logo-print

Προς μία κοινή ευρωπαϊκή άμυνα; Για πρώτη φορά η ΕΕ χρηματοδοτεί τον τομέα της άμυνας (infographic)

Σύγκριση του εξοπλισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ - Κοινή στρατιωτική έρευνα στο χώρο του διαδικτύου και τη ρομποτική

23/01/2018

23/01/2018

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωσης αναμένεται να δαπανήσει χρηματοδότηση για τη στήριξη της άμυνας, με τους ευρωβουλευτές να συζητούν προτάσεις για τη στήριξη της κοινής απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η περεταίρω αμυντική ένωση δεν αποτελεί καινούρια ιδέα.

Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, ήταν μια από τις πρώτες φιλόδοξες προσπάθειες για τη δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού στρατού, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ωστόσο, η αποτυχία δημιουργίας της περιόρισε τις φιλοδοξίες για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα για περίπου μισό αιώνα.

Την τελευταία εικοσαετία, οι ενέργειες για πιο στενή συνεργασία, γίνονται όλο και πιο έντονες και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), αποτελεί την τελευταία πρωτοβουλία για την από κοινού ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Επίσης, ενδέχεται να χρηματοδοτηθούν, για πρώτη φορά από την ΕΕ, σχέδια για συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, όπως η δημιουργία θαλάσσιων αεροσκαφών επιτήρησης και κοινές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι ευρωβουλευτές εργάζονται πάνω σε μια πρόταση για τη δημιουργία  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP), βάση του οποίου θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019-2020, με σκοπό τη συγχρηματοδότηση της από κοινού ανάπτυξης νέων αμυντικών τεχνολογιών και αγορών εξοπλισμού.

Το ποσό μετά από ένα χρόνο ενδέχεται να ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Παρόμοιο πρόγραμμα χρηματοδότησης για κοινή στρατιωτική έρευνα, για παράδειγμα για άμυνα στο χώρο του διαδικτύου και στη ρομποτική, αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» από την ΕΕ στην κοινή αμυντική συνεργασία (infographic)

Έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικό ερευνητικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2017-2019.

Σε ψήφισμα του για την εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, τον Δεκέμβριο του 2017, το ΕΚ καλωσόρισε τις προσπάθειες για τον καλύτερο συντονισμό  των αμυντικών δαπανών και υπενθύμισε ότι «η ΕΕ των 28 δαπανά το αντίστοιχο του 40 % του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, αλλά κατορθώνει να παράγει μόλις το 15 % των ικανοτήτων που παράγουν οι ΗΠΑ από τις ίδιες διαδικασίες, γεγονός που υποδεικνύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αποδοτικότητας».

Στις 22 Ιανουαρίου, τα  μέλη της επιτροπής Βιομηχανίας του ΕΚ συζήτησαν τις προτάσεις με ειδικούς.

Στις 23 Ιανουαρίου, τα μέλη την επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ πρότειναν ότι η ανάπτυξη συγκεκριμένων αμυντικών σχεδίων, όπως όπλων μαζικής καταστροφής, πλήρως αυτόνομων όπλων ή μικρών σε μέγεθος όπλων, που παράγονται κυρίως για εξαγωγές , δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ