logo-print

«Πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ 20 κρατών - Η Ελλάδα ανάμεσά τους

29/09/2017

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Οι ευρωβουλευτές θα δώσουν το πράσινο φως στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα διερευνά και θα διώκει την απάτη κατά της ΕΕ και την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την καλύτερη προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, δίωξη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη εκείνων που διαπράττουν αδικήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη  εις βάρος της ΕΕ, ωστόσο η αρμοδιότητά τους δεν επεκτείνεται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση της απάτης συστήνουν 16 χώρες της ΕΕ (μεταξύ τους και η Ελλάδα)

Από το 2014, οι ευρωβουλευτές έχουν υιοθετήσει πολλά ψηφίσματα ζητώντας τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τονίσει τη σημασία της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των εισαγγελέων της.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συσταθεί μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας 20 κρατών μελών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Στη συνεργασία μπορούν να ενταχθούν ανά πάσα στιγμή και άλλα κράτη μέλη.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο, αλλά κάθε κράτος μέλος θα διορίσει τουλάχιστον έναν εντεταλμένο εισαγγελέα που θα βρίσκεται στο κράτος μέλος.

Ο κατάλογος των αδικημάτων που θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον, προκειμένου να συμπεριλάβει και άλλα εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία.

Μετά την έγκριση του ΕΚ, θα ακολουθήσει και η επίσημη έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αρχίσει τις εργασίες τις τουλάχιστον τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
send