logo-print

Προσφυγή τράπεζας απόρριψης της αίτησής της για κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του Ελληνικού Δημοσίου λόγω ύπαρξης ενεχύρου

Δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων (ΔΠΑ 8343/2020)

21/07/2020

21/07/2020

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Προσφυγή Τράπεζας κατά της Απόρριψης της αίτησής της για κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του Ελληνικού Δημοσίου λόγω ύπαρξης ενεχύρου. Δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων.

ΔΠΑ 8343/2020, 28ο Τμήμα

Παροχή εγγύησης, κατ’ άρθρο 11 παρ. 4 του ν. 2322/1995, από το Ελληνικό Δημόσιο για δάνεια που χορηγούνται από πιστωτικά ιδρύματα σε κτηνο-πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Με την κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2322/1995 παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που χορηγούνται από πιστωτικά ιδρύματα προς ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων γεννάται παρεπόμενη ενοχή, η φύση της οποίας καθορίζεται βάσει της κύριας έννομης σχέσης, της σχέσης, δηλαδή, στο πλαίσιο της οποίας γεννήθηκε η κύρια οφειλή, προς εξασφάλιση της οποίας χορηγείται η εγγύηση.

Ως εκ τούτου, εφόσον η κύρια έννομη σχέση του δανείου, για το οποίο ζητήθηκε από τη δανειοδοτηθείσα, στην προκείμενη περίπτωση, επιχείρηση η παροχή της εγγύησης του Δημοσίου, διέπεται καθ’ ολοκληρίαν από το ιδιωτικό δίκαιο, η υπό κρίση διαφορά που γεννήθηκε με την άρνηση του καθ’ ου Δημοσίου, για κατάπτωση της παρασχεθείσας από το ίδιο εγγύησης, συνιστά, ενόψει του παρεπομένου χαρακτήρα της σύμβασης εγγύησης, ιδιωτική διαφορά, η επίλυση της οποίας ανήκει στα πολιτικά δικαστήρια κατ’ άρθρο 94 παρ. 2 του Συντάγματος.

Απορρίπτει την προσφυγή λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας.

Πηγή: adjustice.gr
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send