logo-print

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ: Περικοπές στα προενταξιακά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αιτία ο παρατεταμένος μη σεβασμός του κράτους δικαίου και η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

26/09/2018

27/09/2018

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

  • Καμία βελτίωση στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου
  • Οι όροι είχαν τεθεί κατά την διαδικασία ψήφισης του ενωσιακού προϋπολογισμού για το έτος 2018 (Νοέμβριος του 2017)
  • Η ενίσχυση ύψους 70 εκατ. € θα δοθεί πλέον σε προγράμματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών  

Συγκεκριμένα, τα μέλη της  Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) συμφώνησαν την Τρίτη, 25-09-2018, να ακυρώσουν τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονταν για την Τουρκία και τα οποία ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν πληρούνται οι όροι βελτίωσης του κράτους δικαίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, το ΕΚ και το Συμβούλιο αποφάσισαν να τεθούν ως αποθεματικό 70 εκατομμύρια ευρώ ως προενταξιακά κονδύλια υπέρ της Τουρκίας (70 εκατ. € ως πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και 35 εκατ. € ως πιστώσεις πληρωμών), υπό την προϋπόθεση ότι «η Τουρκία θα προβεί σε μετρήσιμες, επαρκείς βελτιώσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής».

Εντούτοις, η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17-04-2018, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μέσω της αποδυνάμωσης αποτελεσματικού ελέγχου στο πολιτικό σύστημα».

Κατά συνέπεια, η προϋπόθεση που είχε τεθεί από την Επιτροπή Προϋπολογισμών δεν πληρούται, υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής.  

Ακολούθως, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 5/2018, στο οποίο η Επιτροπή προτείνει να μεταφερθούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Τουρκία στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Εργαλείου Γειτονίας (European Neighbourhood Instrument) μέσω πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων – προκειμένου να καλυφθούν δράσεις σχετιζόμενες με τις μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο και να εκπληρωθεί μέρος των ανειλημμένων δεσμεύσεων της ΕΕ προς τη Συρία – καθώς και στην υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 35 εκατομμύρια ευρώ μέσω πιστώσεων πληρωμών.   

Το σχέδιο της έκθεσης από τον Siegfried Muresan (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ρουμανία) ψηφίστηκε με 27 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 4 αποχές.

Επόμενα βήματα

Για να τεθεί σε ισχύ, το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού θα  πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Ολομέλεια του ΕΚ σε ψηφοφορία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Ποινικός Κώδικας Ι