logo-print

Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2017/541

Αυτοτελές αδίκημα η οργάνωση ή με άλλο τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία

18/05/2020

18/05/2020

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Εργατικό Ποινικό Δίκαιο

Στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2017/541 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προχωράει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το σχέδιο νόμου που κατατάθηκε εδώ και λίγες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικασιούνης, με την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η οργάνωση ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία, καθώς και η κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τα θύματα της τρομοκρατίας, καθώς προβλέπεται η παροχή κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης σε αυτά αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τις προτεινόμενες διατάξεις προσαρμόζεται το εθνικό δίκαιο τόσο στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από την Οδηγία (ΕΕ) 2017/541, όσο και σ’ εκείνες που απορρέουν από την απόφαση-πλαίσιο 2008/919/ΔΕΥ.

Η προσαρμογή έγκειται αφενός μεν στην εισαγωγή αυτοτελών εγκλημάτων, όπως αυτά της δημόσιας πρόκλησης ή διέγερσης σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων και της στρατολόγησης και εκπαίδευσης τρομοκρατών, αφετέρου δε στην πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας ειδικών ανακριτικών πράξεων ακόμη και κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελική Αρχή.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκληματικού φαινομένου, χωρίς ωστόσο να απεμπολούνται θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων σε βάρος των οποίων διενεργούνται οι ανακριτικές πράξεις υπό την εποπτεία των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών.

Μεταξύ άλλων, οι νέες διαταεις προβλέπουν

Οργάνωση ή με άλλο τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία

Με το άρθρο αυτό τυποποιείται ως αυτοτελές αδίκημα, η με οποιονδήποτε τρόπο οργάνωση και διευκόλυνση άλλου στην πραγματοποίηση ταξιδιών με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εν γνώσει του δράστη ότι με την πράξη του αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του εγκληματικού σκοπού.

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

Με φυλάκιση τιμωρείται όποιος εν γνώσει του με οποιονδήποτε τρόπο οργανώνει ταξίδι ή διευκολύνει άλλον να ταξιδέψει με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, με επίγνωση του γεγονότος ότι με την πράξη του συμβάλλει στον σκοπό αυτό.

Κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζεται με τρομοκρατική δραστηριότητα

Στα άρθρα 33, 34 και 35 τυποποιούνται πράξεις που εντάσσονται στην εγκληματική συμπεριφορά των άρθρων 374, 385 και 216 Π.Κ. (διακεκριμένη κλοπή, πλαστογραφία και εκβίαση), εφόσον τα προϊόντα που θα προκύψουν από αυτές τις πράξεις, στοχεύουν στην ενίσχυση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων

Κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζεται με τρομοκρατική δραστηριότητα

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

Όποιος διαπράττει το αδίκημα του άρθρου 374 Π.Κ. με σκοπό την τέλεση ενός από τα αδικήματα των άρθρων 187A και 187B Π.Κ., τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.

Εκβίαση που σχετίζεται με τρομοκρατική δραστηριότητα

Όποιος διαπράττει το αδίκημα του άρθρου 385 Π.Κ., με σκοπό την τέλεση ενός από τα αδικήματα των άρθρων 187A και 187B Π.Κ., τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή.

Πλαστογραφία που σχετίζεται με τρομοκρατική δραστηριότητα

Όποιος διαπράττει το αδίκημα του άρθρου 216 Π.Κ. με σκοπό την τέλεση ενός από τα αδικήματα των άρθρων 187A και 187B Π.Κ., τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send