logo-print

Άρθρο 13 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ3(α)/ 91512/12.1.2018 - Διοικητικά Μέτρα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/01/2018

Κωδικοποιημένο
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

1. Ο Ε.Ο.Φ. δεν δύναται να αρνηθεί, να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη διάθεση στην αγορά των καλλυντικών προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ανωτέρω Κανονισμού.

2. Στα πλαίσια της εποπτείας της αγοράς των καλλυντικών προϊόντων, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 22 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1223/2009, ο Ε.Ο.Φ. πραγματοποιεί τους κατάλληλους ελέγχους για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης προς τον ανωτέρω Κανονισμό. Δύναται ιδίως να ζητά από τα υπεύθυνα πρόσωπα και να ελέγχει τα έγγραφα και τις πληροφορίες που κρίνει αναγκαία και πρόσφορα και να ενεργεί επιτόπιους και εργαστηριακούς ελέγχους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 15 της παρούσας.

3. Με αιτιολογημένη απόφαση του Ε.Ο.Φ, κοινοποιούμενη στο υπεύθυνο πρόσωπο, και αναρτώμενη στην ιστοσελίδα του, απαγορεύονται, αποσύρονται ή ανακαλούνται καλλυντικά προϊόντα ή παρτίδες αυτών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, και ιδίως όταν:

α) Περιέχουν ουσίες που απαγορεύεται τελείως η χρήση τους από τις ισχύουσες διατάξεις.

β) Περιέχουν χρωστικές ή άλλες ουσίες που αναφέρονται στα Παραρτήματα του Κανονισμού 1223/2009, όπως εκάστοτε ισχύουν, πέραν των επιτρεπομένων ορίων και περιορισμών.

γ) Χρησιμοποιούνται στην επιγραφή, την παρουσίαση για πώληση και τη διαφήμιση, κείμενα ονομασίες σχήματα, εικόνες ή άλλα σύμβολα, που προσδίδουν σ’ αυτά χαρακτηριστικά ή ιδιότητες που δεν έχουν.

δ) Παραβιάζει τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι διατάξεις των άρθρων 7 και 8 της παρούσας, και ιδίως αυτές που αναφέρονται στην έκθεση ασφάλειας.

4. Εφόσον ο Ε.Ο.Φ. διαπιστώνει ότι ορισμένο καλλυντικό προϊόν που έχει τεθεί στην αγορά ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη κι αν είναι καταρχήν σύμφωνο προς τις απαιτήσεις, τους όρους και τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι διατάξεις του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1223/2009 και της παρούσας, αποφασίζει με πράξη του, που κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του, για την απόσυρση ή για την ανάκληση, ή για την διάθεση του καλλυντικού προϊόντος υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση