logo-print

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) θα είναι υπεύθυνη για τη δίωξη όσων διαπράττουν αδικήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ

31/07/2018

02/09/2018

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την  «Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Με βάση τον Κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, δίωξη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη εκείνων που διαπράττουν αδικήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη  εις βάρος της ΕΕ, ωστόσο η αρμοδιότητά τους δεν επεκτείνεται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Διαβάστε σχετικά: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Χρήσιμες πληροφορίες για την νεά εισαγγελική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συσταθεί μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας 20 κρατών μελών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται μία σειρά από ζητήματα, όπως η επιλογή υποψηφίου/ας για τη θέση του/της Ευρωπαίου/ας Γενικού/ης Εισαγγελέα, των Ελλήνων/ίδων Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, την κατά  τόπον αρμοδιότητα του Τμήματος Ελλήνων/ίδων Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, τις ανακριτικές πράξεις δικονομικού καταναγκασμού και την ισχύς απορρήτων.

Στη διαβούλευση, η οποία  θαολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send