logo-print

Κυρώνει η Ελλάδα τη Σύμβαση της Χάγης για τη Διεθνή Προστασία Ενηλίκων

Για ενήλικες οι οποίοι λόγω σωματικής ή διανοητικής διαταραχής δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους

18/01/2018

18/01/2018

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργίου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Σύμβασης της Χάγης της 13ης Ιανουαρίου 2000 για τη Διεθνή Προστασία Ενηλίκων».

Η Σύμβαση εφαρμόζεται σε διεθνείς καταστάσεις ως προς την προστασία των ενηλίκων οι οποίοι, εξαιτίας κάποιας βλάβης ή ανεπάρκειας των προσωπικών τους ικανοτήτων δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Η Σύμβαση έχει ως αντικείμενο:

α. να καθορίζει το Κράτος του οποίου οι Αρχές έχουν δικαιοδοσία για την λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του προσώπου ή της περιουσίας του ενηλίκου,

β. να καθορίζει το εφαρμοστέο από τις Αρχές αυτές κατά την άσκηση της διεθνούς δικαιοδοσίας τους δίκαιο

γ. να καθορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο στην εκπροσώπηση του ενηλίκου,

δ. να εξασφαλίζει την αναγνώριση και την εκτέλεση των μέτρων προστασίας σε όλα τα Συμβαλλόμενα Κράτη,

ε. να εδραιώνει μεταξύ των Αρχών των Συμβαλλομένων Κρατών την απαραίτητη συνεργασία για την πραγματοποίηση των σκοπών της Σύμβασης.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γήρανση του πληθυσμού του πλανήτη, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διεθνή κινητικότητα, δημιούργησε την ανάγκη για βελτιωμένη διεθνή προστασία των ευπαθών ενηλίκων, βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων και διεθνούς συνεργασίας.

Το αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των περιπτώσεων νόσων λόγω μεγάλης ηλικίας.

Καθώς οι διεθνείς μετακινήσεις πραγματοποιούνται ευκολότερα, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μετά τη συνταξιοδότηση στο εξωτερικό.

Παρουσιάζονται ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαχείριση και την πώληση αγαθών που ανήκουν σε άτομα τα οποία υποφέρουν από εξασθένιση των προσωπικών τους ικανοτήτων.

Στην περίπτωση που οι ίδιοι οι ενήλικοι φροντίζουν εκ των προτέρων για την προστασία τους για την περίοδο που δεν θα είναι σε θέση να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, ορίζοντας για παράδειγμα έναν εκπρόσωπο, είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις αυτές να λαμβάνονται υπόψη και στο εξωτερικό.

Προκύπτουν ζητήματα όπως το ποιος νόμος εφαρμόζεται, ποιος έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τον ενήλικο και με ποιες αρμοδιότητες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς κανόνες όσον αφορά τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με σκοπό την προστασία του ατόμου ή της περιουσίας του ενηλίκου. Η Σύμβαση της Χάγης της 13ης Ιανουαρίου 2000 σχετικά με τη διεθνή προστασία των ενηλίκων ρυθμίζει πολλά από αυτά τα ζητήματα προβλέποντας κανόνες διεθνούς δικαιοδοσίας, εφαρμοστέου δικαίου και διεθνούς αναγνώρισης, καθώς και την επιβολή των προστατευτικών μέτρων.

Η Σύμβαση θεσπίζει επίσης έναν μηχανισμό για τη συνεργασία μεταξύ των αρχών των συμβαλλόμενων κρατών.

Η Σύμβαση προωθεί ορισμένους σημαντικούς στόχους της Σύμβασης της 13ης Δεκεμβρίου 2006 για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (Νέα Υόρκη) των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Μαΐου 2008, ιδιαίτερα τους στόχους για την ίση αναγνώριση ενώπιον του νόμου και τη διεθνή συνεργασία.

Στη δημόσια διαβούλευση μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send