logo-print

Προπονητές ποδοσφαίρου: Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη για την άσκηση επαγγέλματος από πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητας «προπονητής ποδοσφαίρου»

18/06/2020

19/06/2020

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Κάτοχοι πτυχίου της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) ημεδαπών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ειδικότητας «προπονητής ποδοσφαίρου», βάσει του οποίου κατέστησαν κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος της ειδικότητας «προπονητής ποδοσφαίρου UEFA A‘», η οποία τους χορηγήθηκε από τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), υπέβαλαν το έτος 2018 πληθώρα αναφορών-καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη.

Με τις εν λόγω αναφορές οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να διαπιστωθεί εάν νομίμως για την πρόσληψή τους ως προπονητών σε ποδοσφαιρικά σωματεία, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) έχει θέσει ως προϋπόθεση, εκτός από την προσκόμιση της απαιτούμενης άδειας άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους, επιπροσθέτως, την προσκόμιση ταυτότητας προπονητή.

Η εν λόγω ταυτότητα, τριετούς διάρκειας, απονέμεται από την Ε.Π.Ο. μετά την ολοκλήρωση σεμιναρίων κατάρτισης σε Σχολές που η ίδια έχει ιδρύσει και λειτουργεί, το κόστος των οποίων, σύμφωνα με τις αναφορές, ανέρχεται σε οκτακόσια (800) ευρώ και χορηγείται όχι μόνον σε πτυχιούχους Σ.Ε.Φ.Α.Α. αλλά και σε μη πτυχιούχους, μετά την παρακολούθηση επιμορφωτικών ολιγόωρων σεμιναρίων στις σχολές προπονητών της ιδίας.

Στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 31 του ν. 2725/19991 ορίζεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος «προπονητής ποδοσφαίρου» από τους πτυχιούχους Σ.Ε.Φ.Α.Α., πέραν από την αδειοδότηση, δεν υπόκειται σε οιαδήποτε άλλη έγκριση ή μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Ωστόσο, στην με αριθμό 25533/20052 Απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού «Κανονισμός Προπονητών Ποδοσφαίρου», ορίζεται ότι, ανεξαρτήτως επιπέδου σπουδών, προϋπόθεση για τη διατήρηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος «προπονητής ποδοσφαίρου», είναι η εξασφάλιση ταυτότητας προπονητή, ελλείψει μάλιστα της οποίας, ο προπονητής αποκλείεται του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς του. Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφά του προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προς τον Υφυπουργό του ιδίου Υπουργείου, ζήτησε να ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να μην καταλείπονται αμφιβολίες ως προς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητας «προπονητής ποδοσφαίρου» από πτυχιούχους Σ.Ε.Φ.Α.Α.

Επειδή, έως σήμερα, ουδεμία απάντηση έχει χορηγηθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή, ο Συνήγορος του Πολίτη εξαντλώντας τις κατά τον νόμο 3094/2003 αρμοδιότητές του δημοσιοποιεί τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Πηγή: synigoros.gr
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ