logo-print

Τι άλλαξε στον τρόπο θεώρησης του γνησίου υπογραφής στα συναινετικά διαζύγια

31/05/2021

31/05/2021

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με ανακοινωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει ότι με το άρθρο 4 παρ. 3 εδάφιο β του Ν. 4800/2021, που αντικατέστησε το άρθρο 1441 Α.Κ., μεταβλήθηκε ο τρόπος βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συμβαλλομένων στη συμφωνία λύσης του γάμου τους συζύγων.

Ειδικότερα στη διάταξη αυτή προβλέπεται πλέον ότι : «β. .... Η ημερομηνία της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης», ενώ μέχρι πρότινος η σχετική ρύθμιση προέβλεπε ότι «… Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου … η ημερομηνία της οποίας αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη».

Διαβάστε επίσης: Το νέο οικογενειακό δίκαιο: Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4800/2021 - Συγκριτικός πίνακας διατάξεων

Κατά συνέπεια η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, υπαγόμενη στις δικαστικές αρχές, παύει πλέον να είναι αρμόδια υπηρεσία για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, ενώ αρμόδιες γι' αυτό είναι όλες οι διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π., που υποχρεούνται να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής κάθε ενδιαφερομένου (άρθρο 11 παρ. 1 Ν.2690/99, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 Ν.3345/2005).

Η άνω διάταξη ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ Α 81/21-5-2021).

Πηγή: dsa.gr
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ανώνυμες Εταιρίες
send