logo-print

Απόφαση Bundesverfassungsgericht για το PSPP: Η Κομισιόν κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γερμανίας

Κομισιόν: «Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου συνιστά σοβαρό προηγούμενο για την ενωσιακή έννομη τάξη»

09/06/2021

25/06/2021

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Την Τετάρτη, 9-06-2021, περίπου ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης του Bundesverfassungsgericht (Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας) σχετικά με το PSPP η οποία προκάλεσε αναστάτωση και δίχασε έντονα τους νομικούς κύκλους της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία για παραβίαση θεμελιωδών αρχών του δικαίου της ΕΕ, και ειδικότερα των αρχών της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ομοιόμορφης εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης, καθώς και του σεβασμού της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυνάμει του άρθρου 267 της ΣΛΕΕ

Στις 5 Μαΐου 2020 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την οποία το κήρυξε «ultra vires», υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του. Στην ίδια απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κήρυξε επίσης απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ («Heinrich Weiss κ.λπ.») «ultra vires» — χωρίς να αναπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. Κατά συνέπεια, το γερμανικό δικαστήριο δεν επέτρεψε σε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να παράγει έννομα αποτελέσματα στη Γερμανία, παραβιάζοντας την αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ. 

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Άλλωστε, οι προθέσεις της είχαν εκφραστεί δια της από 10-05-2020 δηλώσεως της Προέδρου της Ursula von der Leyen, η οποία είχε λάβει υπόψη της το από 8-05-2020 ανακοινωθέν τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Με διάταξη της 29ης Απριλίου 2021, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε δύο αιτήσεις εκτέλεσης της απόφασης της 5ης Μαΐου 2020. Ωστόσο, η διάταξη της 29ης Απριλίου 2021 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας δεν αναιρεί τις παραβιάσεις ως προς την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης. 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας συνιστά σοβαρό προηγούμενο, τόσο για τη μελλοντική πρακτική του ίδιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας όσο και για τα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών μελών

Η Γερμανία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στους προβληματισμούς που εξέφρασε η Επιτροπή.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send