logo-print

Ποινικοποιείται το «στιγμιαίο διαζύγιο» των μουσουλμάνων στην Ινδία

Σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ινδία

03/01/2018

03/01/2018

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στην έγκριση νομοσχεδίου με το οποίο ποινικοποιείται η πρακτική του στιγμιαίου προφορικού διαζυγίου (γνωστό ως «τριπλό τάλακ») προχώρησε το Κοινοβούλιο της Ινδίας.

Σύμφωνα με την πρακτική του στιγμιαίου διαζυγίου, ένας Μουσουλμάνος άνδρας έχει τη δυνατότητα να χωρίσει με τη σύζυγό του, εφόσον επαναλάβει τρεις φορές τη λέξη τάλακ (talaq).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου [Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act of 2017], «κάθε δήλωση "τάλακ" από έναν άνδρα προς τη σύζυγό του, είτε προφορικώς είτε γραπτώς είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι άκυρη και παράνομη", ενώ «όποιος δηλώνει "ταλάκ" προς τη σύζυγό του θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών και χρηματική ποινή».

Ο νόμος προβλέπει την ενίσχυση της προστασίας των παντρεμένων μουσουλμάνων γυναικών, υπό τη μορφή δικαιώματος λήψης διατροφής και υποστήριξης για τα τέκνα, το οποίο καθορίζεται από δικαστήριο.

Ο νόμος παρέχει επίσης τη δυνατότητα στην γυναίκα να ασκεί την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων της κατά τρόπο που επίσης καθορίζεται από δικαστήριο.

Το νομοσχέδιο έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδιάς, με την οποία κρίθηκε ότι το τριπλό talaq δεν αποτελεί "αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής πρακτικής" και συνιστά παραβίασης της "συνταγματικής ηθικής της χώρας".

Πηγή: jurist.org

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -