάθεση των προσώπων αυτών για τον συγκεκριµένο σκοπό επεξεργασίας.

Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάδοση των προσωπικών δεδοµένων που περιέχονται στο αρχείο αυτό και κυρίως η διάδοσή τους µέσω διαδικτύου.

Γ) Τέλος, όσον αφορά το αρχείο εθελοντών είναι επιτρεπτή η τήρηση και η λειτουργία του, αλλά µόνο για χρονικό διάστηµα δύο µηνών µετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των προκριµατικών εκλογών, ενώ και στην περίπτωση αυτήν απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάδοση των προσωπικών δεδοµένων που περιέχονται στο αρχείο αυτό.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση 126/2017 της Αρχής εδώ.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ