logo-print

Άρθρο 12 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ3(α)/ 91512/12.1.2018 - Γενικές Διατάξεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/01/2018

Κωδικοποιημένο
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς εφαρμόζουν, προς εκπλήρωση των καθηκόντων καλλυντικοεπαγρύπνησης, σύστημα καλλυντικοεπαγρύπνησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθμ. 1223/2009 και τις Κατευθυντήριες Γραμμές για το Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα, που καθορίστηκαν με το Παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής της 25ης Νοεμβρίου 2013 (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλ. Εκδ. L 315/1982), όπως αναθεωρούνται και ισχύουν.

2. Το υπεύθυνο πρόσωπο ή ο διανομέας αξιολογεί επιστημονικά, μέσω του συστήματος καλλυντικοεπαγρύπνησης που τηρεί σύμφωνα με την παρ. 1, όλες τις πληροφορίες, εξετάζει τις επιλογές για την ελαχιστοποίηση και την πρόληψη των κινδύνων και λαμβάνει προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, εφόσον απαιτείται.

3. Ο Ε.Ο.Φ. καταγράφει τα στοιχεία καλλυντικοεπαγρύπνησης που περιέρχονται σε γνώση του, αξιολογεί κάθε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα προσωρινή ή μόνιμη λειτουργική ανικανότητα, αναπηρία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, συγγενείς ανωμαλίες ή άμεσο κίνδυνο για τη ζωή ή το θάνατο και λαμβάνει τα ενδεδειγμένα, κατά περίπτωση, μέτρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καλλυντικοεπαγρύπνησης, και ιδίως για την εκτίμηση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας και ταυτοποιημένου προϊόντος που χρησιμοποιείται από τους τελικούς χρήστες, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να αναθέτει σε εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας την υποβολή εξειδικευμένων επιστημονικών εισηγήσεων.

4. Τις υποχρεώσεις του άρθρου 23 παρ.1 και 3 του Κανονισμού (Ε.Ε.) υπ’ αριθμ. 1223/2009 υπέχουν και οι επαγγελματίες υγείας της παρ.4 της ίδιας ως άνω διάταξης, ενώ οι καταναλωτές-τελικοί χρήστες υποβάλλουν αυθορμήτως τις εν λόγω αναφορές.

5. Πέραν των προβλεπομένων για τις αρμόδιες Αρχές στον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθμ. 1223/2009 και το ν.1316/1983, όπως ισχύει, ο Ε.Ο.Φ. λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ενθαρρύνονται οι τελικοί χρήστες να του αναφέρουν τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, ο ΕΟΦ μπορεί να συνεργάζεται με ενώσεις καταναλωτών και επαγγελματικές ενώσεις στον τομέα της υγείας.

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ