logo-print

Αποζημίωση 110.000 ευρώ για απάνθρωπη μεταχείριση σε κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών (ΕΔΔΑ)

Κακομεταχείριση από αστυνομικούς της ΕΚΑΜ κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας στα κελιά τους

26/11/2018

20/12/2018

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με νέα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών.

Η υπόθεση αφορούσε 22 κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών, οι οποίοι κατήγγειλαν τα μέλη της ΕΚΑΜ για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας στα κελιά τους.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τον Απρίλιο του 2013 διεξήχθη αιφνιδιαστική έρευνα από Εισαγγελέα με την συνδρομή αστυνομικών αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, έπειτα από πληροφορίες για εξέγερσης κρατουμένων.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας διαπιστώθηκε από τον ιατρό της φυλακής ότι ορισμένοι κρατούμενοι έφεραν μώλωπες και ίχνη δερματίτιδας.

Λίγες ημέρες μετά οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί, μεταξύ άλλων, έκαναν εκτεταμένη χρήση συσκευών ηλεκτροσόκ (taser), τους χτύπησαν και τους άφησαν χωρίς ρούχα γιαορισμένο χρονικό διάστημα.

Από την πειθαρχική έρευνα που διεξήχθη δεν προέκυψε κάποια παραβίαση και η υπόθεση τέθηκε στο αρχέιο.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ και οι αποζημίωσεις

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι έντεκα από τους κρατούμενους είχαν πράγματι υποστεί κακομεταχείριση, σημειώνονται ότι η έρευνα από τις αρχές για το περιστατικό δεν ήταν αποτελεσματική και ταχεία.

Το Δικαστήριο σημείωσε ειδικότερα ότι οι τραυματισμοί που διαπιστώθηκαν στους προσφεύγοντες είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της επίδικης έρευνας, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω πράξεις αποτελούσαν κακομεταχείριση και όχι βασανιστήρια.

Συμπερασματικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του ουσιαστικού και διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκ μέρους της Ελλάδας, επιδικάζοντας το ποσό των 10.000 ευρώ σε 11 συνολικά προσφεύγοντες ξεχωριστά, καθώς και το ποσό των 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

send