logo-print

Πρόσκληση για τη θέση του Δικαστή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Δικαστή για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

20/11/2019

22/11/2019

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Δικαστή για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δημοσίευσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, στις 17 Μαΐου 2020 λήγει η θητεία του Δικαστή για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), και νυν Προέδρου, Καθηγητή κ. Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου.

Διαβάστε σχετικά: Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος: Συνέντευξη με τον πρώτο Έλληνα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ανάγκη υποβολής από τις Ελληνικές Αρχές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, καταλόγου με τρεις υποψηφιότητες.

Διάρκεια της θητείας

Η διάρκεια της θητείας του νέου δικαστή είναι εννέα (9) έτη, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής (άρθρο 23 παρ. 1 ΕΣΔΑ). Η θητεία των δικαστών λήγει μόλις συμπληρώσουν το 70ό έτος (άρθρο 23 παρ. 2 ΕΣΔΑ).

Οι δικαστές παραμένουν εν ενεργεία μέχρι να αντικατασταθούν. Συνεχίζουν, πάντως, να χειρίζονται τις υποθέσεις που έχουν ήδη αναλάβει (άρθρο 23 παρ. 3 ΕΣΔΑ). Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι δικαστές κατοικούν στο Στρασβούργο.

Διαδικασία εκλογής - προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, «οι δικαστές εκλέγονται από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για κάθε Υψηλό Συμβαλλόμενο Μέρος, με πλειοψηφία των ψηφιζόντων, επί τη βάσει καταλόγου τριών υποψηφίων που υποβάλλονται από το Υψηλό Συμβαλλόμενο Μέρος».

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, «οι δικαστές πρέπει να χαίρουν της υψηλότερης ηθικής εκτίμησης και να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα προσόντα για την άσκηση υψηλών δικαστικών καθηκόντων ή να είναι αναγνωρισμένης αυθεντίας νομομαθείς».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 21 παρ. 3 της ΕΣΔΑ, «κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι δικαστές δεν μπορούν να ασκούν καμία δραστηριότητα ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις περί ανεξαρτησίας, αμεροληψίας ή της υποχρέωσης να τελούν υπό τη διάθεση του Δικαστηρίου όπως αρμόζει σε δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να γνωρίζουν (ανάγνωση, γραπτή και προφορική έκφραση) άριστα μία από τις επίσημες γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης (αγγλικά ή γαλλικά) και να έχουν τουλάχιστον παθητική γνώση της άλλης.

Κατά την κατάρτιση του καταλόγου των υποψηφίων, θα ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στις σχετικές Αποφάσεις και Συστάσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ιδίως την Απόφαση 1646 (2009).

Θα ληφθεί μέριμνα για την ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα εξετασθούν από τριμελή Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η Επιτροπή θα επιλέξει από το σύνολο των υποψηφίων εκείνους που θα καλέσει σε συνέντευξη και θα προβεί στην αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων.

Η κατάρτιση του καταλόγου των τριών υποψηφίων που θα κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ο κατάλογος των τριών υποψηφίων θα υποβληθεί, πριν από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Συμβουλευτικό Πάνελ Εμπειρογνωμόνων για την Εκλογή Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Απόφαση (2010)26 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Η εκλογή του Δικαστή για την Ελλάδα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Οι ενδιαφερόμενοι που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων θα κληθούν σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής για την Εκλογή Δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση, όπως δημοσιεύθηκε στο dsa.gr

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23