logo-print

Κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Δημοσίευση της Ενδιάμεσης Έκθεσης και έναρξη δημόσιας διαβούλευσης

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) δημοσίευσε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 την Ενδιάμεση Έκθεση επί της έρευνας που διεξάγει στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, το κείμενο της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σύμφωνα με την ΕΠΑΝΤ, η εν λόγω κλαδική έρευνα σχεδιάστηκε καταρχήν με στόχο να περιγράψει εις βάθος τις ψηφιακές αγορές στην Ελλάδα και να αναλύσει καίρια ζητήματα που ανάγονται σε συμπεριφορές επιχειρήσεων και στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Σημειωτέον, μολονότι η έρευνα εστιάζει, καταρχάς, αμιγώς σε ζητήματα ανταγωνισμού (κατά το πνεύμα του άρ. 40 ν. 3959/2011), αναδεικνύονται σε αυτήν και ζητήματα που, παρότι παρεμφερή, δεν εμπίπτουν stricto sensu στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως λ.χ. ζητήματα προστασίας του καταναλωτή, χρήσης των μαζικών δεδομένων, εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 (P2B Regulation) κλπ.

Η κλαδική έρευνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ερευνήσει σε βάθος τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο ψηφιακό περιβάλλον, προκειμένου να ενισχύσει την ευημερία των καταναλωτών και την ενίσχυση της καινοτομίας, αλλά και να συνεισφέρει με τη δράση της στην ανασύσταση της οικονομίας και στην ψηφιακή μετάλλαξη της χώρας.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δύναται να παρέμβει με καλύτερη και σφαιρικότερη γνώση των σχετικών κλάδων είτε κατασταλτικά είτε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών ανταγωνισμού ή κανονιστικών ρυθμίσεων στους σχετικούς κλάδους. 9. Η παρούσα Ενδιάμεση Έκθεση ολοκληρώνει την πρώτη φάση της κλαδικής έρευνας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η ίδια η Έκθεση, καθώς και η περίληψή της, θα δημοσιευτούν προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα ενδιαφέροντα μέρη να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω υπομνημάτων ή/και διά της συμμετοχής τους σε τηλεδιαβούλευση. Κατόπιν αυτής, θα σταθμιστεί η αναγκαιότητα διενέργειας νέων μέτρων έρευνας, τα αποτελέσματα των οποίων θα ληφθούν υπόψη στη δημοσίευση της Τελικής Έκθεσης.

Η συνοπτική παρουσίαση (executive summary) της Ενδιάμεσης Έκθεσης είναι διαθέσιμη εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΑ κηρύσσει παράλληλα την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να διατυπώσει τις απόψεις και τα σχόλιά του επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης, συμμετέχοντας στη σχετική ημερίδα-τηλεδιάσκεψη που θα διοργανωθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2021, ή/ και υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις του εγγράφως, με τη μορφή υπομνήματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-commercekladiki@epant.gr έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. 

Μετά την ολοκλήρωση και επεξεργασία των στοιχείων που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση, η Τελική Έκθεση θα δημοσιευτεί το αργότερο κατά τα τέλη του 2021.

Διαβάστε περισσότερα στην ειδική σελίδα της κλαδικής E-commerce εδώ.

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11