logo-print

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστική μεταχείριση Αφγανών από αστυνομικούς

Αποζημιώσεις άνω των 100.000 ευρώ στους Αφγανούς υπηκόους θα πρέπει να καταβάλει το ελληνικό κράτος

23/04/2019

25/04/2019

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την καταδίκη της Ελλάδας για πολλαπλές παραβιάσεις του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σχετικά με την εξευτελιστική μεταχείριση Αφγανών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια έρευνας για ομοεθνή τους φυγόδικο, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Η υπόθεση αφορά στην προσφυγή δέκα Αφγανών υπηκόων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση από αστυνομικούς στο πλαίσιο αναζήτησης ενός Αφγανού φυγόδικου που είχε δραπετεύσει από αίθουσα του Δικαστηρίου.

Η πλειοψηφία των προσφεύγοντων κατήγγειλαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση στο κτήριο που ζούσαν και ένας εξ αυτών μέσα στο αστυνομικό τμήμα.

Μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η  διαδικασία ενώποιον δικαστηρίου διήρκησε περίπου επτά χρόνια, ενώ η προκαταρκτική εξέταση σε ποινικό επίπέδο περιλάμβανε μία περίοδο αδράνειας μεγαλύτερη του ενός έτους.

Παράλληλα, η πιθανότητα ύπραξης ρατσιστικού κινήτρου δεν εξετάστηκε διεξοδικά και τα δικαστήρια δεν έδωσαν τη δέουσα βαρύτητα σε ορισμένους παράγοντες, όπως στο γεγονός ότι οι αστυνομικοί είχαν ενεργήσει στο πλαίσιο άτυπης επιχείρησης, οι προσφεύγοντες δεν είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν στους αστυνομικούς και δεν είχαν επιδείξει βίαιη συμπεριφορά, ενώ ένας από αυτούς ήταν ανήλικος κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η μεταχείριση στην οποία υποβλήθηκαν οι τέσσερις από τους προσφεύγοντες αποτελούσε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Αντίθετα, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ιατρικές εκθέσεις που αφορούσαν τους υπόλοιπους πέντε προσφεύγοντες δεν εξακρίβωσαν την αιτία των  τραυματισμών τους, καταλήγονταςστο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη εμπεριστατωμένης και αποτελεσματικής έρευνας από τις εθνικές αρχές. 

Δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 41 ΕΣΔΑ)

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 26.000 ευρώ σε έναν από τους προσφεύγοντες, το ποσό 19.500 ευρώ σε κάθε έναν από τους τέσσερις προσφεύγοντες και 16.000 ευρώ σε τέσσερις ακόμη προσφεύγοντες για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Επίσης, το ΕΔΔΑ επιδίκασε στους προσφεύγοντες από κοινού συνολικά το ποσό των 500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα.

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send