logo-print

Το πρώτο ανεξάρτητο Παρατηρητήριο περιοριστικών μέτρων COVID-19 με συμμετοχή και ξένων ερευνητών

Το Παρατηρητήριο συλλέγει δεδομένα και παρουσιάζει αναλύσεις σχετικά με κυβερνητικά μέτρα κρατών με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19

10/05/2021

10/05/2021

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το πρώτο πανελλαδικά ανεξάρτητο Παρατηρητήριο περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις κρατών ανά τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας COVID-19, με τίτλο GovRM-COVID19 (Government Restrictive Measures – COVID-19), δημιούργησε το Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου (ΚΕΔΗΔ) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Παρατηρητήριο συλλέγει δεδομένα και παρουσιάζει αναλύσεις σχετικά με κυβερνητικά μέτρα κρατών από τον Ιανουάριο 2020 με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε το Νοέμβριο 2020 με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Αλέξανδρο Κυριακίδη (Υπεύθυνο Λειτουργίας & Ερευνών ΚΕΔΗΔ) και, έως σήμερα, στην ερευνητική ομάδα έχουν συμμετάσχει 26 ερευνητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στο Παρατηρητήριο όχι μόνο χρησιμοποιούνται ακριβείς πηγές για κάθε μέτρο κάθε ημέρας, αλλά οι πηγές αυτές είναι σχεδόν αποκλειστικά από επίσημη νομοθεσία του εκάστοτε κράτους ή της επιμέρους ομοσπονδιακής οντότητας, με αποτέλεσμα την με ακρίβεια γνώση του κάθε μέτρου που εφαρμόστηκε κάθε ημέρα και την άμεση πρόσβαση στην κάθε νομοθετική πηγή μέσω υπερσυνδέσμου. Σε περιπτώσεις ομοσπονδιακών ή περιφερειοποιημένων κρατών (π.χ. Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), το Παρατηρητήριο περιλαμβάνει ανάλυση και περιφερειακών οντοτήτων (κρατίδια, πολιτείες κλπ.).

Η πρόσβαση στα δεδομένα και την έρευνα του Παρατηρητηρίου (https://kedid.org/research/programs/govrm-covid19/) είναι πλήρως ανοικτή και ελεύθερη, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η Αγγλική, με στόχο την ευρύτερη διάχυση και κατανόηση της έρευνας.

Το Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου (ΚΕΔΗΔ) είναι αυτοτελές Εργαστήριο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο ιδρύθηκε στις 11 Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Β’ 1784/11.05.2020) και εξυπηρετεί εκπαιδευτικές/ερευνητικές ανάγκες επί των ακόλουθων θεματικών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από θεωρητική ή εφαρμοσμένη οπτική: δημοκρατική θεωρία και δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα, πολιτική σκέψη και φιλοσοφία, δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο, διακυβέρνηση, δικαιώματα των πολιτών, και θεσμούς και πολιτικές της ΕΕ (πλην πολιτικών ασφάλειας, άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων).

Πρώτος Διευθυντής με τριετή θητεία εκλέχθηκε και υπηρετεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΚΕΔΗΔ στο https://kedid.org/

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
send